Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. února 2021 14:30
Čas čtení 5:38
Ondřej Jarůšek

Karfiolové uši: O co se jedná, jak k nim dochází a jak se proti nim dá chránit?

SPORT BOJOVÉ SPORTY
Uložit Uložené

Co jsou to karfioly, jak vznikají a jak se proti nim dá chránit? I na to jsme se zeptali profesionálního cutmana Bohumila Vojkůvky alias Bobeshe z Alpha Cutman Teamu.

Kdo sleduje zápasy ve smíšených bojových uměních, tak už si pravděpodobně všiml podivně zdeformovaných uší, které lze u detailních záběrů na některé bojovníky jen stěží přehlédnout. Jedná se o takzvané „karfioly“, pro kované fanoušky nic nového. Popularita MMA však neustále roste, turnaje lákají pořád nové diváky a někteří z nich s tímto pojmem zatím seznámeni nejsou.

Dnes si proto důkladně vysvětlíme, o co se vlastně jedná, jak ke karfiolům dochází, zda omezují sluch a v neposlední řadě ti přiblížíme také to, zda a jak se karfiolů dá zbavit.

Doporučeno
120kilové monstrum Brock Lesnar ovládl svět wrestlingu a stal se šampionem UFC. Prošel si i závislostí na alkoholu a vicodinu 120kilové monstrum Brock Lesnar ovládl svět wrestlingu a stal se šampionem UFC. Prošel si i závislostí na alkoholu a vicodinu 11. února 2021 9:53

Ohledně této problematiky jsme se obrátili na skutečného odborníka na slovo vzaté – profesionálního ranhojiče Bohumila Vojkůvku, známého pod přezdívkou Bobesh, který je jedním ze spoluzakladatelů vyhlášeného Alpha Cutman Teamu. Jedná se o špičkový zdravotnický tým, který se stará o bojovníky na těch největších tuzemských turnajích.

Bohumil „Bobesh“ Vojkůvka a Attila „Pumukli“ Végh

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený BoBesh Vojkůvka (@bobeshcutman)

V tomto článku se dozvíš:
  • Co přesně jsou to tzv. „karfioly“ a jak vznikají
  • Zda je bolestivé odsávání krve z ucha injekční stříkačkou
  • Jak dá karfiolům předcházet
  • O UFC bojovnici, které při zápase „explodovalo“ ucho
  • Proč jsou pro někoho karfioly známkou pravého bojovníka
  • Zda mohou karfioly omezovat sluch

O co se vlastně jedná a jak „karfioly“ vznikají?

Má je Karlos Vémola, Attila Végh, Khabib Nurmagomedov a celá řada dalších slavných i méně známých bojovníků z našich končin a ze světa. Karfioly však nejsou výsadou pouze MMA fighterů, jak by si někdo mohl myslet, vysvětlil pro REFRESHER Bohumil Vojkůvka alias Bobesh. Ten o péči o karfioly přednáší i na svých kurzech Zdravovědy pro bojové sporty.

„Karfioly mají judisté, jiujiteiros, zápasníci, kickboxeři i boxeři,“ říká Bobesh s tím, že právě prvky z těchto bojových sportů tvoří MMA. No a s raketovým nárůstem popularity tohoto sportu si v posledních letech začali karfiolů přirozeně všímat i lidé, kteří o nich do té doby neslyšeli.

Doporučeno
10 hororových zranění v MMA: Podívej se, jakou bolest profesionální bojovníci dokáží vydržet 10 hororových zranění v MMA: Podívej se, jakou bolest profesionální bojovníci dokáží vydržet 20. září 2020 14:00

A o co se tedy vlastně jedná?Karfiol je de facto ušní hematom. Výplň tvoří převážně krev. Vzniká působením extrémního tlaku při úpolových sportech či po úderech ve sportech plnokontaktních. V uchu praskne chrupavka a s ní i drobné cévy, které zalijí prasklinu krví,“ uvedl odborník z Alpha Cutman Teamu.

Profesionální MMA bojovníci (a nejen ti) se riziku vzniku karfiolů vystavují skoro na každodenní bázi. Není proto divu, že menší či větší karfioly jsou k vidění u spousty z nich, a to jak u mužů, tak i u žen.

Bylo by však chybou domnívat se, že jde o problematiku teprve několika posledních let. Karfiolové ucho je totiž k vidění i na starodávné soše boxera, která vznikla někdy mezi lety 330 až 50 před naším letopočtem.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Karlos "Terminator" Vemola (@karlos_terminator_vemola)

Bolí vytahování krve injekční stříkačkou?

Co se tedy s takovým uchem dá dělat? Pokud se bojovníkovi udělá karfiol, je možné krev z uší vysát pomocí injekční stříkačky, nemělo by se s tím však otálet. „Vytahování krve je ideální především u čerstvě vzniklých karfiolů,“ říká Bobesh. Ucho by se pak podle něj mělo stlačit z obou stran, aby nedošlo k opětovnému plnění prostoru krví. Postižené místo by se mělo také chladit. „To samo o sobě staví krvácení a také snižuje bolest,“ dodává.

Vytahování krve z uší není zrovna příjemná procedura, záleží ale samozřejmě také na šikovnosti a dovednostech lékaře, který krev z ucha odsává. Bolí většinou jen samotný vpich. Odsávání bolí pouze, není-li vedeno správně, nebo příliš rychle. Velký podtlak způsobí bolest,“ vysvětluje Bobesh.

O velmi nepříjemný zážitek spojený s vysáváním krve z uší pomocí injekční stříkačky se v minulosti podělil například legendární zápasník Randy Couture. „Cítil jsem se, jako kdyby mi někdo vrtal díru přímo do hlavy,“ popisoval svou špatnou zkušenost, kdy mu doktor vytahoval z ucha krev a hnis.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 94906 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse