Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
20. března 2020 12:25
Čas čtení 11:24
Vojtěch Vanda

Sestavili jsme žebříček deseti rapových interpretů, kteří budou v roce 2020 nejvíc hot

HUDBA DOJA CAT RAP
Uložit Uložené

Už jsi o nich slyšel?

Jako každý rok, i ten s pořadovým číslem dvacet s sebou přináší nové možnosti. A nová jména. Konkrétně v hudbě můžeme až žasnout, jakou zásobou každoročně disponuje lidstvo, hlavně co se nových hudebních interpretů týče. Nemluvíme však pouze o těch špatných případech, naopak. Každý rokem se z internetu vytěží nejeden nevybroušený klenot.

Nejdůležitější osobnosti rapového žánru se samozřejmě objevují za velkou louží. Zde sledujeme největší mediální domy, které se se svými tipy dělí s čtenáři. Nejznámějším takovým výběrem nových hvězd je ten, který dělá XXL Magazine. Pokud je totiž zámořský interpret vybrán do ročníkové selekce XXL Freshman, dost často se mu otevře svět plný nových možností. Minulý ročník si můžeš prohlédnout zde.

Doporučeno
Drogový dealer s andělským hlasem bere Americe dech. RMR není tvůj obyčejný trap raper, i když tak vypadá Drogový dealer s andělským hlasem bere Americe dech. RMR není tvůj obyčejný trap raper, i když tak vypadá 4. března 2020 18:49

I my jsme se po očku dívali a poslouchali, jaké nové věci plynou na povrch. REFRESHER tak dal dohromady desítku, respektive 9+1 zámořských umělců, o kterých bys měl v roce 2020 vědět. Brzy totiž o nich bude vědět celý svět.

Doja Cat

Sestavili jsme žebříček deseti rapových interpretů, kteří budou v roce 2020 nejvíc hot
Zdroj: RCA Records

Začneme dost zostra. Pokud jsi o ní ještě neslyšel, nastala asi někde chyba ve spojení. Cat je totiž společně z XXL Freshmankou 2019 Megan Thee Stallion označována za nástupkyni Nicki Minaj. Tudíž za osobu, která by měla po trinidadské královně zaplnit díru na pomyslném ženském rapovém trůnu moderní doby.

Začátky čtyřiadvacetileté raperky, zpěvačky a producentky byly poměrně divoké. Během nich byla totiž tak strašně v rauši, až z toho vznikl první obrovský singl s názvem So High. A byla to sranda, která jí přinesla podpis smlouvy s RCA Records, první EP Purrr! a první desku Amala. Její talent však tkví v tom, že její videa jsou schopná posbírat dost virálního kreditu. Takže po vzniku videa k písni Mooo! stačilo pouze sedět a čekat.

Tráva se jí ale vrývala do mozku až moc. „Myslela jsem si, že je super být ten, kdo kouří tolik trávy. Že je to jediná možnost, jak si získat respekt. Ale potom jsem si uvědomila, že můžu být prostě sama sebou. A teď dělám mnohem víc hudby než dříve,“ svěřila se v rozhovoru pro Los Angeles TimesDoja se proto mohla soustředit na své další album Hot Pink, se kterým sbírá pouze chválu a kredit od etablovanějších jmen americké hip-hopové scény.

Tato charakteristika ale není nikterak vzácná. Tudíž i tato interpretka, v začátcích inspirovaná Rihannou a D'Angelem, může pouze posbírat trochu toho cloudu a znovu upadnout do zaoceánských hudebních hlubin. Proč tedy v posledním roce vyrostla tak moc, že si získala pozornost Chance The Rappera, Katy Perry nebo Chrise Browna a účinkovala v show Jimmyho Fallona

Doja splňuje základní předpoklad dneška, vlastně stejně jako Nicki nebo Megan, že se vůbec nebojí ukázat své tělo, což je pozitivum hlavně pro mužskou část publika. Avšak v zákulisních záběrech, na streamech na Instagramu, a jako host v různých pořadech vystupuje v drtivé většině  jako sebevědomý producent, kterému nejde o nic jiného, než dostat svou tvorbu na úplně jiný level.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 

I’m selling some clothes on @Depop and donating my proceeds to a charity working to end sex trafficking. Shop my store @dojacat

Příspěvek sdílený Doja Cat (@dojacat),

V tomto módu nepřipomíná sexbombu, ale spíše šprta až po uši zahrabaného v producentském DAW, který ale preferuje tvorbu cute, bubbly věcí. Tento balíček dvou v jednom snad Doju vykresluje ještě víc jako prakticky dokonalou umělkyni. Pojďme se tedy těšit, co tahle kočka/dojnice a hlavně raperka/producentka ještě předvede.

Teejayx6

Sestavili jsme žebříček deseti rapových interpretů, kteří budou v roce 2020 nejvíc hot
Zdroj: instagram.com/teejayx6
 

Dvě slova: novodobý podvodník. Nejedná se ale o sňatkového vykutálence nebo snad bankovního lupiče, ale moderního internetového gangstera, který svou práci vykonává čistě pomocí moderních technologií. Jakmile začneš poslouchat Teejayx6e, přiučíš se věcem, o kterých by mladí potenciální aplikanti na pozici činovníka na šikmé ploše neměli radši vůbec vědět.

Tohle je (snad) vtip. Ale přece jen, kdo by chtěl být s něčím takovým spojován?

O své kriminální činnosti je velice otevřený na sociálních sítích. V žánru scam-rap, který sám vymyslel, a který se dá volně přeložit jako podvodný rap, se prakticky sám usvědčuje. Dost často mluví o podvodech s kreditními kartami, o krádežích identit a nekalých praktikách, které prováděl skrz Dark web. Tento způsob moderní kriminality je jistě odsouzeníhodný, avšak nedá se mu upřít jiskra, která je jistým způsobem opravdu přitažlivá.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený ‍ (@teejayx6),

Hype a internetová meme přesto nezastavíš. A virální potenciál tohoto osmnáctiletého interpreta z Detroitu je nevyvratitelný. Každý má rád totiž historky, kor když jsou okořeněny nějakou tou pikantností založenou na pravdivých základech.

Pokud jsou historky prakticky návody, jak zločin provést, je to, pravda, na pováženou. Stačí se podívat na jeho prozatím nejznámější singl Dark Web, ve kterém vládě vzkazuje, že jej od jeho sítě prostě neodtrhnou.

Ono je nejspíš sympatické, že se Teejayx6 nebojí mluvit o své minulosti, k jeho tvorbě je ale potřeba přistupovat s odstupem. Přece jenom Česko není Amerika, a přestože se jeho tracky poslouchají dobře, nechceš si z nich brát příklad.   

slowthai

Sestavili jsme žebříček deseti rapových interpretů, kteří budou v roce 2020 nejvíc hot
Zdroj: instagram.com/slowthai

V našem seznamu „zámořských“ interpretů najdeš také evropského zástupce. Přestože Spojené státy nejsou jeho domovinou, dnes se tam už musí cítit jako doma. Začíná být totiž čím dál víc přijímán mezi rapovou smetánku. Northamptonský rodák slowthai to totiž, jak už to bývá, po cestě tam nahoru neměl vůbec jednoduché. Byl ale hodně nadšený pro svou věc a zároveň měl trochu štěstí.

A proč vlastně slowthai? Přezdívka je odvozena od slov slow-ty, jelikož jeho občanské jméno je Tyron Kaymone Frampton. Jeho mluva je totiž charakteristická, pomalá. Metat jeden bar za druhým mu však za mikrofonem problém nedělá. Každý z nich je zacílen přesně do černého, a i když to z jeho charakteru mimo mikrofon nemusí vypadat, texty mají obvykle velkou výpovědní hodnotu.

BBC jej popisuje jako rapera, který do své hudby míchá punk, respektive pankáče. V momentě, když do této míchanice přidáme grime, jakožto rapové dědictví Spojeného království, dostaneme grime-punk, jenž je pro něj typický. Ty ale není ten typ interpreta, který by si domovinu úplně hýčkal, důkazem může být název debutového alba Nothing Great About Britain, které paradoxně debutovalo na devátém místě v UK hitparádě a poslalo jej z ostrovů za oceán.

Zde se pětadvacetiletý raper cítí jako doma. A na to, že je na povrchu teprve rok, má za sebou už zajímavé zářezy. Objevil se na albu IGOR Tylera the Creatora oceněným cenou Grammy, letos spolupracoval na songu s legendární skupinou Gorillaz, stihl číslo se skupinou Brockhampton, a také se dokázal urvat ze řetězu s Denzelem Currym.  Frampton je na nejlepší cestě stát se silnou konkurencí Stormzyho, Skepty nebo Dizzieho Rascala, alespoň co se zvučnosti jména týče.

Doporučeno
Nejsem lačný po každé koruně, říká půlmilionový youtuber Petangames. Introvertnímu baviči pomohl ke slávě alkohol (Rozhovor) Nejsem lačný po každé koruně, říká půlmilionový youtuber Petangames. Introvertnímu baviči pomohl ke slávě alkohol (Rozhovor) 8. března 2020 16:58

Lil Tecca

Sestavili jsme žebříček deseti rapových interpretů, kteří budou v roce 2020 nejvíc hot
Zdroj: instagram.com/liltecca

Sedmnáct let, stamilióny zhlédnutí na kontě. Moderní dítě, které bude určovat trendy. Před rokem se mu povedlo vydat písničku Ransom, jejíž vizuál si vzala na starost magická produkce Lyrical Lemonade Cole Bennetta, a která přeměnila jeho poklidný teenage život u Xboxu za dospívání celebrity. Alespoň tak je popsán v profilu Complexu Lil Tecca.

Jeho rapová story se začala psát prý v momentě, kdy jej přestalo bavit vysedávat u Xboxu a nadávat kamarádovi ve hře. Rozhodl se na něj napsat disstrack. Když u toho spojíš dohromady image šprta, jež je Teccovi kvůli jeho tělesné stavbě přišívána, a texty, z nichž je cítit uvolnění a vtip, jde to potom samo. Jak sám interpret pro Complex zmínil, myslí si, že toto je klíčem jeho úspěchu.

Newyorkský rodák s jamajskými předky však ví, že je nejdřív práce a potom zábava. V tomto případě tedy přes týden škola a o víkendu rap. Ani jedno nevynechává, přestože by vzhledem k svým výdělkům mohl. Jelikož ale ještě nemá hotovou střední, soustředí se hlavně na tu první věc. Přece jenom, je to normální dospívající mladík, na nějž dohlíží rodiče.

Ale zpět k hudbě. Lil Tecca se při své cestě na vrchol nechal hodně ovlivnit chicagským rapem, konkrétně byli jeho inspirací například Speaker Knockers nebo Chief Keef. Za svou krátkou a raketovou kariéru stihl vydat pouze jediný mixtape We Love You Tecca, který však debutoval v hitparádě Billboard na čtvrtém místě.

Jeho největší hit Ransom se stihl proměnit v platinu, a na remix této pecky si pozval i nedávno zesnulého JuiceWRLDa. Víc se o něm už moc nedozvíš. Historie se píše s časem, a toho měl mladý umělec zatím proklatě málo.

NLE Choppa

Sestavili jsme žebříček deseti rapových interpretů, kteří budou v roce 2020 nejvíc hot
Zdroj: instagram.com/nlechopparap

Mládí vpřed. Další sedmnáctiletý nevybroušený klenot ze Spojených států na nás vykoukl zpoza internetových přijímačů. Memphiská naděje NLE Choppa, respektive Baby Mexico nebo YNR Choppa, se ukázal v tom nejlepším světle minulý rok, když se mu povedlo získat platinu za single Shotta Flow.

Od té doby jenom roste. Jako žádná z mladých nadějí neutekl pozornosti týmu z Lyrical Lemonade, a sám Cole Bennett mu zrežíroval remix na jeho hit, v němž mu hostoval i XXL Freshman minulého roku Blueface. Tento videoklip získal ještě větší pozornost než původní video, a do dnešního dne čítá skoro 140 milionů zhlédnutí.

V poslední době se ale spekuluje o raperově psychickém zdraví. Přece jen mu ještě nebylo ani 18 let, a vyletěl tak vysoko, že slávu nejspíš úplně nezvládá. Na začátku března vyděsil své fanoušky tím, že napsal na Twitter, že brzo odejde na věčnost, ale jeho písně a s nimi i jeho odkaz budou žít dál.

Sebevražedné myšlenky nejsou v rapovém odvětví žádnou neznámou. Avšak ti, kteří jimi opravdu trpí, o nich většinou nerapují. Příkladem může být například Capital Steez, jeden z hlavních představitelů newyorkské crew Pro Era, který nakonec kvůli skrytým psychickým problémům život ukončil. Doufejme tedy, že se Choppa dá dohromady, jelikož je opravdu na samém začátku.

Sada Baby

Sestavili jsme žebříček deseti rapových interpretů, kteří budou v roce 2020 nejvíc hot
Zdroj: instagram.com/sadababy

Do seznamu se nám dostalo další detroitské jméno. Vypadá jako obyčejný gangsta raper s nalepeným plnovousem, který je podobný tomu, který nosí Rick Ross. Jeho unikátní hlas společně s poměrně zajímavou flow ti ale připomene dobu, ve které měl Danny Brown ještě rozmlácené přední zuby. Sada Baby se prezentuje jako rabiát, kterého však moc neláká sdílet hudební projekty na internet. A proto o něm (ještě) nevíš.

Jak komentuje Pitchfork vydání jeho nového mixtapu Brolik, Sada kope hlavně za Detroit a zbytek ho moc nezajímá. Najít jeho tvorbu někde na internetu je taky vcelku práce. Předposlední projekt Whoop Tape byl pouze na Soundcloudu, Brolik se dá dohromady poslechnout přes databázi DatPiff.

Nicméně i Sada Baby dokázal opustit svou michiganskou předzahrádku, a zavítal například do trendujícího pořadu The Cave, který moderuje Kenny Beats.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 

Real nigga @wakaflocka

Příspěvek sdílený Sada Baby The Red Whoop (@sadababy),

Ta pomyslná třešnička na dortu, která dělí zrno od plevele, je u detroitského rapmana smysl pro humor. Přestože je striktní diktátor ulic, umí si ve videoklipu pořádně zatrsat a je schopný si ze sebe udělat srandu. Samozřejmě v rámci mezí. Proto je poměrně škoda, že svoji prezenci například na YouTube nijak netlačí za brány Detroitu. Něco nám však říká, že letos by to mohlo být jinak.

Doporučeno
Nemá cenu fňukat. Zeptali jsme se známých českých osobností, jak jim nařízení kvůli koronaviru změnila život Nemá cenu fňukat. Zeptali jsme se známých českých osobností, jak jim nařízení kvůli koronaviru změnila život 17. března 2020 20:35

100 gecs

Sestavili jsme žebříček deseti rapových interpretů, kteří budou v roce 2020 nejvíc hot
Zdroj: instagram.com/100gecs

Co to sakra je? To jsme si také řekli v momentě, když jsme poprvé slyšeli 100 gecs. S postupem času se ho však nebojíme označit za nejprogresivnější těleso v celém letošním žebříčku. To, co přináší do hry Dylan Brady a Laura Les, je revoluční záležitost. Samozřejmě je nám ale jasné, že ne každý se bude ochoten za toto tvrzení postavit.

Jsme rádi, že i letos můžeme slyšet něco, co tu ještě nebylo. Tvorba tohoto dua je čistá anarchie, v jeden moment slyšíš nightcorové texty na cute-trap podkladu, v druhé části té samé stopy tě povalí ze židle, jak zmiňuje The Fader, grindcorový nátřesk. Jejich symbióza je dokonalá a samotné songy se nedají slovy popsat. Jak by řekl klasik, to se musí zažít. Přitom setkání těchto dvou umělců neproběhlo nijak epicky, poznali se na jedné party v Los Angeles.

Brady je ta známější polovička pocházející ze St. Louis, kterou v roce 2018 podepsal Diplo. Vždy měl blíže k elektroničtější tvorbě, nicméně v momentě, kdy se setkal s Laurou, vzniklo úplně nové těleso. Nezastavilo je ani to, že Brady bydlí v Los Angeles, a Les má základnu v Chicagu. Své tracky skládali u sebe doma, a navzájem si je přes internet posílali.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 

ringtone remix w @charli_xcx @kerokerobonito @riconasty out now xo <<<3

Příspěvek sdílený 100 gecs (@100gecs),

Jejich texty jsou plné telefonů, vyzvánění, skupinových konverzací, prostě věcí, které dnešního teenagera nejvíce pálí. Do toho můžeš smíchat škorpení o to, kdo jezdí lepším pick-upem, povzdechnutí nad tím, proč jsem prosázel všechny peníze v dostizích na jednoho koně, a klasicky, jestli mě má životní láska ještě vůbec miluje. Koneckonců, nemůžeš se divit, když je jejich inspirací Charlie XCX, Cannibal Corpse nebo 3OH!3.

Je úžasně vzrušující a zároveň strašidelné, kam až budou schopní tito dva blázni svou hudbu dovést. Jejich první větší projekt 1000 gecs si vzal do parády i samozvaný největší hudební šprt na internetu The Needle Drop, který mu dal velice hezkou známku horší sedmičku. Tahle memůplná dvojka, jak by řekla Jolanda, jednou bude někde. Nikdo nemá ale zdání, kde.

YFL Kelvin

Sestavili jsme žebříček deseti rapových interpretů, kteří budou v roce 2020 nejvíc hot
Zdroj: instagram.com/yflkelvin

Černým koněm našeho žebříčku je clevelandský rodák YFL Kelvin. Je mladý, je dravý, a už je hlavně i podepsaný pod labelem Def Jam Records. Tátu mu zastřelili na ulici, kulka mu ale patřit neměla. Kelvinovi bylo tehdy pouhých pět, když se v reakci na tuto událost rozhodl, že půjde ve stopách velikánů jako 50 Cent, Lil Wayne nebo Drake, a stane se raperem.

Nejvíce na sebe upozornil trackem NASDAQ, který jej právě dostal do velkého mezinárodního labelu, a zároveň mu pomohl na remix dostat memphiského rezidenta Moneybagg Yo. Jeho melodický trap je další jednotkou, která se o tebe nostalgicky otře, jako by to byl nový track patnáctiletého Chief Keefa. Akorát šitý na dnešní dobu.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 

Good Looking for bringing us out BraWe Just Rocked Out

Příspěvek sdílený FLASHY (@yflkelvin),

YFL crew tak dostalo i ocenění prakticky nejvyššího. Minimálně pro dnešní dobu. Když se totiž řekne Cleveland, většině lidí už nevyskočí Bone Thugs-n-Harmony, ale spíše Kid Cudi nebo Machine Gun Kelly. A zrovna druhý jmenovaný přijel do jeho rodného města mladého umělce podpořit.

Kelvinovi je, jako spoustě umělců z našeho žebříčku, ještě málo let na to, aby toho měl v hudbě hodně za sebou. Také ale na druhou stranu nemá platinu v 17 letech. Proto jde, v našem případě, o sázku na blind, my ale každopádně věříme, že rozvážnost a trpělivost v tomto případě přináší ovoce.

Doporučeno
Eminem se opíjí do němoty, užívá si jatka a rapuje tak rychle, že mu odpadla ústa. V klipu hostují Mike Tyson a Dr. Dre Eminem se opíjí do němoty, užívá si jatka a rapuje tak rychle, že mu odpadla ústa. V klipu hostují Mike Tyson a Dr. Dre 10. března 2020 15:23

Don Toliver

Sestavili jsme žebříček deseti rapových interpretů, kteří budou v roce 2020 nejvíc hot
Zdroj: instagram.com/dontoliver
 

Poslední místo v REFRESHER devítce by stoprocentně zaujal Pop Smoke, kterému ale osud nepřál, a v momentě, když se šplhal na střechu světa, jej o život připravil lupič v jeho vlastním domě. Na paty mu však dost solidně šlapal jeho kolega, proto poslední místo v žebříčku tak zaujal Don Toliver.

Jestli jsi na TikToku, určitě ti neutekla pecka No Idea, která katapultovala houstonského interpreta na měsíc, a nebýt koronavirové pandemie, podíval by se na severoamerickou část tour s neuvěřitelným The Weekndem. Se svým hlasem si dělá, co chce, jednou je to trap rap, podruhé zase R&B. A na to, že se v hiphopové branži nepohybuje nějak dlouho, se už objevil na spoustě zajímavých projektů.

Začněme přelomovým projektem Travise Scotta Astroworld, kde hostoval v písničce Can't Say. Scott jej samozřejmě podepsal pod svůj label Cactus Jack, což vedlo ke kolaboraci na projektu JackBoys z minulého roku. Spolupracoval už i s Wizem Khalifou, Migos a na album Music to be Murdered By si jej pozval i samotný Eminem. V půlce března se mu povedlo vydat i první album Heaven or Hell, které je ještě moc čerstvé na nějakou kolektivní kritiku.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 

AFTER PARTY OUT NOW ‼‼‼ LOCK IN BUMPY RIDE @wttyler

Příspěvek sdílený DON TOLIVER (@dontoliver),

Bez nějakého otálení ale můžeme tvrdit, že Toliver je prostě šťavnatým kusem, který nemůžeš odmítnout. A pokud ho i přesto odmítneš, nelze jej ignorovat. Jeho versatilita je klíč, a i když by nakonec nebyl vybrán do XXL Freshman výběru (jakože se s ním dost počítá), nijak extra mu to v kariéře neublíží.

Bonus: Zach Fox

Sestavili jsme žebříček deseti rapových interpretů, kteří budou v roce 2020 nejvíc hot
Zdroj: instagram.com/zachfox

Je hot, rapuje, ale stejně jako Supa Hot Fire není raper. Nechtěli jsme ale s výčtem skončit těsně před desítkou a, ruku na srdce, je nezbytné ho tady zmínit. Osobnost Zacha Foxe, stand-upera, vtipálka, umělce a zarytého odpůrce všech korporací, které vedou běloši, jen kvete.

Uvidíš jej také jako moderátora, DJ, grafika a příležitostného pomocníka na twerk kurzu jeho přítelkyně, ze všeho nejradši ale otravuje svého kamaráda, producenta se jménem Kenny Beats.

Jejich společné tracky Square Up a Jesus Is The One jsou tak hloupé, až jsou dobré. Šílený nadhled, který svým vtipem do textu vnáší, jej odlišuje od všech ostatních. Pokud bychom jej měli přirovnat k jiné americké rapové personě, bude to Danny Brown, z české kotliny by to byl nejspíš MC Gey, ale asi s úplně zavřenýma očima.

Doporučeno
Die Antwoord se loučí tak, jak začali. Poslouchej jejich poslední album House of Zef (Recenze) Die Antwoord se loučí tak, jak začali. Poslouchej jejich poslední album House of Zef (Recenze) 16. března 2020 21:15

Čili bonusovým interpretem bychom uzavřeli letošní nejvíc hot rap desítku z anglicky mluvícího zahraničí podle REFRESHERu. Chybí ti v ní někdo? Nebo snad přebývá? Určitě nám napiš do komentářů pod článek

Domů
Sdílet
Diskuse