Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. dubna 2021 18:30
Čas čtení 10:37
Ondřej Jarůšek

Drastické hubnutí v MMA: Někteří bojovníci už zemřeli, řešení ale není jednoduché

Drastické hubnutí v MMA: Někteří bojovníci už zemřeli, řešení ale není jednoduché
Zdroj: Ethan Miller/Getty Images
SPORT
Uložit Uložené

Před samotným zápasem musí MMA bojovníci svádět boj s váhou, u kterého si mnohdy sáhnou na dno. Drastické odvodňování však může způsobit vážné zdravotní komplikace. Měl by se systém vážení změnit?

Článek jsme doplnili o rozsáhlé vyjádření a poznatky, které redakci REFRESHERu poskytli zápasník Karlos Vémola a profesionální cutman Bohumil „BoBesh“ VojkůvkaAlpha Cutman Teamu. Původní verze článku obsahuje také vyjádření bojovníka Patrika Kincla.

Budeme čekat, až někdo z nás zemře? – Georges St-Pierre.

S profesionálním MMA se pojí poměrně kontroverzní téma, které se čas od času stává předmětem diskusí a kritiky, a tím je hubnutí. Řada zápasníků totiž těsně před zápasem podstupuje drastické procedury, aby splnili smluvený limit na vážení, které bývá zpravidla den před bitvou. Pokud by váhový limit nesplnili, hrozí jim, že se zápas zruší nebo přijdou o nemalou část výplaty. Během pár dní před vážením jsou tak bojovníci díky takzvanému odvodňování schopni zhubnout v některých případech i kolem 10 kilogramů, z toho však mohou plynout i vážné zdravotní potíže.

Jedním ze známých příkladů je anglický bojovník UFC Darren Till, který při přípravě na zápas v roce 2018 během drsného shazování váhy dočasně oslepl. Jsou však i příklady z poslední doby. Je tomu totiž jen pár týdnů, co UFC zápasnice Julija Stoliarenko přímo na vážení hned dvakrát omdlela.

Drsným shazováním si prošel i Jorge Masvidal, který v létě roku 2020 na poslední chvílí naskočil do titulového zápasu s Kamaru Usmanem a za 6 dní musel zhubnout kolem 9 kilogramů. Záběry z hubnutí ukazují, že málem přišel o vědomí.

Doporučeno
Karfiolové uši: O co se jedná, jak k nim dochází a jak se proti nim dá chránit? Karfiolové uši: O co se jedná, jak k nim dochází a jak se proti nim dá chránit? 18. února 2021 14:30
ufc masvidal usman
Zdroj: Zuffa LLC via Getty Images/Jeff Bottari

Špatné prokrvení orgánů, v nejhorších případech smrt

Dehydratace vede ke špatnému prokrvení orgánů, může způsobit srdeční arytmii a v těch nejhorších případech může skončit smrtí. Proč se tedy bojovníci tomuto riziku vystavují? Důvod je prostý. Váhu, kterou ze sebe při odvodňování vypotí například v sauně nebo horké vaně, totiž dokážou rychle nabrat zpátky, a bojovník, který tento náročný proces zvládne lépe, může mít v samotném zápase nad soupeřem váhovou převahu, přestože den předtím na vážení měli váhu stejnou. To pak pro zápasníka může být samozřejmě velkou výhodou.

Rapidní shazování velkého množství váhy může ohrozit životně důležité orgány (...) a už bylo spojeno s úmrtím několika mladých, zdravých sportovců. – Dr. Johnny Benjamin.

Stojí to ale za to? Mezi hlasité kritiky systému vážení za dob své kariéry patřil bývalý UFC šampion Georges St-Pierre, podle mnohých jeden z nejlepších bojovníků všech dob, ne-li zcela nejlepší. I ten sice hubnul před svými zápasy, ale zároveň zdůraznil, že pro něj „vždy bylo prioritou zdraví“. To ale podle legendárního francouzsko-kanadského bojovníka bohužel neplatí u všech bojovníků. „Je to smutné, ale někdy si říkám, jestli vážně budeme čekat na to, až někdo zemře, než zavedeme změny,“ uvedl.

George St-Pierre
Zdroj: Jon Kopaloff/FilmMagic/Getty Images

V rámci UFC k podobné tragédii sice zatím naštěstí nedošlo, ovšem víme o případech z jiných organizací, kde zápasníci za rapidní hubnutí skutečně zaplatili vlastním životem. Jedním z nich byl například Yang Jian Bing, zápasník asijské organizace ONE Championship (dříve známá jako ONE FC), který kvůli problémům spojeným s extrémním hubnutím zemřel v roce 2015.

K tomuto tématu se pro REFRESHER vyjádřil i profesionální cutman Bohumil „BoBesh“ Vojkůvka ze známého Alpha Cutman Teamu.

„Shazování jako práce s vodou a ionty v těle, je už v podstatě medicínská záležitost. Je to určitě nebezpečné a velmi nezdravé, jelikož tělo dostáváte během krátké doby do extrémní dehydratace. V krvi nechybí jen voda, ale i základní ionty, jako jsou draslík, sodík, vápník a další. Ty jsou důležité pro mnoho biochemických procesů. Když uděláte v době shazování chybu, můžete si poškodit důležité orgány, v první řadě ledviny. Ty jsou, jakožto taková naše čistička odpadních vod, nejvíce citlivé na nedostatek vody v těle, nebo naopak na přebytek iontů,“  vysvětluje Vojkůvka.

Je to nebezpečná věc, říká bojovník Patrik Kincl. K tomuto sportu to patří, věří Vémola

Rizika spojená s odvodňováním jsou nepopiratelná a uvědomuje si je i slavný domácí zápasník Patrik Kincl, který aktuálně působí pod největší evropskou organizací KSW. Redakce REFRESHERu člena královéhradeckého gymu All Sports Academy oslovila, aby se s námi podělil o svůj názor na tuto problematiku.

„Někteří bojovníci už na to opravdu doplatili. Například v Brazílii jeden zápasník zkolaboval a zemřel, takže rozhodně to je nebezpečná věc, s tím souhlasím,“ řekl nám.

Redakce oslovila i Karlose Vémolu, který naopak říká, že k tomuto sportu hubnutí patří a navíc se prý nejedná o něco, co by bojovník podstupoval příliš často. „Člověk to nedělá každý týden. Kdyby to dělal každý týden, tak je to samozřejmě pro to tělo nebezpečný. Proto se to dělá párkrát ročně, když se připravuje na velký závody. Sport je nebezpečnej jako takovej, o tom se asi takhle nedá přemýšlet. Ve Formuli 1 je nebezpečný jezdit 300 kilometrů za hodinu, taky je to nebezpečný a tak to prostě je,“  řekl Vémola pro REFRESHER.

Karlos dále říká, že hubnutí je dnes populární téma, nejedná se však o nic, co by se tu objevilo zničehonic. Naopak má dlouhou tradici. „Rusové už od Olympiád někdy kolem roku 1920 shazovali úplný nesmysly, tenkrát se o tom ale tolik nemluvilo. V šedesátých, osmdesátých letech šli wrestleři úplně do extrémů. Dneska se o tom hodně mediálně mluví,“ dodal.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Patrik Kincl (@patrik_kincl)

Ve vrcholovém sportu se člověk podle „Terminátora“ možným rizikům nevyhne obecně, ať už se věnuje čemukoliv. „Sport je na zdraví náročnej a hrozí zranění. Ve fotbale prošlápnutý kotníky, kolena, a tak dále. U nás je shazování a že by to byla nejnebezpečnější věc, kterou děláme, to si úplně nemyslím,“ řekl nám dále Vémola.

Patrik Kincl stejně jako Karlos do svých posledních zápasů nastupoval ve střední váze, tedy v kategorii do 84 kilogramů. Jak ale Kincl říká, s hubnutím do této váhy problém neměl, protože se běžně pohyboval kolem 90 až 92 kilogramů, takže hubnout musel maximálně 8 kilo. Když ale zápasil v nižší váhové kategorii, bylo to náročnější.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 96717 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Kolik kilo musel Patrik Kincl za noc nejvíc zhubnout
  • Proč pro Karlose Vémolu není hubnutí nejtěžší část přípravy
  • Jak se člověk v takovém stavu cítí
  • O případu zápasníka, kterého lékaři prohlásili za mrtvého, ale pak se probudil
  • Proč by byl problém s vážením v den zápasu
  • Jaká organizace přišla s řešením, které je bezpečnější pro bojovníky
Domů
Sdílet
Diskuse