Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. června 2021 19:10
Čas čtení 6:48
Ondřej Jarůšek

Šampiona UFC v dětství šikanovali kvůli barvě kůže. Dnes je jedním z nejlepších bojovníků na planetě

Šampiona UFC v dětství šikanovali kvůli barvě kůže. Dnes je jedním z nejlepších bojovníků na planetě
Zdroj: Darrian Traynor/Getty Images
SPORT UFC
Uložit Uložené

Vtípky, urážky, ale i fyzické napadení. Světová hvězda UFC v dětství zažila v rasistické společnosti těžké časy. Dnes ale Israel Adesanya sedí na světovém trůnu střední váhy.

Jako dítě se kvůli barvě kůže stával terčem šikany, nakonec ale dobyl světovou MMA scénu. Israel Adesanya má za sebou nejen obdivuhodnou kariéru a senzační sportovní výkony, ale také silný osobní příběh, který může být pro mnohé inspirací.

Král střední váhy UFC (do 84 kilogramů) patří mezi nejlepší strikery současnosti a soupeře jako na běžícím páse rozebírá svým osobitým a nevyzpytatelným stylem. Šampion je ale taky milovníkem anime a zdatným tanečníkem, o čemž se fanoušci mohli už několikrát na vlastní oči přesvědčit. Pojď se s námi podívat na jeho životní cestu.

Doporučeno
Hvězda UFC Jiří Procházka: Jdeme si pro světové prvenství, odmítnout titulový boj kvůli jiné výzvě by bylo troufalé (Rozhovor) Hvězda UFC Jiří Procházka: Jdeme si pro světové prvenství, odmítnout titulový boj kvůli jiné výzvě by bylo troufalé (Rozhovor) 31. května 2021 9:30
Základní informace
Celé jméno:
 Israel Mobolaji Temitayo Odunayo Oluwafemi Owolabi Adesanya
Přezdívka: „The Last Stylebender“
Skóre: 21-1
Tým: City Kickboxing (Nový Zéland)
israel adesanya ufc
Zdroj: Getty Images/Darrian Traynor

Šťastné dětství v Africe, po přestěhování rasismus a šikana

Jeden z nejoriginálnějších bojovníků současnosti se narodil 22. července roku 1989 v Lagosu, nejlidnatějším městě Nigérie. Otec pracoval jako účetní a matka jako zdravotní sestra. Jak sám Israel Adesanya říká, rodina byla majetná a jemu ani jeho čtyřem sourozencům v dětství nic nechybělo.

„Měl jsem velké štěstí, že jsem se narodil do rodiny, která se měla po finanční stránce dobře. Měl jsem pocit, že v životě můžu dělat cokoliv,“ popisoval rané dětství v Africe. Zde se taky poprvé setkal s bojovými sporty, krátce totiž docházel na lekce taekwonda. Jeho jedinou starostí prý tehdy bylo, aby se nedostával do problémů.

Zajímavost #1: Adesanyova přezdívka „The Last Stylebender“ odkazuje na anime seriál Avater: The Last Airbender. Bojovník je milovníkem anime a na ruce má i tetování jedné z hlavních postav zmíněného seriálu.

Idylická léta ale netrvala věčně. Když totiž bylo Israelovi deset let, rodina se přestěhovala na Nový Zéland a první zkušenosti s tímto novým světem a novou kulturou byly pro mladého chlapce z Nigérie dosti tvrdé. Poprvé v životě se totiž setkal s rasismem a šikanou.

Doporučeno
Miluje luxus, ale taky zaplatil za pohřeb zavražděného černocha George Floyda. 10 zajímavostí o životě Floyda Mayweathera Miluje luxus, ale taky zaplatil za pohřeb zavražděného černocha George Floyda. 10 zajímavostí o životě Floyda Mayweathera 5. června 2021 14:30

„Nikdy mě nenapadlo, jak velký problém může být moje barva kůže, dokud jsme se nepřestěhovali na Nový Zéland,“ řekl Adesanya o těžkých začátcích v nové zemi. 

„Hned první týden ve škole jsem se stal terčem urážek od jednoho ze spolužáků. Bydlel kousek ode mě a když se svým kamarádem projížděl kolem našeho domu, křičel na mě: ,Vrať se zpátky do své země, černochu‘,“ popsal. „Vůbec jsem to nechápal. Toho kluka jsem ani neznal, tak proč se ke mně takto choval?“

Agresorovi se šikanovaný hoch postavil a bránil se

Zjištění, co jejich syn zažíval, bylo bolestivé i pro rodiče, kteří o těchto problémech zprvu nevěděli. Israel verbálním útokům čelil v tichosti sám, ale slovní urážky brzy vyústily i ve fyzickou konfrontaci.

„Další týden ve škole za mnou přišel a srazil mě k zemi. V tu chvíli se ve mně něco přepnulo, naštval jsem se a zmlátil ho. Bil jsem ho asi minutu a půl a celou dobu jsem brečel. Pak jsem utekl pryč a schoval se. Bylo to pro mě traumatizující,“ uvedl. „Nerozuměl jsem tomu, proč se ke mně chová zle jen kvůli barvě mé kůže. Dodneška to nechápu.“

israel adesanya ufc
Zdroj: Christian Petersen/Getty Images

V jistém smyslu však Israelovi tyto hrozivé zážitky, dle jeho vlastních slov, v něčem přeci jen pomohly, a sice v jeho pozdější snaze stát se profesionálním bojovníkem. „Buďto vás to zlomí, nebo vás to přinutí postavit se a bojovat,“ říká.

Bojový film mu změnit život 

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 99548 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse