Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
24. listopadu 2022 14:01
Čas čtení 1:42

Startuje Maraton psaní dopisů na pomoc politickým vězňům, takto se můžeš zapojit

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Startuje Maraton psaní dopisů na pomoc politickým vězňům, takto se můžeš zapojit
Zdroj: Amnesty International/propagační materiál

Kampaň vrcholí na mezinárodní Den lidských práv 10. prosince.

23. listopadu odstartoval Maraton psaní dopisů. Cílem celosvětové kampaně lidskoprávní organizace Amnesty International je zapojit veřejnost a napsat dopisy na pomoc konkrétním politickým vězňům, nespravedlivě pronásledovaným či mučeným z různých koutů světa. 

Za kritiku války hrozí ruské umělkyni až 10 let vězení

Jedním z letošních případů je ruská umělkyně Alexandra Skočilenko. Ta vyjádřila nesouhlas s ruskou invazí na Ukrajinu tím, že nahradila cenovky v petrohradském supermarketu protiválečnými hesly a informacemi o probíhající válce. Zanedlouho ji zatkla policie. Na základě nedávno přijatého zákona, kterým chce Putinův režim trestat odpůrce války a své kritiky, jí hrozí až deset let vězení.

Kromě Skočilenko letos Maraton psaní dopisů pomáhá dalším pěti lidem. Je mezi nimi hongkongská právnička a lidskoprávní aktivistka Chow Hang-tung, která chtěla zapálit svíčku za oběti vojenského masakru na pekingském náměstí Nebeského klidu z roku 1989. Místní orgány ji za to však obvinily z „podněcování k podvratné činnosti“.

7. února 2024 17:36 Čas čtení 0:24 Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun

Podpora míří i dvěma aktivistkám v Paraguayi, které bojují proti šikaně transgender komunity, nebo do Bangladéše, kde za kritiku uhelné elektrárny skončil ve vězení environmentální aktivista Shahnewaz Chowdhury. Všechny příběhy najdeš přímo na webových stránkách

Akce má smysl, ovlivní každý třetí případ

„Přibližně v každém třetím případu, který řešíme, se nám podaří prosadit zásadní změnu – ať už se jedná o zmírnění trestu, zajištění přístupu ke zdravotní péči, nebo samotné propuštění,“ uvedla koordinátorka Maratonu psaní dopisů Žaneta Sladká. Příkladem může být burundský bojovník za lidská práva Germain Rukuki.

Ten byl na základě vykonstruovaných obvinění nespravedlivě odsouzen ke 32letému trestu za mřížemi. Díky velkému tlaku sympatizantů a podporovatelů Amnesty z celého světa se jeho případ podařilo vrátit před soud a Germain je nyní konečně na svobodě.

18. listopadu 2022 6:00 Čas čtení 6:09 Historie sere na to, co cítíme. Protest není jednoduchý a budete trpět, říkají Pussy Riot Historie sere na to, co cítíme. Protest není jednoduchý a budete trpět, říkají Pussy Riot

Loni se v Česku podařilo napsat a odeslat 22 435 dopisů, které byly doručeny úřadům nebo přímo vězněným a jejich blízkým. Zapojily se tisíce Čechů a Češek na téměř 900 dopisových akcí po celé zemi. I letos se může veřejnost zapojit dvěma způsoby. Buďto individuálním domácím psaním, nebo uskutečněním dopisové akce, kam lze pozvat další účastníky a účastnice, čímž lze ještě zvýšit počet dopisů, a tedy i samotný dopad.

Tip: Uspořádej si dopisní akci ve škole. 
1. Rozmyslete si ve skupině, koho podpoříte.
2. Zaregistrujte se. Registrací si založíte váš osobní maratonský profil, díky kterému získáte přístup ke všem potřebným materiálům včetně návodu, jak dopis napsat, adres a vzorových dopisů. V Amnesty pak mohou spočítat, kolik lidí se do Maratonu zapojilo a kolik dopisů se v Česku dohromady podařilo napsat. 
3. Určete si datum a jděte do toho! Zkuste napsat co nejvíc ručně psaných dopisů a odešlete je do cílových zemí. Dopisovou akci pořádejte ideálně mezi 25. 11. a 15. 12.
Domů
Sdílet
Diskuse