Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. června 2020 13:51
Čas čtení 11:30
Vojtěch Vanda

Radžníšpuram: Utopická komunita v čele s bohatým sexuálním guru, jehož sekretářka vedla válku proti úřadům USA

ZAJÍMAVOSTI NÁBOŽENSTVÍ
Uložit Uložené

Největší bioteroristický atak v dějinách USA, zapálení okresního úřadu, vydírání, intriky. Původně mírumilovná komunita plná meditace a práce vešla nakonec do dějin jako zvláštní sekta tisíců bohatých z celého světa, jejichž ráj stál na křivých základech.

Ve světě existovala spousta zvláštních seskupení osob, které věřily, že jejich vůdce, víra nebo přesvědčení dokáží vytvořit dokonalý balanc mezi jejich komunitou a vnějším světem, v nichž prožijí skvostný a naplněný život. A drtivá většina z nich, jak učí historie, podstoupila ideálům různé oběti. Někteří majetkové, další podstoupili klidně i cenu nejvyšší.

Doporučeno
Michal Šopor: Policisté v Los Angeles jsou úplně pos***í. Demonstrujících je hodně a mají toho dost (Rozhovor) Michal Šopor: Policisté v Los Angeles jsou úplně pos***í. Demonstrujících je hodně a mají toho dost (Rozhovor) 6. června 2020 20:18

Zde ti představíme komunitu Radžníšpuram a jejího vůdce, který se narodil jako Rajneesh Chandra Mohan Jain. V době největší slávy se díky své pozdější sekretářce usadil se svými následovníky, takzvanými sannjásiny, na bývalé telecí farmě v Oregonu. Jeho mírumilovné jogínské učení slavilo do jisté doby nebývalý úspěch. To ale není důvod, proč je příběh jeho komunity tak přitažlivý.

Rajhneeshovi se totiž přezdívá Guru bohatých nebo Sexuální guru. Svou filozofií dokázal oslovit nejednoho bohatého podnikatele, právníka nebo zkrátka boháče, jenž mu odevzdal celé své jmění. Peníze přetvořili ranč v plnohodnotné město s letištěm, kasínem nebo policejní stanicí, a z takzvaného Bhagwana, respektive Osha, jak se mu dále říkalo, se stal extrémně bohatý muž s flotilou devadesáti tří Rolls-Royců, šperky a vlastním letadlem.

Rajneesh Chandra Mohan Jain alias Osho

Radžníšpuram: Utopická komunita v čele s bohatým sexuálním guru, jehož sekretářka vedla válku proti úřadům USA
Zdroj: commons.wikimedia.org/CC0

Víra rezonovala v hlavách těch, kteří v Bhagwana věřili, opravdu silně. I v nejvyhrocenějších momentech, například v konfliktu s autoritami, chtěli uchránit svůj kousek utopie za každou cenu. Nebáli se kvůli tomu intrikařit, vraždit či spáchat největší bioteroristický útok na americké půdě.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 85352 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse