Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. května 2022 10:11
Čas čtení 1:28
Ilona Hobzová

Výzkum: S příjmovou chudobou se potýká každá šestá domácnost v Česku

Výzkum: S příjmovou chudobou se potýká každá šestá domácnost v Česku
Zdroj: Pexels/Towfiqu barbhuiya
NEWS FINANCE ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Vyplývá to z dat projektu Život k nezaplacení, na kterém spolupracují Český rozhlas a agentura PAQ Research.

Vzrostl počet domácností, které se potýkají s příjmovou chudobou. Zatímco v roce 2021 jich bylo 9 %, v současné době je jejich počet téměř dvakrát vyšší. Příjmově chudá je nyní každá šestá domácnost. Vyplývá to z dat projektu Život k nezaplacení, na němž spolupracují Český rozhlas a PAQ Research.

V ohrožení jsou senioři, samoživitelky a samoživitelé

Momentálně se potýká s příjmem pod hranicí chudoby šestnáct procent domácností. Stejné procento domácností má nízké příjmy a úspory jim vydrží maximálně jeden měsíc. Výzkum například vypočítal, že rodina s oběma rodiči, dvěma mladšími dětmi a jedním starším má příjem asi 38 500 korun měsíčně. Pro domácnost samoživitelky se dvěma dětmi je to asi 26 600 korun.

Míra ohrožení příjmovou chudobou je indikátor, který se počítá podle
mezinárodně platné metodiky stanovené Eurostatem. Udává podíl osob v domácnostech, které nedosahují svými příjmy na stanovenou hranici příjmů. Lidé v příjmové chudobě jsou podle Českého statistického úřadu ti, kteří žijí s příjmem 14 782 korun na osobu na měsíc. Částku úřad stanovil ještě před koronavirovou pandemií, mění se podle aktuální inflace.

Právě samoživitelky a samoživitelé jsou co se týče příjmové chudoby jednou z nejohroženějších skupin spolu se seniory, kteří žijí v domácnosti sami. U samostatně žijících seniorů je příjmová chudoba o 40 % vyšší než v listopadu loňského roku. Nejméně příjmová chudoba trápí dospělé lidi bez dětí.

Doporučeno
Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu 23. dubna 2024 9:12

Velký nárůst domácností v příjmové chudobě nastal hlavně po novém roce. Důvodem je raketový růst cen, který je meziročně nejvyšší od prosince 1993. Rostly zejména náklady na bydlení – elektřina o 30,1 procenta, zemní plyn o 44,2 procenta, tuhá paliva o 24,1 procenta a teplo a teplá voda o 17,5 procenta. Nájemné se v dubnu zvýšilo o 4,5 procenta, vodné o 5,3 procenta a stočné o 6,4 procenta.

Výrazný růst zaznamenaly také ceny potravin. Například mouka je oproti loňsku dražší o více než polovinu. Stoupla cena téměř všech základních potravin včetně mléka, másla, cukru nebo chleba. O růstu cen a rekordní inflaci, jejíž výše překonala všechny odhady analytiků, REFRESHER vydal rozsáhlý článek.

Vláda reagovala například mimořádným zvednutím starobního důchodu, ke kterému dojde tento rok už potřetí. S růstem cen má lidem pomoci také web Deštník proti drahotě, kde kabinet Petra Fialy shrnul nejdůležitější kroky, kterými chce různým skupinám s rostoucími cenami pomoci. 

Domů
Sdílet
Diskuse