Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
29. listopadu 2022 14:52
Čas čtení 1:01

Největší aktivní sopka na světě Mauna Loa vybuchla

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Největší aktivní sopka na světě Mauna Loa vybuchla
Zdroj: Flickr/Larry Johnson/volně k užiít

Největší aktivní sopka na světě, havajská Mauna Loa, vybuchla poprvé po téměř 40 letech.

Dlouho očekávaná erupce sopky Mauna Loa začala v neděli pozdě večer, přerušila lety a vyvolala pohotovostní zásah. Trhliny na vrcholu sopky totiž vyvrhly lávové fontány do výšky až 200 metrů. Informují o tom místní noviny

Někteří obyvatelé se rozhodli dobrovolně opustit své domovy. Hromadná evakuace však nebyla nařízena a i například školy zůstávají otevřené. Láva totiž údajně nepředstavuje bezprostřední hrozbu pro obce na svazích. Své cesty na ostrov Havaj zatím nemusí rušit ani turisté.

V noci z neděle na pondělí platilo pro okolí sopky varování před spadem popela, který může kontaminovat vodu, ničit vegetaci a ztěžovat dýchání, ale již bylo odvoláno. Americká geologická služba (USGS) ovšem podle BBC uvedla, že situace se může rychle změnit. „Na základě minulých událostí lze říci, že počáteční fáze erupce na Mauna Loa mohou být velmi dynamické a poloha a postup lávových proudů se mohou rychle měnit,“ popsali zástupci USGS.

23. dubna 2024 13:00 Čas čtení 4:44 Uprostřed USA mluví tisíce lidí česky. „Jedí tu kolaches a tancují polku,“ říká Edita, která učila češtinu na nebraské univerzitě Uprostřed USA mluví tisíce lidí česky. „Jedí tu kolaches a tancují polku,“ říká Edita, která učila češtinu na nebraské univerzitě

Mauna Loa se nachází v národním parku Hawaii Volcanoes National Park a pokrývá polovinu havajského Velkého ostrova. Sopka se tyčí do výšky 4 169 metrů nad mořem a rozkládá se na ploše více než 5 179 kilometrů čtverečních. Jedná se o největší aktivní sopku na světě, která od roku 1843 vybuchla již 33krát. Existují i další větší sopky, ale ty jsou klasifikovány jako spící (již dlouho nevybuchly) nebo vyhaslé (téměř jistě již nevybuchnou).

Domů
Sdílet
Diskuse