Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. října 2021 11:30
Čas čtení 9:51
Ondřej Jarůšek

Platy v UFC: Proč MMA bojovníci vydělávají méně než boxeři a youtubeři? MMA je mladý sport, bude to ještě trvat, říká David Dvořák

Platy v UFC: Proč MMA bojovníci vydělávají méně než boxeři a youtubeři? MMA je mladý sport, bude to ještě trvat, říká David Dvořák
Zdroj: OKTAGON MMA
SPORT BOJOVÉ SPORTY UFC
Uložit Uložené

Platy v UFC se staly třaskavým tématem. Zápasníci se ozvali s tím, že vyplácení podle nich není spravedlivé a chtěli by dostat přidáno. Ne vždy je to však reálné.

Ultimate Fighting Championship (UFC) je nejznámější a nejprestižnější organizací v MMA (smíšená bojová umění) na světě. Nespočet zápasníků dlouhé roky dře a pracuje na svých výkonech s vidinou toho, že se jednoho dne divákům představí pod hlavičkou největší MMA ligy. Nicméně i přesto, že UFC platí za globálního lídra na poli bojových sportů, se z jejích řad ozývají hlasy, podle kterých nejsou bojovníci dostatečně spravedlivě ohodnocovaní. Tato problematika opět ožila zejména v posledních měsících, kdy se ozvalo i několik velkých hvězd.

Doporučeno
Nejlepší MMA bojovník historie? Legendární Jon Jones se zapsal do dějin, za sebou má ale i dopingové kauzy a problémy s alkoholem Nejlepší MMA bojovník historie? Legendární Jon Jones se zapsal do dějin, za sebou má ale i dopingové kauzy a problémy s alkoholem 13. října 2021 12:00

Redakce REFRESHERu za účelem lepšího vhledu do tématu a získání názoru někoho, kdo v UFC aktivně zápasí, oslovila elitního českého bojovníka Davida Dvořáka. Ten v UFC posbíral již několik cenných výher a se slavnou organizací před několika týdny podepsal novou smlouvu, která zahrnovala právě i lepší finanční ohodnocení. V článku se tedy dozvíš, jak vyplácení bojovníků David vnímá, jak těžké je si v UFC vyjednat lepší peníze nebo i to, proč podle něj nemá smysl porovnávat platy MMA bojovníků s platy boxerů.

11 let jsem žil v chudobě, ale dělal jsem a dělám, co mě baví, jsem zdravý já i má rodina a to je hlavní. Chtěl jsem přidáno a vybojoval jsem si to. Jinak to v téhle době nejde – bojovník UFC David Dvořák.

david dvořák ufc
Zdroj: Getty Images/Chris Unger

Kolik průměrný UFC bojovník vydělává?

Pojďme ale popořadě. Řadu lidí zajímá, kolik průměrný bojovník UFC vydělává. Nicméně zprůměrovat plat několika stovek bojovníků, které má UFC pod svými křídly, je problematické. To proto, že mezi platy jednotlivých zápasníků mohou být (a mnohdy jsou) obrovské rozdíly.

Podle zpráv zveřejněných v zahraničních médiích si více než třetina bojovníků (36 procent, což představuje 210 zápasníků) za rok 2020 vydělala méně než 45 tisíc dolarů, což má být průměrný roční příjem amerických domácností. Zároveň však 219 bojovníků (38 procent, tedy zhruba stejné množství) dosáhlo i na mnohonásobně vyšší část, řádově ve výši několika stovek tisíc dolarů. Kdyby se měl však ze všech platů vypočítat celkový průměr, tak by si jeden bojovník UFC za rok 2020 vydělal 147 965 dolarů. To je zhruba o 1 300 dolarů více, než tomu bylo předchozí rok.

Doporučeno
150kilový obr Bob Sapp v ringu ničil soupeře brutální silou. Později byl obviněn, že záměrně prohrával zápasy 150kilový obr Bob Sapp v ringu ničil soupeře brutální silou. Později byl obviněn, že záměrně prohrával zápasy 26. srpna 2021 14:00

A nyní jedno lehce úsměvné srovnání. Vůbec nejlépe placeným bojovníkem v roce 2020 byl podle MMA Manifesto Khabib Nurmagomedov. Ten ve své době jakožto neporažený šampion vládl lehké divizi (do 70 kilogramů) a následně ukončil kariéru. Odchod to byl však po finanční stránce pohádkový, vydělal si totiž prý přes 6 milionů dolarů – jedná se přitom o peníze za zápas a další bonusy, částka nezahrnuje podíly z PPV (placený živý přenos).

Podle MMA Manifesto Conor McGregor za svůj zápas s Dustinem Poirierem v roce 2020 inkasoval přes 3 miliony dolarů, stanice ESPN s odvoláním na Forbes však informuje, že ve skutečnosti jeho celkový výdělek byl až 22 milionů dolarů.

Na druhé straně pak byl v roce 2020 nejhůře placeným zápasníkem jistý Cole Williams, který si vydělal jen 9 500 dolarů. Mezi prvním a posledním místem je tedy rozdíl naprosto propastný. Právě proto tedy může být počítání průměrného platu mezi bojovníky UFC poněkud zavádějící. 

conor mcgregor
Zdroj: Getty Images/Steve Marcus

UFC by se mělo stydět, myslí si bývalý šampion. Založte si svou ligu, vzkazuje kritikům Dana White

Do vedení UFC se kvůli nerovným platovým podmínkám opřel mezi jinými i bývalý šampion lehké váhy Sean Sherk, který ostrými slovy nešetřil. „UFC by se mělo extrémně stydět, že se jejich bývalí šampioni a vysoce postavení bojovníci chodí mlátit s nezkušenými youtubery a vydělávají tím desetkrát více peněz, než když byli v UFC,“ napsal bez okolnů na Facebooku. Narážel tím přitom na zápasy Bena Askrena a Tyrona Woodleyho, kteří ve snaze velkého výdělku vstoupili do boxerského ringu se známým youtuberem Jakem Paulem.

„Do důchodu jsem odešel před deseti lety a od té doby se v organizaci nic nezměnilo. UFC bojovníci jsou nejhůře placení vrcholoví sportovci,“ dodal Sherk.

Doporučeno
Jako chudé dítě v Africe musel pro vodu chodit několik kilometrů, dnes je z něj světová hvězda UFC Jako chudé dítě v Africe musel pro vodu chodit několik kilometrů, dnes je z něj světová hvězda UFC 15. srpna 2021 16:00
Jake Paul
Zdroj: Getty Images/Al Bello
Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 104697 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak si podle šéfa UFC mohou zápasníci přijít na lepší peníze
  • Co podle českého UFC bojovníka Davida Dvořáka musí zápasník udělat, aby dostal přidáno
  • Proč je porovnání platů v MMA a boxu nesmyslné
  • Kolik Davidovi Dvořákovi z výplaty zbyde poté, co odečte všechny náklady
Domů
Sdílet
Diskuse