Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
11. května 2022 7:00
Čas čtení 9:21
Ondřej Jarůšek

Poškození mozku v MMA a boxu: Jak vypadají projevy a jak se můžeš chránit?

Poškození mozku v MMA a boxu: Jak vypadají projevy a jak se můžeš chránit?
Zdroj: Jack Taylor/Getty Images
SPORT MMA ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Bojové sporty jsou tvrdé a nelítostné. Je proto třeba dbát na zdraví a prevenci úrazů. To platí zejména pro mozek, jehož poškození bývá nevratné. S prvotřídním cutmanem Bohumilem Vojkůvkou a traumatologem Pavlem Holekou jsme probrali, jak se chránit.

Bojové sporty neustále narůstají na popularitě. MMA, ale i box a další disciplíny získávají nové fanoušky, kteří ke svým oblíbeným bojovníkům vzhlíží a sní o tom, že jednoho dne budou jako oni. Rozhodnou se proto navštívit nejbližší gym a začnou trénovat. Ještě ale předtím, než si člověk navleče rukavice a pustí se do bojových sportů na vlastní kůži, by měl dbát na zdraví a myslet i na prevenci možných úrazů.

Do základní výbavy každého, kdo se věnuje nebo chce věnovat bojovým sportům, by proto měla patřit ochranná helma, kterou někteří, zejména začínající či mírně pokročilí cvičenci, leckdy podceňují. To ale může mít z dlouhodobého hlediska vážné následky. Při opakovaných otřesech totiž může postupem času dojít k nevratnému poškození mozku, jak už jsme se ostatně v historii mohli u řady profesionálních bojovníků (ale i jiných sportovců) přesvědčit.

Jake Paul  Tyron Woodley
Zdroj: Getty Images/Jason Miller

Šéf UFC: K bojovým sportům to bohužel patří

Mezi nejznámější případy, o kterých se v souvislosti s poškozením mozku v bojových sportech mluví, patří příběh legendárního šampiona Muhammada Aliho. Tomu v roce 1984, když bylo boxerovi 42 let, lékaři diagnostikovali Parkinsonovu chorobu. Jedná se o neurodegenerativní onemocnění, které způsobuje, že pacient postupem času přestává být schopen ovládat svůj pohyb.

Parkinsonova choroba může postihnout kohokoliv a nemusí nutně souviset s otřesy hlavy, proto se v případě Aliho vedly horlivé diskuse, zda byl na vině právě box, či nikoliv. Lékaři se však veskrze shodují, že dlouhodobé údery do hlavy k jejímu vzniku mohou jednoznačně přispět.

O boji s Parkinsonovou chorobou již dlouhá léta otevřeně mluví i bývalý boxer a trenérská legenda Freddie Roach, který si zdrcující diagnózu vyslechl v roce 1990. Roach sám uznává, že léta boxu a údery do hlavy tomu mohly přispět.

Trenér, mezi jehož svěřence patřil například šampion Manny Pacquiao, ale také říká, že právě trénování profíků a nadějných talentů mu dnes při zvládání choroby pomáhá. Nemusí se totiž prý soustředit na svůj zdravotní stav a všechnu energii vkládá do pomoci druhým. V současné době není možné Parkinsonovu chorobu nijak vyléčit.

Muhammad Ali Box MMA
Zdroj: Getty Images/Bettmann


Nejedná se ale zdaleka o jediné příklady. Fanoušky otřásl také podstatně dramatičtější případ profesionálního amerického boxera Pricharda Colóna. Ten byl ve své kariéře neporažený a za sebou měl 13 výher. Pak ale přišel osudný zápas, který vše změnil. V roce 2015 se Colón utkal s Terrelem Williamsem, který jej několikrát zakázaným úderem trefil do zadní části hlavy. Mezi devátým a desátým kolem Colón oznámil, že se mu motá hlava.

Colón chtěl pokračovat a doktor jej chtěl nechat bojovat dál, ale protože mu jeho roh sundal rukavici v domnění, že je konec, boxer byl diskvalifikován a Terrel Williams, který se dopustil faulů, paradoxně vyhrál. Krátce po zápase začal Colón zvracet a lékaři v nemocnici odhalili krvácení do mozku. Boxer následně upadl na 221 dní do kómatu. Dnes má za sebou již několik operací a je zcela závislý na péči rodiny a ošetřovatelů.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Round 13 Boxing (@roundthirteenboxing)


Ze světa MMA je pak známý případ bývalého UFC bojovníka Spencera Fishera. Ten musel v roce 2013, ve svých 37 letech, ukončit kariéru poté, co mu byly při předzápasovém vyšetření objeveny léze na mozku. Jedná se o určitý druh poškození mozku, kvůli kterému se někdejší držitel několika ocenění za nejlepší zápas večera potýká s výpadky paměti či depresemi.

K případu bojovníka se vyjádřil i šéf UFC Dana White. „O poškození mozku se pořád dozvídáme nové poznatky. (…) Není rozhodně první ani poslední. Je to kontaktní sport a každého, kdo jej v mládí dělal, včetně mě, se může týkat poškození mozku. To už je součást sportu,“ řekl. Nutno podotknout, že v této oblasti probíhají stále nové výzkumy a i samotné UFC investovalo do specializované kliniky, aby se o poškození mozku dozvědělo více.

O poškození mozku v neposlední řadě promluvil i boxer a youtuber Jake Paul, který tvrdí, že za pár let trénování a zápasení na sobě začíná vnímat první projevy. „Občas se stane, že při řeči zadrhávám nebo mám problém vyslovit nějaké slovo, což se dříve nedělo,“ řekl. Dle vlastních slov měl už 20 až 30 otřesů mozku.

Tyson Fury (vpravo) v zápase s Deontayem Wilderem (vlevo).
Tyson Fury (vpravo) v zápase s Deontayem Wilderem (vlevo). Zdroj: Getty Images/Ethan Miller

V bojových sportech na profesionální úrovni se helma, ať už jde o box či MMA, během zápasů nepoužívá. Profesionálové na nejvyšší úrovni však helmu pravidelně využívají u sparringů a své zdraví, a tím pádem i kariéru, si co nejvíce chrání. To stejné by však mělo platit pro každého, kdo chce s bojovými sporty začít – kup si helmu a chraň se před následky, které by mohly zásadně ovlivnit celý tvůj život.

Odborníci radí, jak se chránit

Redakce Refresheru k tématu oslovila odborníky na slovo vzaté. Důležitost prevence, jak se chránit nebo jak se mohou různé druhy poškození mozku projevovat, pro nás popsali profesionální cutman Bohumil Vojkůvka alias BoBesh, spoluzakladatel vyhlášeného Alpha Cutman Teamu a široce uznávaný lékař a traumatolog Pavel Holeka. Oba se jednoznačně shodují v tom, že naprosto nezbytným prostředkem pro snížení rizika poškození mozku je pravidelné užívání helmy.


„V rámci prevence poranění mozku je zcela zásadním faktorem helma. Eliminuje a rozprostírá intenzitu síly a dopadu úderu na hlavu zápasníka. Prevence se tak nějak sama tvoří během zápasníkovy přípravy, čímž je myšleno posilování svalu šíje a celého stabilizačního systému těla. Samozřejmě nejlepší prevencí je žádný úder neinkasovat,“ uvedl pro Refresher traumatolog Pavel Holeka.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 114310 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Proč je nutné na tréninku používat helmu.
  • Proč není žádná ochrana stoprocentní.
  • Jaké jsou projevy poškození mozku.
  • Za jak dlouho se začne poškození mozku projevovat.
  • V jakých dalších sportech dochází k poškození mozku.
  • Jak se v tomto ohledu liší box a MMA.
  • Jak si máš vybrat správnou helmu.
Domů
Sdílet
Diskuse