Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Ondřej Jarůšek
22. listopadu 2022 11:22
Čas čtení 1:43

Proč zemřel Bruce Lee? Smrt legendy byla 50 let záhadou, vědecký tým našel novou odpověď

Kategorie:
Sport
Uložit Uložené
Proč zemřel Bruce Lee? Smrt legendy byla 50 let záhadou, vědecký tým našel novou odpověď
Zdroj: Getty Images/Archive Photos

Příčinou smrti slavného herce a bojovníka Bruce Leeho byl otok mozku. Vedly se však dohady o tom, co jej způsobilo. Podle nejnovější vědecké studie to mohlo být nadměrné pití vody.

„Buď vodou, příteli.“ Tak zní jeden z neznámějších citátů zesnulého Bruce Leeho, který byl průkopníkem v oblasti bojových sportů a dodnes patří mezi legendy stříbrného plátna. Zemřel v roce 1973 v pouhých 32 letech za nejasných okolností a jeho smrt je opředena i konspiračními teoriemi. Podle některých zemřel na infarkt, jiní jsou zase přesvědčeni, že jej zavraždili čínští gangsteři. Vědecký tým však v novém vydání Clinical Kidney Journal přichází s novou hypotézou – herce totiž podle něj mohlo zabít nadměrné pití vody.

3. dubna 2021 18:30 Čas čtení 10:37 Drastické hubnutí v MMA: Někteří bojovníci už zemřeli, řešení ale není jednoduché Drastické hubnutí v MMA: Někteří bojovníci už zemřeli, řešení ale není jednoduché

Kvůli vodě došlo k otoku mozku, míní vědci

Pitva po smrti herce odhalila mozkový edém (otok mozku), který byl příčinou smrti. Otázkou však bylo, co tento otok způsobilo. Jak uvádí stanice Sky News, lékaři se tehdy domnívali, že se jednalo o následek užití prášků na bolest. Vědci však nyní navrhují, že se ve skutečnosti jednalo o důsledek tzv. hyponatremie, tedy snížené koncentrace sodného iontu v krvi, která může být způsobena příliš velkým množstvím tekutin v těle.

„Na základě analýzy veřejně dostupných informací navrhujeme, že příčinou smrti byl mozkový edém v důsledku hyponatremie. Jinými slovy, Bruce Leeho zabila neschopnost ledvin zpracovat nadměrné množství vody,“ píše tým vědců a vědkyň.

Bruce Lee a Chuck Norris ve filmu Cesta draka z roku 1972.
Bruce Lee a Chuck Norris ve filmu Cesta draka z roku 1972. Zdroj: Concord Productions Inc./Golden Harvest Company/Sunset Boulevard/Corbis via Getty Images

Přispět k tomu mohly marihuana i alkohol 

Podle vědců existuje několik faktorů, které naznačují, že Bruce Lee skutečně přijímal příliš velké množství vody. Například hercova manželka Linda mluvila o manželově výživě založené na tekutinách (mrkvová a jablečná šťáva) a podle Matthewa Pollyho, autora jeho biografie, se Lee opakovaně vodou občerstvoval v den své smrti, a to i těsně předtím, než se mu udělalo zle, začal se cítit dezorientovaně a stěžoval si na bolest hlavy.

Přispět k tomu podle vědců mohlo i užívání marihuany, která mimo jiné může způsobovat pocit žízně. Podle lidí z jeho okolí Lee marihuanu opakovaně kouřil, a to i v den své smrti. V posledních měsících života Lee údajně pil také větší množství alkoholu, což může rovněž vést k hyponatremii. 

11. května 2022 7:00 Čas čtení 9:21 Poškození mozku v MMA a boxu: Jak vypadají projevy a jak se můžeš chránit? Poškození mozku v MMA a boxu: Jak vypadají projevy a jak se můžeš chránit?

Vědci závěrem shrnují, že Lee zemřel kvůli specifické dysfunkci ledvin, které nedokázaly přijímanou vodu zpracovat. Právě to může vést k hyponatremii, otoku mozku a smrti během několika hodin, pokud není nadměrné množství vody stejnou měrou vylučováno, což koresponduje i s časovou osou Leeho smrti, míní odborníci.

Podle vědců se jedná o poměrně častý jev a připravit o život může i mladého, zdravého člověka. „Skutečnost, že jsme tvořeni ze 60 procent vodou, nás neochrání před potenciálně smrtelnými následky pití vody v rychlejším tempu, než v jakém jsou naše ledviny schopny tuto vodu zpracovat. Je ironií, že díky Leemu se proslavil citát ‚Buď vodou, příteli‘, ale zdá se, že je to právě voda, co jej nakonec zabilo,“ uzavírají autorky a autoři.

Domů
Sdílet
Diskuse