Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. května 2022 16:07
Čas čtení 2:04
Ilona Hobzová

Deštník proti drahotě: Vláda chce lidem pomoci s růstem cen, spustila nový web

Deštník proti drahotě: Vláda chce lidem pomoci s růstem cen, spustila nový web
Zdroj: ODS
NEWS ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Nový web cílí na několik skupin včetně rodin s dětmi, seniory nebo ohrožené skupiny obyvatel.

Vláda Petra Fialy spustila nový web Deštník proti drahotě. Představila na něm kroky, kterými chce lidem pomoci v boji proti rostoucím cenám. „Dobře chápeme, že obrovský nárůst cen, který je do velké míry způsoben zadlužováním státu předchozí vládou a ruským útokem na Ukrajinu, je pro všechny obrovskou zátěží. Proto jsme schválili celou řadu cílených opatření, které vám pomůžou drahotu zvládnout,“ uvádí vláda, která slibuje na tuto pomoc rozdělit z rozpočtu navíc téměř sto miliard korun.

Šest kategorií

Dubnová inflace s 14,2 procenty je v Česku nejvýraznější za téměř 30 let. Meziročně rostly zejména náklady na bydlení – elektřina o 30,1 procent, zemní plyn o 44,2 procent, tuhá paliva o 24,1 procent a teplo a teplá voda o 17,5 procent. Růst byl ve všech případech vyšší než v březnu. Nájemné se v dubnu zvýšilo o 4,5 procent, vodné o 5,3 procent a stočné o 6,4 procent. Stouply také ceny potravin.

Kabinet Petra Fialy tak kvůli růstu cen představil konkrétní pomoc jednotlivým skupinám obyvatel. Rozdělil ji do šesti kategorií:

Deštník pro rodiny s dětmi

V rámci něj vláda už schválila jednorázový příspěvek 5 tisíc korun za každé dítě všem domácnostem s příjmem do 1 milionu korun. Kromě toho zvýšila maximální výši čerpání rodičovského příspěvku o tři tisíce měsíčně. Chce úpravou zákonů podpořit flexibilní a zkrácené úvazky. Jako pomoc rodinám uvádí také zvýšení životního a existenčního minima a zvýšení slevy na poplatníka. 

Deštník pro seniory

Růst důchodů nastane v letošním roce celkem třikrát, při lednové valorizaci se průměrný starobní důchod zvýšil o 810 Kč a od června vzroste o dalších 1 017 Kč. Třetí zvýšení přijde ještě koncem roku. Spolu s důchody roste podle vlády i výše dalších příplatků, schválila také speciální příspěvek na mobilitu a zvláštní pomůcky. 

Deštník pro bydlení

S rostoucími cenami energií pomůže podle deštníku zvýšení příspěvku na bydlení, který nově mohou pobírat i podnájemníci nebo lidé užívající nemovitost na základě věcného břemene. Domácnosti, které poskytují bezplatné ubytování uprchlíkům z Ukrajiny, mají zvýšené náklady v době vysokých cen. Pomůže jim příspěvek 3 000 Kč na ubytovanou osobu za měsíc.

Deštník pro pohonné hmoty

Zvýšení cen pohonných hmot chce vláda řešit zrušením povinného přimíchávání biosložky nebo snížením spotřební daně z nafty a benzínu o 1,50 korun na litr, které bude platit od 1. června do 30. září. Kabinet také zrušil silniční daň pro vozidla do 12 tun a odložil platbu DPH do konce října 2022 pro podnikatele v autodopravě. 

Deštník pro podnikatele a firmy

V tomto směru zatím vláda představila jediné opatření, a to schválení programu Záruka pro OSVČ a malé a střední podniky, který jim má pomoci překonat zdražení energií a rostoucí úrokové sazby na bankovním trhu.

Deštník pro ohrožené skupiny obyvatel

Ohrožené skupiny obyvatel chce vláda podpořit zvýšením existenčního minima, zvýšením dostupnosti dávek v hmotné nouzi, porodného či přídavků na děti. Dalším krokem je navýšení příspěvku na bydlení a speciální příspěvek na mobilitu a pomůcky.

Domů
Sdílet
Diskuse