Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
ČTK
14. prosince 2022 v 13:37
Čas čtení 1:19

Přídavky na dítě se zvýší o 200 korun, schválil Senát. Nově by se neměly započítávat příjmy z brigády

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Přídavky na dítě se zvýší o 200 korun, schválil Senát. Nově by se neměly započítávat příjmy z brigády
Zdroj: Pixabay/smpratt90/volně k užití

Přídavky na dítě se zvýší od ledna o 200 korun na 830 korun až 1 580 korun měsíčně.

Senát to ve středu schválil v novele o státní sociální podpoře, informuje ČTK. Předlohu, která také například srovnává podmínky příspěvku na bydlení, nyní dostane k posouzení prezident.

U příspěvku na bydlení novela sjednocuje podmínky nároku mezi obyvateli Prahy a ostatních obcí. Příspěvek budou moci dostat také v hlavním městě lidé nebo rodiny, kterým na úhradu bydlení nestačí 30 procent příjmů. Nyní je to v Praze 35 procent.

Předloha rovněž stanoví výši nákladů srovnatelných s nájemným, částek, které se započítávají za pevná paliva, a částek normativních nákladů na bydlení pro příští rok. V tabulkách se sjednocují částky pro jednočlenné a dvoučlenné domácnosti. Norma zvyšuje započítávané částky za pevná paliva kvůli strmějšímu růstu jejich cen.

16. května 2022 v 10:11 Čas čtení 1:28 Výzkum: S příjmovou chudobou se potýká každá šestá domácnost v Česku Výzkum: S příjmovou chudobou se potýká každá šestá domácnost v Česku

Novela upravuje rovněž započitatelné příjmy pro účely dávek pomoci v hmotné nouzi. Do těchto příjmů domácností se nově nemají zahrnovat příjmy za práci žáků a studentů z praktického vyučování a přípravy, příjmy ze závislé činnosti i samostatné výdělečné činnosti dětí v průběhu prázdnin, tedy brigád.

Na přídavky mají nárok domácnosti s příjmem do 3,4násobku životního minima

Na přídavky na děti mají nárok domácnosti s čistým příjmem do 3,4násobku životního minima. Podle věku dítěte je vládní novela zvedá na 830 korun, 970 korun a 1 080 korun měsíčně. V rodinách, kde aspoň jeden z rodičů pracuje, studuje, je na rodičovské či má důchod, jsou dávky o 500 korun vyšší. Od ledna mají činit 1 330 korun, 1 470 korun a 1 580 korun měsíčně. Dopady zvýšení přídavku na dítě na státní rozpočet vyčíslilo ministerstvo práce a sociálních věcí asi na 666 milionů korun ročně.

14. prosince 2022 v 8:30 Čas čtení 6:00 Nový Avatar píše dějiny žánru. James Cameron určil, jak se budou točit filmy další dekádu Nový Avatar píše dějiny žánru. James Cameron určil, jak se budou točit filmy další dekádu

U nájmů a podnájmů mění novela rozdělení normativů podle velikosti obce, nově mají platit pouze tři typy. I na příští rok se prodlouží dosavadní úprava nároku na příspěvek na bydlení pro ty, kteří používají k trvalému bydlení vlastní chaty či chalupy.

Měsíční náklady na příspěvek na bydlení odhaduje ministerstvo pro příští rok na 1,11 miliardy korun. Z toho 923 milionů korun připadá na současné příjemce a 189 milionů korun by si měli rozdělovat příjemci noví.

Domů
Sdílet
Diskuse