Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
16. června 2020 16:03
Čas čtení 4:09
Vojtěch Vanda

Kalašnikov, kukla a medový hlas. Vycházející hvězda amerického rapu považuje dealování drog za umění (Recenze)

HUDBA
Uložit Uložené

Z bahna až na vrchol, z 0 na 100, ze země až ke hvězdám. To už jsme slyšeli milionkrát. Už ti to ale někdy zazpíval kukláč s kalašnikovem, jehož hlas zní jak hlas anděla?

Záchvěv nebes seslal na zem nadpozemský hlas. Sice šlo o nekontrolovanou zásilku střemhlav do míst, kde se spíše počítá s hrubým a nekompromisním diktátem hlubokého chrapláku, RMR se ale i s medovým zpěvem ujímá svého místa v traphousu. Představuje svůj svět v netradičním světle. Zazpívá ti o tom, jak se cítí člověk, který prodává drogy v kukle a s pistolí. Nic nového, řekneš si, avšak věř, nebo ne, je to poezie. 

Doporučeno
Drogový dealer s andělským hlasem bere Americe dech. RMR není tvůj obyčejný trap raper, i když tak vypadá Drogový dealer s andělským hlasem bere Americe dech. RMR není tvůj obyčejný trap raper, i když tak vypadá 4. března 2020 18:49

Proč? Údajně třiadvacetiletý zpěvák totiž dostal dar v hrdle, kterým by ráda disponovala i nejedna popová zpěvačka. Tím nechceme říct, že by měl zženštělý hlas, spíše dostal k dispozici jedinečně zabarvený vokál, s nímž se dají dělat zajímavé výkruty. Chtělo by se konstatovat obnošené klišé, že urban fanoušek objevil neobroušený diamant. S jistotou to však říct nelze.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 

Not an album cover.. real life #justiceforgeorgefloyd @pure.psr

Příspěvek sdílený RMR (@whatrmr),

K jeho vystoupení na veřejnost se totiž váže spousta otazníků. Umělcův hlas zní dobře, učesaně, upraveně a profesionálně, což nás přivádí k tomu, že už něco nazpíváno má. Za druhé se vynořil opravdu z ničeho. To nemusí sice znamenat nic, avšak věříme tomu, že podobných neobjevených RMRů je určitě více než jeden konkrétní.

A v neposlední řadě je jeho nováčkovský projekt, který si tu zrecenzujeme, plný obrovských jmen. Na úvodní placku to smrdí až moc velkým cloudem

Projekt DRUG DEALING IS A LOST ART je bipolární. Má svou vizuální a audio stránku, jež jsou obě odlišné, a zároveň by jedna bez druhé nedala dohromady ucelený obraz. Je to vidět už v Rumrově debutu, ve videoklipu RASCAL, který zároveň stihl vzít vítr z plachet veškerým pochybovačům utvrzeným v tom, že ozbrojení tvrďáci nepláčou a neumí zpívat. 

Remix hitu Bless the Broken Road od country kapely Rascal Flatts nenechal chladnými ani internetové persony typu DJ Akademikse nebo Adama 22. Všem v myšlenkách vyvstala stejná otázka: Co to mělo jako znamenat? Řečnický dotaz nejspíš neminul ani samotnou kapelu Rascal Flatts, jejíž label pravděpodobně může za to, že se videoklip již nenachází na interpretově kanálu.

Po obrovském virálním úspěchu začal RMR sám vylézat ze své kukelné ulity na světlo denní, stále si ale dával pozor, kde se ukáže a co řekne. Spřádal kolem sebe pavučinu tajemna, o které se nedávno zmínil, že by byl rád, kdyby vydržela co nejdéle.

„Chci, aby lidé poslouchali ušima a ne očima,“ vzkázal fanouškům v dubnovém rozhovoru pro Variety. Oznámil úmysl protlačit nový trapový subžánr country trap, jenž už má jistým způsobem vyjeté koleje. Ocelové pražce už totiž položila loňská senzace Lil Nas X v tandemu s country legendou a otcem Miley a Noah Cyrus Billym Rayem

Doporučeno
Gangster s božským hlasem RMR už není pouze virální senzací. Na novém tracku DEALER mu hostují Future i Lil Baby Gangster s božským hlasem RMR už není pouze virální senzací. Na novém tracku DEALER mu hostují Future i Lil Baby 13. května 2020 20:35

RMR se rychle na scéně etabloval. V opojení vůně komerčního úspěchu jej vyhledal label Warner Music, se kterým podepsal smlouvu jako svěřenec CMNTY RCRDS, na což navázala zajímavá setkání. Jmenujme například schůzku s jižanským matadorem Mikem Deanem či tu s držitelem ceny Grammy Timbalandem, který nakonec svým umem požehnal i track na novém projektu I'M NOT OVER YOU.

Tracklist:

1. WELFARE (feat. Westside Gunn)

2. DEALER 

3. NOUVEAU RICHE

4. I'M NOT OVER YOU

5. SILENCE

6. BEST FRIEND

7. DEALER (feat. Future & Lil Baby)

8. RASCAL

Jak tedy nové EP zní? Dá se opravdu definovat jako něco nového a neotřelého? Ano i ne. Když si album pouze poslechneme, nemusíme hned vidět rozdíl mezi ním a albem interpreta s nějakou konceptualizací, kterého bychom zařadili do alternativního R&B. Spojení hudby a vizuálu nám ale vytvoří celkový obraz, za nímž je víc než jen kukla a zpívánky. Rámec z něj dělá prakticky konceptuální umění.

I když to spousta lidí nemá ráda, je nutno se dívat do hloubky a souvislostí. Dělat dvě věci naráz, sledovat i poslouchat, přestože by se toto tvrzení asi nelíbilo ani samotnému umělci. Nutno poznamenat, že skrytí identity za kuklu a hlas jako superstar je více než úhybný manévr spíše dvousečná zbraň. Pro příběh nového releasu je ale tato image důležitá; provází nás totiž klasickou životní cestou drogového delaera, jež je sonicky jen těžko hmatatelná. 

Tracklist EP je přesně postaven tak, jakým způsobem uvažuje člověk, v tomto případě konkrétně RMR, když se dostává ke „kultuře“ prodeje drog. Už jen názvy napovídají, jakým způsobem se jeho myšlenky vyvíjí v čase.

Nejprve jej zajímá vlastní finanční zabezpečení a zabezpečení rodiny (WELFARE), stane se z něj tedy prodejce (DEALER), načež se mu povede zbohatnout (NOUVEAU RICHE). Nicméně přijdou problémy, a on se snaží najít cestu ze šikmé plochy, což se mu ale úplně nedaří (I'M NOT OVER YOU).

Po boji s vlastním svědomím, které mu reflektovalo dosavadní styl života, nastává ticho v SILENCE, v němž přemýšlí nad svým dosavadním konáním. Rozumí tomu, jak vysoko ve společenském žebříčku drogová závislost jeho zákazníků, i vlastně jeho samého, dostala, a že je nadále návyková. Dramatičnost je zdůrazněna i dlouhým úsekem beze slov.

V BEST FRIEND se však ukazuje pravá tvář drog. Vypadají jako nejlepší přítel, který udělá každou party tou nejlepší. RMR tuto skutečnost ukazuje na vztahu bohatých dětí a kokainu, po krátkém zamyšlení si však za tu „bohatou a rozmazlenou holku“ můžeme dosadit prakticky kohokoliv. 

Co se s ním tedy stane? Vrátí se ke svému bývalému životnímu stylu (DEALER), v němž mu sekundují i Future s Lil Babym, a prakticky jen vylepšují už dříve vytvořenou ódu na drogy. Celý myšlenkový proces se zakončuje stavem, ve kterém se momentálně nachází (RASCAL). Popisuje, jakým způsobem se dostal k penězům, kdo jej kde podělal, a proč by konkrétně protidrogová jednotka měla jít k šípku.

Chybí nám tak popsat hudební podklady, u nichž nám nejspíš trochu vadí jejich uniformnost. Singly RASCAL a I'M NOT OVER YOU slibovaly opravdový country nářez, vysamplovaní Rascal Flatts a Timbalandovo benjo by obstály na nejednom kovbojském bále. Zbytek je však pouze „šedým“ trapem, jenž je šedým pouze proto, že jsme čekali něco jiného. Více slámy a kolťáků za pasem, méně Atlanty a Los Angeles 21. století.

Doporučeno
Sestavili jsme žebříček deseti rapových interpretů, kteří budou v roce 2020 nejvíc hot Sestavili jsme žebříček deseti rapových interpretů, kteří budou v roce 2020 nejvíc hot 20. března 2020 12:25

Když si nakonec všechny stopy spojíme, celý tento poetický diskurz nám pootevře okénko do světa drogových mafiánů. Bylo by opravdu zajímavé zjistit, jestli je RMR tím, za koho se ve svém debutu vydává. My máme takové svrbění, že ano, jelikož se opravdu nimrá v detailech. Člověk si nakonec uvědomí, že ta kukla nebude na hlavě jen kvůli tomu, aby jej neotravovala veřejnost, nýbrž aby doopravdy neztratil tvář.

Celkové zhodnocení nám tedy dává krásných 8/10 a velký příslib do budoucna. Bude zajímavé, jaký životní příběh si příště vyslechneme.

Průměrné hodnocení čtenářů
Tvé hodnocení
Jaké hodnocení bys dal ty?
Zobrazit výsledky
Skrýt výsledky
0/10
Domů
Sdílet
Diskuse