Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. července 2020 11:03
Čas čtení 6:52
Ondřej Jarůšek

Brutální začátky UFC: Šílené knockouty, obrovské váhové rozdíly a takřka žádná pravidla

SPORT UFC
Uložit Uložené

Podívej se na památné zápasy z devadesátých let, ze kterých šíleli fanoušci po celém světě.

Žádné váhové kategorie, takřka žádná pravidla. Na počátku 90. let připomínaly zápasy na prvních turnajích UFC boj na život na smrt. Pravidla dnes již nejprestižnější organizace světa se začala formovat až s postupem let a dnešní podoba MMA toho nemá s prapočátky zápasů v kleci mnoho společného. Záběry z tehdejších zápasů však nepřestávají udivovat ani po více než dvou dekádách.

O tom, jak vypadaly začátky MMA v Česku, jsme si před nedávnem popovídali se známým trenérem Danem Bartákem, který o této bláznivé době napsal knihu. V rozhovoru přiznává mimo jiné i to, že právě první turnaje UFC naši scénu zásadně ovlivnily. Dnes se tedy podíváme na to, jak tyto zápasy vypadaly a jaké šílené momenty v nich byly k vidění.

Doporučeno
Začátky MMA v Česku byly tvrdé, trash talky Karlose Vémoly nemám rád, říká známý trenér Dan Barták (Rozhovor) Začátky MMA v Česku byly tvrdé, trash talky Karlose Vémoly nemám rád, říká známý trenér Dan Barták (Rozhovor) 30. června 2020 16:04

Teila Tuli vs. Gerard Gordeau

Píše se 12. listopad roku 1993 a dvířka klece se na prvním televizně vysílaném turnaji UFC zavírají za pohublým karatistou a savate fighterem Gerardem Gordau a 190kilovým sumo zápasníkem jménem Teila Tuli. Dva bojovníci z naprosto odlišných světů, kteří by se ve vzájemném zápase nikdy neměli potkat, najednou stáli proti sobě. Šílenství mohlo začít.

Zápas dlouhého trvání neměl, všehovšudy bylo dobojováno asi za dvacet sekund. O to bláznivější bylo ale samotné ukončení. Sumo zápasník Teila Tuli v úvodu zápasu vystartoval po hubeném dlouhánovi, který pohotově zareagoval a v ústupu se rozběhnutému tlouštíkovi ubránil. Ten se u pletiva svalil k zemi a v momentě, kdy se pokusil vstát, mu na bradu přistál nárt nizozemského bojovníka.  

Fanoušci mohli očekávat ledacos, ale takový průběh asi nepředpokládal nikdo. Nová éra bojových sportů započala brutálním knockoutem, který na světě neměl obdoby. Jeden z komentátorů zápasu dokonce uvedl, že mu nad hlavou proletěl zub, který sumo zápasníkovi soupeř kopem do čelisti vyrazil.

Royce Gracie vs. Art Jimmerson

Nejde snad ani dostatečně zdůraznit, jak zásadní vliv měl na nové směřování bojových sportů Royce Gracie. Rodák z Rio de Janeira světu v celé kráse představil techniky brazilského jiu-jitsu – bojového sportu, o jehož vznik se zasloužila jeho rodina ve dvacátých letech minulého století.

Doporučeno
Pouliční bitkař Kimbo Slice ničil jednoho soupeře za druhým, dostal se do UFC a stal se světovou hvězdou MMA Pouliční bitkař Kimbo Slice ničil jednoho soupeře za druhým, dostal se do UFC a stal se světovou hvězdou MMA 6. června 2020 10:42

O tom, jak nesmírně účinný je grappling a boj na zemi, se na vlastní kůži přesvědčil profesionální boxer Art Jimmerson, který při nástupu do klece věřil své rychlosti a tvrdým úderům. Proti mistru v BJJ mu to však nebylo nic platné. V prvním kole vzal Gracie úspěšným take-downem svého soupeře k zemi, kde zaskočený a zcela bezradný boxer zápas nakonec odklepal.

Tento moment jednou provždy změnil bojové sporty a dnes jsou techniky z brazilského jiu-jitsu neodmyslitelnou součástí MMA, jak jej známe. Royce Gracie přinesl revoluci a na prvním turnaji UFC se stal celkovým šampionem. A svůj úspěch pak ještě několikrát zopakoval.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 86354 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak vypadaly nejbrutálnější knockouty
  • Kdo svého soupeře ukončil za 8 sekund
  • Kdy se začala výrazněji měnit pravidla
  • O zápase, kde jeden bojovník vážil 280 kilogramů a jeho soupeř jen 90 kilo
  • Jaký zápas trval více než neuvěřitelných 36 minut
Domů
Sdílet
Diskuse