Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
24. listopadu 2022 15:14
Čas čtení 1:52

Na skejt i koloběžku pod most. Praha 7 otevřela nové sportoviště

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Na skejt i koloběžku pod most. Praha 7 otevřela nové sportoviště
Zdroj: Praha 7 – U/U

Zanedbaný prostor dostal nový smysl. Na řadu přišel nevzhledný prostor pod Hlávkovým mostem.

Nevzhledný a zanedbaný prostor pod Hlávkovým mostem v Praze 7 je minulostí. Městská část zde tento týden totiž otevřela nové sportoviště, informovala v tiskové zprávě. Jedná se o v pořadí druhý podobný prostor, který dostal nový život – prvním byly zpustlé prostory stanice MHD Vltavská. Výhodou je podle radních hlavně skutečnost, že je možné ho využívat za každého počasí a 24 hodin denně.

4. listopadu 2022 18:28 Čas čtení 1:22 Hala 17 v Pražské tržnici ožije. Pop-up klub NEONE nabízí pestrý program pro všechny věkové kategorie Hala 17 v Pražské tržnici ožije. Pop-up klub NEONE nabízí pestrý program pro všechny věkové kategorie

Podchod se nachází u levého břehu Vltavy u paty Hlávkova mostu. Práce tu probíhaly od června do listopadu tohoto roku. Multifunkční sportoviště, které zde vyrostlo, může fungovat nezávisle na ročním období, počasí či denní době. Navíc nenarušuje plynulost přesunu lidí, kteří zde pouze prochází.

podchod pod hlávkovým mostem praha 7
Zdroj: Praha 7 – U/U

Prostor byl důkladně vyčištěn, došlo k výměně povrchů, umístění mobilních prvků typických pro sportovní street spot a instalaci „úsporného ambientního osvětlení s dálkově nastavitelnou intenzitou a intervaly svícení pro různé roční období a denní doby“. Rekonstrukce, podobně jako u první úpravy, vyšly z návrhů Richarda Preislera a Martina Kontry, projekt připravilo U/U Studio.

„Máme zde překážky a terénní prvky pro skateboarding, BMX a důraz tentokrát klademe také na koloběžkáře, na něž se v podobných spotech občas trochu zapomíná. V další části podchodu je pak klidová zóna se závěsnými lavičkami k odpočinku a společnému sdílení místa a vyosené panely u výhledů z podchodu poskytují zajímavý prostor pro kurátorovanou street art galerii,“ uvedli spoluautoři Richard Preisler a Martin Kontra.

podchod pod hlávkovým mostem praha 7
Zdroj: Praha 7 – U/U

Nezapomněli zmínit ani patrona podchodu, betonové prasátko Ollie. „Uživatelé podchodů mohou z prasátka naskenovat QR kód a poslat příspěvek na pomoc lidem v nouzi,“ okomentovali nápaditý prvek.

Obměna omšelých prostor dostala i ocenění

Jak se zdá, jedná se o úspěšný projekt nejen mezi veřejností, ale i v oblasti odborné architektonické obce. První upravené podchody na Vltavské se dočkaly také uznání v podobě nominace mezi 29 nejlepších loňských staveb v rámci České ceny za architekturu a získaly čestné uznání na Grand Prix Architektů – Národní ceně za architekturu.

25. března 2024 15:00 Čas čtení 8:10 Od tramvaje k vibrátoru. „Design dokáže komunikovat i bořit společenská tabu,“ říká designérka Anna Marešová Od tramvaje k vibrátoru. „Design dokáže komunikovat i bořit společenská tabu,“ říká designérka Anna Marešová

„Budovat ve městě veřejná sportoviště, která jsou přístupná celoročně, sedm dní v týdnu, 24 hodin denně, a navíc zcela zdarma, je už samo o sobě unikátním počinem. Obzvláště pak v místech, která by jinak pouze pustla a chátrala a vytvářela takřka neprůchodné mrtvé zóny,“ uvedl k otevření starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha sobě).

podchod pod hlávkovým mostem praha 7
Zdroj: Praha 7 – U/U

Jedná se už o takto druhý zrekonstruovaný podchod, přičemž ten na Vltavské se údajně velmi rychle – podle místostarostky městské části Hany Třeštíkové – zapsal do povědomí místních sportovců všech věkových skupin.

„Dospělí, teenageři i děti sem vyrážejí na skateboard, BMX či koloběžku, zahrát si basketbal nebo se třeba jen tak po cestě do práce či do školy protáhnout na hrazdě. Celé léto i na podzim se zde konaly nejrůznější akce pořádané zdarma pro širokou veřejnost – workshopy,“ řekla.

Kandidáta na primátora do podzimních voleb Jana Čižinského jsme vyzpovídali v rozhovoru, kde přiblížil, jakým způsobem vnímá problémy Pražanů a jaké plány má Praha sobě. Článek si přečteš zde.

Domů
Sdílet
Diskuse