Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. října 2021 12:00
Čas čtení 9:49
Ondřej Jarůšek

Nejlepší MMA bojovník historie? Legendární Jon Jones se zapsal do dějin, za sebou má ale i dopingové kauzy a problémy s alkoholem

Nejlepší MMA bojovník historie? Legendární Jon Jones se zapsal do dějin, za sebou má ale i dopingové kauzy a problémy s alkoholem
Zdroj: Steve Marcus/Getty Images
SPORT BOJOVÉ SPORTY UFC
Uložit Uložené

Jona Jonese není třeba představoval. V oktagonu dokázal mnohé a mimo jiné se stal i nejmladším šampionem UFC. Nicméně stejně tak, jak úspěšný byl v kleci, tak stejně problémový byl i mimo ni.

Jeden z nejlepších bojovníků všech dob, ale bohužel také jeden z nejproblémovějších. Tak by se dal ve zkratce popsat hvězdný americký zápasník UFC Jon Jones, který dobyl vrchol světa smíšených bojových umění, ale jeho kariéru kromě velkolepých úspěchů doprovázely také četné kontroverze. Několikrát byl totiž zatčen policií a antidopingovými úřady byl potrestán kvůli zakázaným látkám, které testy objevily v jeho těle.

Doporučeno
Drastické hubnutí v MMA: Někteří bojovníci už zemřeli, řešení ale není jednoduché Drastické hubnutí v MMA: Někteří bojovníci už zemřeli, řešení ale není jednoduché 3. dubna 2021 18:30
jon jones
Zdroj: Getty Images/Steve Marcus
Základní informace
Celé jméno: Jonathan Dwight Jones
Narození: 19. července 1987
Skóre: 26-1-1
Přezdívka: Bones
Tým: Jackson Wink MMA Academy

Navzdory všem kontroverzím Jon Jones vešel do dějin a na poli bojových sportů patří mezi nejlepší bojovníky, kteří kdy vkročili do okragonu. V kleci doposud prakticky nenašel přemožitele (jedinou prohru v kariéře si připsal po vlastní diskvalifikaci kvůli nepovoleným úderům), mimo oktagon však zažil spoustu pádů a jediná bitva, kterou opakovaně prohrával, byla proti sobě samotnému.

Jeho snem nebylo stát se MMA bojovníkem

Talent pro bojové sporty se u něj projevil již během školních let, kdy se stal státním šampionem v zápasení. Kromě toho se věnoval i americkému fotbalu. Už tehdy měl vysokou postavu, nicméně svaly mu chyběly a působil spíše vyzáblým dojmem. Jak sám Jones prozradil, právě to dalo vznik jeho notoricky známé přezdívce „Bones“. Začali mu tak totiž říkat trenéři amerického fotbalu, protože v té době byl „kost a kůže“. A tuto přezdívku nosí dodnes. „Když jsem začal s MMA kariérou, přišlo mi cool vzdát tímto způsobem hold svému domovskému městu, přijal jsem tedy přezdívku ,Bones',“ vysvětloval zápasník.

Vzhledem ke Jonesovým pozdějším prohřeškům to může znít trochu úsměvně, ale jeho snem původně bylo vystudovat vysokou školu a stát se mužem zákona, nikoliv profesionálním bojovníkem. „Líbila se mi představa, že bych byl policistou ve svém rodném městě. Vždycky jsem byl člověk, který se snaží chovat správně. Nejsem sice žádný andílek, ale jako dítě jsem byl práskač a donášel jsem na ty, kteří u sebe měli trávu,“ přiznal se Jones. Nakonec ale školy zanechal a začal se naplno věnovat MMA.

Doporučeno
Karfiolové uši: O co se jedná, jak k nim dochází a jak se proti nim dá chránit? Karfiolové uši: O co se jedná, jak k nim dochází a jak se proti nim dá chránit? 18. února 2021 14:30

Podivuhodné je také to, že když poprvé zápasení v kleci viděl, vůbec se mu nelíbilo. „Mým spolubydlícím na univerzitě byl Joe Soto (ten se později stal šampionem Bellatoru a poté několik let bojoval v UFC v bantamové divizi, pozn. red.). Jeho snem bylo stát se MMA zápasníkem. Měli jsme společný pokoj a on si pořád na YouTube pouštěl zápasy. Díky němu jsem tento sport poznal, neměl jsem ale žádný zájem to vyzkoušet. Popravdě jsem si myslel, že je trochu blázen, když má tolik odvahy, aby se šel s někým prát,“ vzpomínal Jones.

Možná právě i díky tomu, že Jones sdílel pokoj s milovníkem bojových sportů, se nakonec sám přeci jen rozhodl MMA vyzkoušet a začít trénovat. Bylo mu zhruba 20 let a nikdo ještě nemohl tušit, že za pouhé tři roky se stane do té doby vůbec nejmladším šampionem v dějinách UFC.

Zajímavost #1 – Jon Jones má jedno z největších rozpětí paží v historii UFC, které dosahuje necelých 215 centimetrů. Extrémně dlouhé paže jsou pro něj v boji velkou výhodou. Vysoký je Jon Jones 193 centimetrů.
jon jones
Zdroj: Getty Images/Ronald Martinez

Trnitá cesta ke hvězdám

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 104591 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jaké kauzy poskvrnily jeho kariéru
  • Jak reagoval šéf UFC na poslední případ s domácím násilím, kterého se měl Jon Jones dopustit na své snoubence
  • Co Jon Jones na Instagramu slíbil fanouškům
  • Jakých rekordů v UFC dosáhl a co plánuje dál
Domů
Sdílet
Diskuse