Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. července 2020 16:30
Čas čtení 17:43
Vojtěch Vanda

Lil Grippie: Michajlov dělá klasiku, která si zaslouží mnohem víc zhlédnutí. Beefy z Instagramu vyšuměly, PTK je milej kluk

REFRESHER ČESKO ČESKÝ RAP RAP
Uložit Uložené

Rozsvítí se ti, když slyšíš jméno Lil Grippie? Představíme ti patnáctiletého nastupujícího interpreta, se kterým jsme probrali jeho hudební vkus, narážky na internetu, rapové beefy i generační rozdíly.

Člověk si tak občas brouzdá po internetu a najednou na něj vyskočí něco, co prostě nečeká. Přesně tak jsme narazili na interpreta, který si říká Lil Grippie. Po prvním poslechu jsem s ním byli hotoví; zaškatulkovali jsme si ho jako tuctovou hvězdičku, která velice rychle zhasne. Jednoduché instrumentály, jednoduché texty, spousta nářků a skoro žádná přidaná hodnota.

Ještěže se na všechny tyto případy díváme minimálně dvakrát a opakovaně. I když jeho hudba nebyla zrovna šálkem kávy nás všech, začaly se objevovat zajímavé skutečnosti, jež nám velely zkoumat jeho ódy na smutek hlouběji. Zjistili jsme, že za ním nestojí žádná společnost, že si na svých skladbách pracuje úplně sám, a že se také umí ozvat a umí vycenit zuby i na zavedenější jména na scéně. Rozhodli jsme se tedy Lil Grippieho oslovit. 

Doporučeno
Konopí rozhodně nevyléčí všechno, říká výzkumník Pavel Kubů. Má ale obrovský dosud nevybádaný potenciál Konopí rozhodně nevyléčí všechno, říká výzkumník Pavel Kubů. Má ale obrovský dosud nevybádaný potenciál 10. června 2020 15:45

Vycházející raper byl pro nás čím dál tím větším překvapením. Velice nás potěšilo, když nás Sebastian Fila, jak zní jeho občanské jméno, obratem pozval do svého studia za Prahou, které si vybudoval ze svého pokoje v domu rodičů. Ukázal nám, na čem pracuje, otevřeně si s námi popovídal o všem životem počínaje, internetovým hejtem, hudební produkcí a vkusem konče. Dokázal nám, že má rozhled.

Kvůli počátečnímu předsudku jsme nakonec cítili lehké zardění. Přestože se mezi českými rapovými jmény vyskytl, jak sám i říká, náhodou, není radno jej zatracovat jen proto, že o něm někdo něco někde slyší. Dokázal toho už poměrně hodně, a to i bez přihlédnutí ke skutečnosti, že to není tak dávno, co oslavil teprve patnácté narozeniny.

Lil Grippie: Instagramové beefy mi daly psychicky přes držku. Raperům, kteří mě hejtují kvůli zhlédnutí, bych úspěch přál
Zdroj: Archiv Lil Grippieho
V tomto článku si přečteš:
  • Kdo je Lil Grippie
  • Proč má takový zvláštní pseudonym
  • Jak řeší internetový hejt
  • Z jakého důvodu neposlouchá Eminema a zámořské interprety obecně
  • Proč si myslí, že je PTK nejmilejší člověk
  • Kteří interpreti jsou pro něj oldschool
  • Co je potřeba k tomu, aby ses proslavil v rapu v roce 2020
  • Proč nedoporučuje užívání antidepresiv
Doporučeno
Začátky MMA v Česku byly tvrdé, trash talky Karlose Vémoly nemám rád, říká známý trenér Dan Barták (Rozhovor) Začátky MMA v Česku byly tvrdé, trash talky Karlose Vémoly nemám rád, říká známý trenér Dan Barták (Rozhovor) 30. června 2020 16:04

Začnu citací: „Lil Grippie je nejhorší jméno na české scéně.” Tuto větu jsi zmínil v pořadu Melodiss. Můžeš teda osvětlit, proč sis dal ten nejhorší pseudonym? 

Úplně náhodou. Já jsem totiž vůbec nepřemýšlel o tom, jak se pojmenovat. Je to odvozeno ze skejtu, máš tam grip = Grippie. Ale teď už na skejtu nejezdím, takže je to celkem jedno. Já jsem se ze začátku snažil dělat písničky anglicky. Navíc jsem nepřemýšlel o tom, že bych se někdy někým stal. Takže nechci říct nejhorší jméno, ale nejvíc bizarní. Dá se ale dobře zapamatovat. 

Netušil jsem, že jsi dělal věci i v angličtině.

No, něco jsem dělal, ale to bylo hrozný. Nedokážu se o tom ani bavit.

Takže jsi to smazal a začal rapovat česky…

Někde to ještě je. Nebudu říkat kde, ale dá se to dohledat.

Já si říkám, že i když se ti to jméno úplně nelíbí, tak pro tebe musí něco znamenat, když sis jej i přes takové přesvědčení nechal.

Ten skejt. Já jsem se teda narodil se zničenýma nohama, chodidla jsem měl otočená o 180 stupňů, měl jsem rok sádru... I tak jsem potom tři roky skejtoval, přestože mám být údajně rád, že chodím. Znamenalo to pro mě dost, dokud jsem na to měl čas.

Jistým způsobem to teda hloubku má.

Jako jo.

Jsi ještě školou povinný raper, pokud se nemýlím, a pokud pomineme tvůj virální potenciál, tak vlastně stále neobjeveným. Představil by ses našim čtenářům? 

Ano, jsem. Jinak to je docela složitý se představit, protože každý mě bere jinak. Já se beru jako Lil Grippie a dělám hudbu řekněme smutnějšího charakteru. Nevím, jestli se tomu dá říkat emo rap? Řekl bych, že jo.

A nejlíp se mi dělá hudba pro lidi, kteří to vycítěj a nějakým způsobem jim to pomůže. Psala mi už spousta lidí, že jim moje hudba pomáhá, a to je to, co mě naplňuje.

Kolik ti je let?

Je mi patnáct.

Je pravda, že pro mě jsi byl taky velká neznámá. Když jsem si tě googlil, tak mi vyskočil Melodiss, pak mi vyskočilo…

Nakluky.cz.

Jsem strašnej samouk. Když mě něco baví, tak drilluju, drilluju, drilluju a jedu dál. Nekašlu na to. Stejně to mám třeba s řízením auta. To jsem si jen tak ze srandy zkusil a po pěti jízdách jsem normálně jezdil.

Přesně tak.

A k tomu bych se rád vyjádřil. Jestli to čte někdo z redakce serveru Nakluky.cz, byl bych rád, kdybyste to smazali. Protože jsme jim psali čtyři e-maily, dali jsme dohromady celou A4 o tom, že to chceme smazat a žádná odpověď. Prostě to tam nechali. Takže bych byl rád, kdyby to smazali. Děkuju.

Přesto tam měli jednu důležitou informaci, která nikde nebyla. Tvoje datum narození se totiž nikde neuvádí. Oni na webu ale měli, že ti během tvého debutu bylo 14 let.

Ono to bylo dřív na mé stránce. Já jsem to už smazal a nechal jsem tam jiné informace.

Jak je na tvé stránce uvedeno, rapuješ teprve od dubna 2019. Měl jsi předtím nějakou hudební průpravu?

Minimální. Od první do páté třídy jsem hrál na klavír, ale moc mi to nešlo a hlavně mě to nebavilo. Nebaví mě se učit něco, co mi někdo podstrkává. Tohle se nauč a pak mi to zahraj na příští hodině. To není můj styl. Já tady teda klavír mám, ale na něj si hraju, co chci a kdy chci. Ne, že bych uměl nějak extra, ale když si chci zahrát například Lucid Dreams, tak si to klidně zahraju.

Lil Grippie: Instagramové beefy mi daly psychicky přes držku. Raperům, kteří mě hejtují kvůli zhlédnutí, bych úspěch přál
Zdroj: Archiv Lil Grippieho
Pak jsem hrál na trubku a to mi teda taky nějak nepomohlo k tomu, co dělám teď. Říkám, byla to čistá náhoda, že rapuju. Já jsem to chtěl jenom zkusit čistě z recese. Potom jsem začal dělat smutný songy a lidem se to nějakým způsobem začalo líbit.

K tomu klavíru s trubkou ses rozhodl sám?

Rodiče. Protože moje mamka hraje na hoboj v Pražské komorní filharmonii (dnešní Prague Philharmonia (PKF) pozn. red) a táta je klavírista a ředitel umělecký školy. Takže je jasný, že mě do toho chtěli natlačit.

Ale asi jsi za to rád, že to tak bylo, ne?

Jo, určitě mi to nějak pomohlo.

Říkáš, že tě k hiphopu přivedla úplná náhoda. Nicméně, kdy přišla ta úplně první myšlenka o tom, že by sis stoupl k mikrofonu a začal rapovat?

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 86176 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak řeší internetový hejt
  • Z jakého důvodu neposlouchá Eminema a zámořské interprety obecně
  • Jaký má názor na jiné české rapery
  • Proč si myslí, že je PTK nejmilejší člověk
  • Kteří interpreti jsou pro něj oldschool
  • Co je potřeba k tomu, aby ses proslavil v rapu v roce 2020
  • Proč nedoporučuje užívání antidepresiv
Domů
Sdílet
Diskuse