Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. července 2021 8:00
Čas čtení 7:22
Ondřej Jarůšek

Krvavé rvačky bez rukavic sledují miliony lidí, brutální show se stává novým světovým fenoménem

Krvavé rvačky bez rukavic sledují miliony lidí, brutální show se stává novým světovým fenoménem
Zdroj: Alex Menendez/Getty Images
SPORT BOJOVÉ SPORTY
Uložit Uložené

Někteří vidí zrod nového velkého sportu, jiní zase jen odpornou podívanou plnou krve. Zápasy bez rukavic si však i přes brutalitu nacházejí své diváky.

Je tady úsvit nového sportu. Tento příběh známe z MMA, které bylo ještě před 25 lety považováno za barbarské – Evgeny Kurdanov, bojovník organizace BNFC.


Patří zápasy bez rukavic do 21. století? Tento fenomén dělí fanoušky bojových sportů na dva tábory. Podle kritiků totiž tento druh boje se sportem nemá mnoho společného a domnívají se, že jde spíše jen o barbarskou podívanou.

Na druhou stranu však i přesto zápasy bez rukavic lákají nemalé množství diváků a zapojují se do něj i známí bojovníci, kteří o boji holými pěstmi dále rozšiřují povědomí. Někteří z nich boj bez rukavic považují za nejčistší formu zápasení, jiní v něm vidí šanci finančně si přilepšit, někoho zase jen láká vyzkoušet si toto brutální měření sil na vlastní kůži.

Doporučeno
Nejbrutálnější sport na světě: Barmský box je jen pro silné povahy Nejbrutálnější sport na světě: Barmský box je jen pro silné povahy 11. dubna 2021 9:35

Boxerské zápasy bez rukavic vyvolávají povyk a rozporuplné reakce zejména v posledních letech, tento druh boje jako takový však není žádnou novinkou. Ostatně bez rukavic se bojovalo už v dávných antických dobách a je tomu něco málo přes 300 let, co se Angličan jménem James Figg stal prvním šampionem v zápasech holými pěstmi. Právě z těchto zápasů se později vyvinul tradiční box, jak jej známe dnes.

box bez rukavic
Zdroj: Getty Images/Jack Taylor

Boom zápasů bez rukavic?

V současné době se boxerským zápasům bez rukavic věnuje hned několik organizací. Těmi zřejmě nejznámějšími jsou americká soutěž Bare Knuckle Fighting Championship, britské organizace Ultimate Bare Knuckle Boxing a Bare Knuckle Boxing a ruská Top Dog Fighting Championship. Každá z nich má přitom trochu jiná a něčím specifická pravidla.

Zajímavost #1: Nejdelším zápasem bez rukavic byl údajně souboj mezi Jamesem Kellym a Jonathanem Smithem v Austrálii. K boji došlo v roce 1855 a po 17 kolech zvítězil James Kelly. Zápas trval neuvěřitelných 6 hodin a 15 minut.

Pravděpodobně největší boom, alespoň na sociálních sítích, v uplynulých měsících zažívá poslední ze zmíněných organizací – Top Dog Championship sídlící v Rusku. Zápasníci bojují v „ringu“, který ohraničují jen balíky slámy. To celé akci dodává ještě o něco surovější a více „pouliční“ či „venkovskou“ atmosféru.

Doporučeno
Hvězda UFC Jiří Procházka: Jdeme si pro světové prvenství, odmítnout titulový boj kvůli jiné výzvě by bylo troufalé (Rozhovor) Hvězda UFC Jiří Procházka: Jdeme si pro světové prvenství, odmítnout titulový boj kvůli jiné výzvě by bylo troufalé (Rozhovor) 31. května 2021 9:30

Sledování šílených ruských rvaček, kdy zápasníci do boje nastoupí jen v teniskách a teplákách, jako kdyby šli jen náhodou kolem, nemusí být po chuti každému příznivci bojových sportů, čísla ale jasně naznačují, že po takového show je mezi lidmi poměrně velká poptávka.

Jen od minulého roku totiž ruská Top Dog Championship získala na svém youtubovém kanále více než milion odběratelů a videa za tu dobu dohromady posbírala zhruba 140 milionů zhlédnutí. Vliv na tato masivní čísla měl zřejmě i lockdown kvůli pandemii koronaviru, kdy lidé seděli doma a bavili se třeba právě sledováním těchto zápasů. 

PPRAVIDLA
Konkrétní pravidla se mohou v rámci různých organizací lišit. Zakázány většinou bývají kopy, údery lokty, koleny nebo boj na zemi.

Některé organizace povolují obvázání pěstí či kloubů bandážemi a různit se může i tvar samotného ringu.

V americké BNFL se bojuje v ringu ve tvaru kruhu a zápasníci nesmí mít obvázané klouby. Musí bojovat skutečně holými pěstmi. Povoluje se však třeba obvázání zápěstí.

Napříč organizacemi se může lišit i délka či počet kol. Někde mohou kola trvat dvě minut, jinde zase tři.

Organizace zdůrazňují, že bezpečnost a zdraví bojovníků je pro ně na prvním místě.

Velké diváckému zájmu se těší i americká Bare Knuckle Fighting Championship (BNFC), jejíž obsah na YouTube zaznamenal také více než 100 milionů přehrání. Tato organizace vznikla v roce 2018 a v jejím čele stojí bývalý boxer David Feldman. První turnaj se uspořádal ve městě Cheyenne ve Wyomingu a v rámci celých Spojených států se jednalo o první oficiální a státem povolené boxerské zápasy bez rukavic od roku 1889.

Doporučeno
Miluje luxus, ale taky zaplatil za pohřeb zavražděného černocha George Floyda. 10 zajímavostí o životě Floyda Mayweathera Miluje luxus, ale taky zaplatil za pohřeb zavražděného černocha George Floyda. 10 zajímavostí o životě Floyda Mayweathera 5. června 2021 14:30
box bez rukavic
Zdroj: Alex Menendez/Getty Images

Během dosavadních tří let se organizaci BNFC podařilo poměrně výrazně rozrůst a řady jejích bojovníků rozšířilo i několik známých jmen a někdejších zápasníků největší MMA organizace světa UFC. Za zmínku stojí například bojovníci Artem Lobov, Héctor Lombard, Thiago Alves nebo půvabná ženská bojovnice Paige VanZant.

Doporučeno
Takto Mike Tyson likvidoval své soupeře: Podívej se na 10 brutálních knockoutů legendárního boxera Takto Mike Tyson likvidoval své soupeře: Podívej se na 10 brutálních knockoutů legendárního boxera 1. září 2020 16:46
Zajímavost #2: Americká organizace Bare Knuckle Fighting Championship se pokoušela do ringu na zápas bez rukavic nalákat i Mikea Tysona. Legendární boxer ale nabídku na zápas za 20 milionů dolarů odmítl.
Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 100320 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Proč jsou podle promotéra známé organizace zápasy bez rukavic bezpečnější než box a MMA
  • Proč podle promotéra nejsou zápasy bez rukavic žádnou hospodskou rvačku, ale vyžadují velký um
  • Jaký názor na zápasy bez rukavic vyjádřil šéf UFC Dana White
  • Kolik vydělává slavná bojovnice, která z MMA přešla k zápasům bez rukavic
Domů
Sdílet
Diskuse