Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. srpna 2021 16:00
Čas čtení 5:50
Ondřej Jarůšek

Jako chudé dítě v Africe musel pro vodu chodit několik kilometrů, dnes je z něj světová hvězda UFC

Jako chudé dítě v Africe musel pro vodu chodit několik kilometrů, dnes je z něj světová hvězda UFC
Zdroj: Alex Menendez/Getty Images
SPORT BOJOVÉ SPORTY UFC
Uložit Uložené

Kamaru Usman není jen prvotřídní bojovník, ale také člověk s velmi zajímavou cestou.

Dobyl vrchol světového MMA, v UFC ještě nikdy neprohrál, a ne nadarmo se mu přezdívá „Nigerijská noční můra“. Kamaru Usman je držitelem šampionského pásu UFC ve welterové váze (do 77 kilogramů) a podle oficiálních žebříčků organizace patří mezi nejlepší bojovníky bez rozdílu váhových kategorií (tzv. pound-for-pound).

Jeho život však není lemován jen sportovními úspěchy a výhrami, má totiž za sebou také nesmírně srdceryvný příběh.

Doporučeno
Profesionální MMA cutman: Jaké nejhorší zranění v oktagonu viděl a měly by se podle něj zavést dopingové kontroly? (Rozhovor) Profesionální MMA cutman: Jaké nejhorší zranění v oktagonu viděl a měly by se podle něj zavést dopingové kontroly? (Rozhovor) 14. srpna 2021 12:26
Základní informace
Jméno: Kamarudeen Usman
Narození: 11. května 1987
Přezdívka: The Nigerian Nightmare
Skóre: 19:1
Tým: Onx Sports
kamaru usman
Zdroj: Getty Images/Alex Menendez

Kamaru Usman se narodil 11. května 1987 ve městě Auchi v Nigérii. Otec sloužil v armádě a matka se starala o domácnost – kromě Kamarudeena, jak zní bojovníkovo celé křestní jméno, měli manželé ještě další dva syny a jednu dceru.

Dětství ale neměli jednoduché a byli nuceni žít v drsných podmínkách. Kamaru, stejně jako jeho sourozenci, musel vypomáhat na rodinné farmě a pro pitnou vodu musel chodit několik kilometrů daleko, uvádí portál Childhood Biography. Sám ale říká, že právě tyto zážitky jej zocelily a vždycky prý věděl, že v životě jednou dosáhne něčeho velkolepého.

Život v Africe však byl těžký, navíc otec rodinu brzy opustil a s vidinou lepšího života se přesunul do Spojených států amerických. Odtud rodině do Nigérie posílal dopisy a peníze, ale trvalo tak zhruba šest let, než děti svého otce znovu spatřily. Stalo se tak v roce 1995, kdy otec celou rodinu přestěhoval k sobě do Dallasu v americkém Texasu.

Přečti si naše další články o afrických šampionech UFC. V jednom z nich píšeme o tom, jak se Francis Ngannou z ilegálního migranta vypracoval ve světovou hvězdu, a v dalším popisujeme strastiplnou cestu, kterou si kvůli rasismu a šikaně prošel Isreal Adesanya.
Doporučeno
Z ilegálního migranta a bezdomovce se stala hvězda MMA. Francis Ngannou šokoval svět obrovskou silou Z ilegálního migranta a bezdomovce se stala hvězda MMA. Francis Ngannou šokoval svět obrovskou silou 24. října 2023 11:00

Kvůli neznalosti angličtiny však nebyly jednoduché ani začátky za velkou louží, přesto si však našel nové kamarády a začal se sportem. Nejprve se pokusil prosadit v americkém fotbale, poté ale přišlo zranění, kvůli kterému musel přestat, a tak se na škole místo toho přihlásil na zápasení (wrestling), kde se brzy prokázal jeho talent.

Během své amatérské kariéry na střední škole vyhrál 53 zápasů a pouze třikrát odcházel jako poražený. V obdivuhodných výkonech pokračoval i na univerzitě. V kategorii do 174 liber (78,9 kg) se stal národním šampionem organizace NCAA a nakročeno měl i k účasti na olympijských hrách v Londýně, na ty se však nedokázal kvalifikovat, a tak se rozhodl přesedlat na MMA.

Nevyniká jen kvůli wrestlingovým dovednostem a technice, ale zejména díky kombinaci těchto schopností se svou brutální silou. – UFC komentátor Joe Rogan o Kamaru Usmanovi.

Doporučeno
Šampiona UFC v dětství šikanovali kvůli barvě kůže. Dnes je jedním z nejlepších bojovníků na planetě Šampiona UFC v dětství šikanovali kvůli barvě kůže. Dnes je jedním z nejlepších bojovníků na planetě 13. června 2021 19:10
kamaru masvidal
Zdroj: Alex Menendez/Getty Images

V těchto dobách však jeho rodina procházela další složitou situací. Kamarův otec, Muhammed Nasiru Usman, byl totiž v roce 2010 odsouzen na 15 let za mřížemi. Důvodem byly finanční podvody a praní špinavých peněz ve firmě, kterou Muhammed Nasiru řídil. Kromě vězeňského trestu musel navíc zaplatit 1,3 milionu dolarů.

Život bez otce nebyl pro budoucí hvězdu bojových sportů snadný, což ostatně sám přiznal. „Byly časy, kdy to bylo hodně těžké, a kvůli různým věcem jsem brečel. Možná to bude znít zvláštně, ale celý život jsem se musel učit nebýt na tátovi příliš závislý. Nepotřeboval jsem ho. Nikdy jsem nebyl jedním z těch, kteří by říkali: ,Můj táta mě nemá rád, protože nepřišel na můj zápas.‘ Věděl jsem, kdo můj otec je a že mě rád má,“ uvedl bojovník v jednom ze svých rozhovorů. 

Za uvěznění svého otce Kamaru vinil především americký justiční systém, který se prý k jeho otci zachoval nespravedlivě. „Otec zaměstnával lidi, o kterých si myslel, že budou dobří v tom, co on sám neuměl. Firmu ale přivedli ke dnu, a protože můj otec společnost vlastnil, nesl za to vinu on. A to i přesto, že ti lidi, kteří ve firmě udělali něco špatného, se přiznali. Soud ale řekl, že to mého otce neomlouvá a jako šéfa společnosti ho odsoudili na 15 let ve vězení,“ popisoval Usman svůj pohled na otcovo uvěznění v podcastu Joea Rogana, známého komentátora UFC.

Doporučeno
Pouliční bitkař Kimbo Slice ničil jednoho soupeře za druhým, dostal se do UFC a stal se světovou hvězdou MMA Pouliční bitkař Kimbo Slice ničil jednoho soupeře za druhým, dostal se do UFC a stal se světovou hvězdou MMA 6. června 2020 10:42
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený KAMARU USMAN (@usman84kg)

Do vězení však svého táto jezdil navštěvovat a při jedné takové návštěvě mu oznámil své plány stát se profesionálním bojovníkem. „Jednoho dne za mnou přišel a řekl mi, že chce být zápasník. Měl na telefonu nějaké tréninkové video a přes sklo mi ho ukázal. Odpověděl jsem mu, že tohle není to, co jsem pro něj chtěl, ale dal jsem mu své požehnání,“ vyprávěl Kamarův otec.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 101957 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Proč Kamaru Usman nechtěl bojovat na PPV kartách
  • Co o jeho zápasech říká vězeň, které je sledoval z vězení
  • Proč si podle bojovník lidé ve vězení zaslouží podporu zvenčí
  • O okamžiku, kdy šampion po zápase dojal 15 000 diváků na stadionu
Domů
Sdílet
Diskuse