Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. dubna 2021 v 9:35
Čas čtení 6:05
Ondřej Jarůšek

Nejbrutálnější sport na světě: Barmský box je jen pro silné povahy

Nejbrutálnější sport na světě: Barmský box je jen pro silné povahy
Zdroj: <a rel="nofollow noopener" target="_blank" href="Wikimedia/Lethwei Master (licence: https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.en)" onclick="gaTrack('article', 'bottom', 'source');">creativecommons.org</a>
SPORT
Uložit Uložené

Co je to lethwei neboli barmský box? Toto bojové umění má dlouhou tradici a říká se o něm, že je nejdrsnějším sportem na světě.

Lethwei neboli barmský box je často označován za nejdrsnější a nejkrvavější bojový sport na světě. Proč? Jeden z důvodů je ten, že bojovníci zápasí bez rukavic a pěsti mají pouze omotané bandážemi. Dále ale taky proto, že v barmském boxu jsou povolené techniky, které jsou v ostatních bojových sportech zakázané, jako například údery hlavou. Knockout nebo vzdání soupeře jsou navíc jediné způsoby, jakými bojovník může podle tradičních pravidel zvítězit.

Doporučeno
Drastické hubnutí v MMA: Někteří bojovníci už zemřeli, řešení ale není jednoduché Drastické hubnutí v MMA: Někteří bojovníci už zemřeli, řešení ale není jednoduché 3. dubna 2021 v 18:30

V našich končinách se tento sport dostal do širšího povědomí zejména díky duelu Petra Kareše a Samuela „Piráta“ Krištofiče, kteří se pod pravidly barmského boxu utkali na turnaji XFN: Double Red Fight Night koncem roku 2019 v Bratislavě. Redakce REFRESHERu Petra Kareše oslovila s tím, aby se s námi podělil o svou osobní zkušenost.

„O barmské boxu se říká, že je nejbrutálnější sport na světě. Je to pravda. Když dva připravení sportovci zápasí bez rukavic, tak se ani o sport už nejedná. Je to válka. Byl to silný zážitek i nerozum zároveň,“ řekl nám Kareš, bývalý promotér a bojovník K-1.

lethwei
Zdroj: Wikimedia/Lethwei Master (licence: https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.en)

Jak už samotný název napovídá, barmský box vznikl na území Barmy, respektive dnešního Myanmaru. Jak uvádí zahraniční portál Lethwei, který je tomuto plnokontaktnímu bojovému sportu věnován, jeho původ se datuje až do období městských států Pyu, které existovaly od zhruba 2. století př. n. l. až do poloviny 11. století. Zajímavostí přitom je, že za uplynulých více než tisíc let se pravidla do dnešního změnila jen minimálně.

Barmskému boxu se někdy také říká „umění devíti končetin“. Od samého počátku tohoto sportu jsou totiž povoleny údery pěstmi a lokty, bojovníci mohou kopat a zasazovat údery koleny, ale kromě toho, jak již bylo zmíněno, je možné provádět také údery hlavou. Vždy se bojovalo výhradně bez rukavic a zápasů se mohl zúčastnit jakýkoliv muž. Tehdy navíc zápas nemohl skončit remízou. Bojovalo se do doby, než nepadl knockout nebo jeden ze zápasníků nebyl schopen pokračovat.

Přestože samotné jádro sportu zůstalo zachováno, určitou modernizací barmský box přeci jen postupem času prošel. Nejedná se však o tak velké změny, jak by možná někdo čekal. Jedním ze zásadních rozdílů oproti prapůvodní podobně barmského boxu s jeho dnešním pojetím je přechod do tradičních ringů. Dříve se totiž zápasilo na písku.

lethwei
Zdroj: Wikimedia/Lethwei Master (licence: https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.en)
Tradiční pravidla barmského boxu

– Bojuje se pět kol po třech minutách
– Mezi koly jsou dvouminutové pauzy (v jiných bojových sportech, jako třeba v MMA či boxu, bývá jen jedna minut)
– Bojovník může vyhrát jen knockoutem nebo po vzdání soupeře
– Neexistuje žádný bodový systém
– Pokud na konci zápasu oba bojovníci stojí, zápas je vyhlášen jako remíza. Nehraje přitom roli, který z bojovníků byl během boje aktivnější a více dominoval
– Pokud bojovník dostane knockout, může si vzít dvouminutovou pauzu (tzv. injury time-out) na zotavení a následně se rozhodnout, zda chce v boji pokračovat. Injury time-out si však nemůže vzít v posledním, tedy pátém kole
– Na zápas dohlíží ringový rozhodčí, který hlídá dodržování pravidel a může také přivolat doktora, pokud některý z bojovníků utržil vážná poranění
Doporučeno
Karfiolové uši: O co se jedná, jak k nim dochází a jak se proti nim dá chránit? Karfiolové uši: O co se jedná, jak k nim dochází a jak se proti nim dá chránit? 18. února 2021 v 14:30

V současné době funguje hned několik organizací, které se na lethwei neboli barmský box specializují, přičemž u každé z nich se mohou přesná pravidla do určité míry lišit. Někde se tak zápasy mohou více podobat tradiční verzi barmského boxu, kdežto jinde se může jednat o modernější přístup, který více chrání sportovce.

Přidej se do klubu REFRESHER+
Základní
125 Kč
Účtuje se jednou za 4 týdny
31,25 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Méně reklam
150 kreditů každé 4 týdny na nákup benefitů
Roční - 17 %
1 500 Kč 1 250 Kč
Účtuje se jednou za rok
24,04 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Úplně bez reklam
2 000 kreditů ihned na nákup benefitů
Sdílení článků kámošům a kámoškám
Všechny možnosti předplatnéhoMám slevový kód
Dokončením souhlasím s pravidly a podmínkami portálu Refresher.
Přidej se do klubu REFRESHER+

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak se Petr Kareš cítil den po zápase
  • Proč už podle něj barmský box do dnešního světa bojových sportů nepatří
  • Zda barmský box dělají i ženy
  • Proč nesmí bojovník projevit bolest
Dočíst článek
Máš již předplatné?
Přihlásit se
Dočíst článek
Poslat sms
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 96702 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Odemknutí přes SMS
Tenhle článek
Poslat sms Jak to funguje?
Všechny články za měsíc
🤩 Pouze 36 Kč navíc
POSLAT SMS Jak to funguje?
Po odemčení získáš
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Např.: Bělení zubů v Dr. Úsmev ZDARMA , Dentální hygiena v Dr. Úsmev ZDARMA nebo 2 kopčeky zmrzliny od Koun ZDARMA
Zobrazit všechny (9)
Domů
Sdílet
Diskuse