Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda ČTK
2. prosince 2022 17:34
Čas čtení 2:03

Na jaře bylo v Česku 18 tisíc lidí bez domova a 270 tisíc lidí v bytové nouzi

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Na jaře bylo v Česku 18 tisíc lidí bez domova a 270 tisíc lidí v bytové nouzi
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Podle dat ministerstva práce, které získalo při letošním sčítání lidí v bytových problémech, se počty lidí bez domova za poslední tři roky moc nezměnily. Jak uvádí ČTK, 12 tisíc lidí žilo v noclehárnách a na ulici, 6 tisíc pak v azylových domech.

V Česku bylo letos na jaře téměř 18 tisíc lidí bez domova. Na ulici a po noclehárnách jich žilo 12 tisíc, zbývajících skoro 6 tisíc pobývalo v azylových domech. Počet se za poslední tři roky příliš nezměnil. Výsledky letošního sčítání lidí v bytových problémech zveřejnilo ministerstvo práce. V pátek je poskytlo ČTK.

Na ubytovnách podle zjištění vyrůstalo na jaře na 1400 dětí do 15 let. V přelidněných bytech a v nevyhovujícím bydlení žilo přes 21 tisíc dětí a mladých do 18 let. V bytové nouzi bylo celkem 272 tisíc osob.

13. ledna 2022 11:12 Čas čtení 0:49 Sčítání lidu 2021: Počet obyvatel v Česku se zvýšil na 10,52 milionu, zvedl se i průměrný věk Sčítání lidu 2021: Počet obyvatel v Česku se zvýšil na 10,52 milionu, zvedl se i průměrný věk

Sčítání se uskutečnilo v první polovině letošního roku. Pro ministerstvo práce ho provedla společnost SocioFaktor. Navázala na sčítací akci před třemi lety. Využila údaje z letošního sčítání lidu i z vlastního rozsáhlého terénního průzkumu. Autoři se zaměřili na lidi bez přístřeší, v azylových domech, ubytovnách a podobných zařízeních, nejistém, přelidněném či nevyhovujícím bydlení. Soustředili se na osoby s českým občanstvím. V bytové nouzi bylo celkem 271 820 dospělých a dětí.

Venku či v noclehárnách přespávalo 12 tisíc lidí, z toho muži tvořili čtyři pětiny. Podíl se za poslední tři roky nezměnil. V roce 2019 bylo lidí bez přístřeší 11 600. V azylových domech žilo 5981 lidí, zhruba o 150 méně než před třemi lety. Podle autorů tak bylo letos v jarních měsících bez domova zhruba o 250 lidí víc než o tři roky dříve.

V ubytovnách a dalších zařízeních pobývalo celkem 12 445 osob, z toho 1393 dětí do 15 let a 1915 seniorů nad 65 let. V přelidněných bytech žilo 37 472 lidí, z toho více než třetina dětí a mladých do 18 let. Nevhodné bydlení třeba bez tekoucí vody a dalšího vybavení mělo 16 058 lidí. Týkalo se to 7114 dětí a mladých do 18 let a 795 osob nad 65 let.

Více než sedmina domácností měla problémy s bydlením už dříve

V Česku je podle statistik zhruba 4,5 milionu domácností. Podle loňské analýzy iniciativy Za bydlení mělo už dříve problémy s bydlením až 600 tisíc domácností. Z nich až 350 tisíc vydávalo za byt přes dvě pětiny svého příjmu, až 190 tisícům hrozila ztráta bydlení a až 60 tisíc žilo v nevyhovujícím prostředí.

26. března 2024 11:00 Čas čtení 6:20 REPORTÁŽ: Obědval jsem v „nejhorší restauraci v Brně“ podle turistů. Zjistil jsem, že mám asi nízký standard REPORTÁŽ: Obědval jsem v „nejhorší restauraci v Brně“ podle turistů. Zjistil jsem, že mám asi nízký standard

O statistice jsme tě informovali také loni. Iniciativa Za bydlení definovala tři hlavní problémy, kterými byla bytová nouze (bydlení na ulici, v garážích, odstavených vlacích), osoby bydlící v „nejistých podmínkách“ (lidé čelící vystěhování či domácímu násilí) a osoby žijící v „nepříznivých podmínkách“ (plesnivé, přelidněné byty).

Akcentovala taktéž špatnou bytovou situaci seniorů; až 5 a půl tisíce z nich bylo v bytové nouzi a přespávalo na ubytovnách a hned 110 až 150 tisíc seniorských domácností bylo zatíženo nadměrnými náklady.

Česko podle expertů nevyřeší potíže bez zákona o bydlení s rozdělením rolí státu a obcí. Na normě spolupracují ministerstva pro místní rozvoj a práce. Vláda by podle svého legislativního plánu měla připravený zákon dostat v posledním čtvrtletí příštího roku, platit by pak měl od roku 2025. Zástupci Platformy pro sociální bydlení před nedávnem ČTK řekli, že podle jejich informací by návrh legislativy mohl být hotový dříve a instituce a organizace by ho mohly dostat k připomínkám už začátkem příštího roku.

Domů
Sdílet
Diskuse