Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti HyperX.
3. ledna 2023 16:30
Čas čtení 3:28
Sponzorovaný obsah

Nejlepší výbava na gaming a podle čeho ji vybírat: Zeptali jsme se streamera Mazariniho, na čem hraje

Nejlepší výbava na gaming a podle čeho ji vybírat: Zeptali jsme se streamera Mazariniho, na čem hraje
Zdroj: Instagram (Nikolai Lazarev)/Refresher
TECH ESPORT GAMING
Uložit Uložené

Mazarini radí, jak vybrat správnou herní myš, klávesnici a další příslušenství.

Pokud si alespoň občas zapaříš počítačovou hru, víš, jak dokáže naštvat posekávání obrazu, nízká citlivost myši nebo překliknutí se na klávesnici, které tě ze hry vyhodí. Aby se ti to už víckrát nestalo, sepsali jsme pro tebe tipy, podle čeho vybírat správné vybavení, které tě při hraní podrží. Na to, jakou zvolit myš, monitor, klávesnici, ale i headset, jsme se zeptali gamera Nikolaie Lazareva, který vystupuje pod přezdívkou Mazarini a má s hraním bohaté zkušenosti.

Spousta začínajících či příležitostných hráčů má pocit, že k dobrému zážitku ze hry stačí silný počítač s výkonným procesorem. Ten je, zvlášť u náročnějších her, sice nezbytný, ale jestli něco utváří celkový dojem ze hry, jsou to herní komponenty – konkrétně myš, klávesnice, monitor a headset. Proto se vyplatí vybírat produkty značek se zaměřením na gaming, které znají potřeby hráčů. Jednou z nich je značka HyperX, která funguje na trhu už 20 let. S jejími výrobky hraje každý den i Mazarini. „V gamingu jsem aktivní od svých 14 let, takže už jsem vyzkoušel leccos. Teď mám vymazlený set, se kterým hraju profesionálně a zároveň si užívám každodenní hraní na streamech,“ říká. Společně s Mazarinim se na jednotlivé komponenty postupně podíváme a poradíme ti, jak vybrat ty nejlepší.

nakupuj produkty hyperx
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Nikolai "Mazarini" Lazarev (@mazarin1k)

 

Herní myš: Čím víc tlačítek, tím lépe?

Jedním z nejdůležitějších parametrů při výběru myši je grip, tedy úchop myši v dlani. Ideální je, když si vyzkoušíš různé druhy a ověříš, který se ti drží nejpohodlněji. Pohodlí při ovládání ovlivňuje i počet tlačítek na myši. U těch volba záleží především na tvých preferencích a druhu her, které hraješ. U stříleček ti bude větší množství tlačítek spíše překážet, naopak u onlinovek, kde musíš rychle reagovat a přizpůsobit se ostatním hráčům, se ti mohou hodit. Můžeš si například na konkrétní tlačítko naprogramovat funkci, která je běžně na klávesnici, a používat tak při hraní pouze myš.

Co se týká parametrů, zaměř se především na citlivost myši, která se označuje zkratkou DPI. Čím vyšší bude tato hodnota, tím rychleji se kurzor zvládne pohybovat po obrazovce. Profesionální hráči vybírají myši s DPI kolem 10 000 a výše, pokud ale hraješ pouze rekreačně, můžeš klidně začít na nižších hodnotách. To, jak dobře se ti bude myš ovládat, ovlivňuje také její odezva uváděná v milisekundách. Počítačová myš s vyšší odezvou se lépe ovládá.

Mazarini doporučuje zvolit myš bezdrátovou. „Jakmile se zbavíte kabelu, který se tře o podložku, už nebudete chtít zpátky. Mám myš, co vydrží 100 hodin na nabití, takže nehrozí, že by se vybila během hraní,“ vysvětluje. Zároveň dodává, že velkou roli hraje i drobnost, jako je podložka pod myš, a doporučuje rozměr 900 × 420 od značky HyperX, který sám používá.

Výrobci herních komponentů doplňují herní myši o další příjemné vychytávky, jako je možnost přidávat boční tlačítka nebo měnit hmotnost myši pomocí závaží, ty už jsou ale spíše příjemným bonusem než nezbytností.

hyperx
Zdroj: hyperxgaming.com

Na hraní mechanickou klávesnici

První otázkou při výběru klávesnice je, zda vybrat klasickou mechanickou, či verzi s membránou. Mazarini doporučuje zvolit klávesnici mechanickou. „Dobře se na ní píše a hraje,“ říká. Mechanické klávesnice mají zároveň rychlejší odezvu, což je při hraní velkou výhodou.

Vychytávka, kterou možná oceníš, je možnost určovat funkcionality konkrétních kláves. „Mám rád, když jsou na klávesnici tlačítka pro ovládání hudby. Zároveň je fajn mít možnost určitá tlačítka vypnout, například tlačítko Windows. Není nic horšího, než když se přemáčknete a vyhodí vás to ze hry,“ radí. Hráčské klávesnice také disponují funkcí „antighosting“, která zabraňuje situaci, kdy klávesnice přestane fungovat poté, co stiskneš větší počet kláves najednou. Při večerním hraní oceníš vychytané podsvícení, které rozlišuje zóny na klávesnici, takže se na ní můžeš rychleji orientovat.

hyperx
Zdroj: hyperxgaming.com

Obraz a zvuk tvoří herní zážitek

Těžko si užiješ paření bez dobrého obrazu a zvuku, který umocní zážitek ze hry. Bude se ti hodit headset, jehož součástí je kromě sluchátek i zabudovaný mikrofon. U sluchátek je důležité, aby dobře tlumily okolní zvuk a byly pohodlné i po několika hodinách hraní. Co se týká technických parametrů, zásadní je tzv. impedance, která určuje, jaké hlasitosti a kvality zvuku sluchátka dosahují. Podle svých preferencí si můžeš vybrat mezi drátovými a bezdrátovými sluchátky.

Posledním důležitým herním komponentem je monitor. Zeptali jsme se Mazariniho, jaký vybrat, aby byla hra plynulá a vynikla její grafika. „Jsem zastáncem názoru, že jedním z nejdůležitějších technologických pokroků v gamingu jsou monitory s větším refresh ratem,“ říká. Refresh rate neboli obnovovací frekvence určuje počet snímků, které monitor zvládne vykreslit během jedné sekundy. Čím vyšší je její hodnota, tím plynulejší poskytuje obraz. „Nekupujte monitor s menším refresh ratem než 144 Hz,“ radí nakonec.

hyperx
Zdroj: hyperxgaming.com

Kolik výbava na gaming stojí?

Možná si říkáš, na kolik asi taková výbava vyjde. I na to jsme se Mazariniho zeptali. „Teď mám opravdu luxusní setup a můžu to říct docela přesně. Myš mě stála 1 500 korun, klávesnice 2 tisíce, 1 tisíc podložka pod myš, 5 500 korun sluchátka a 10 tisíc korun monitor. Vychází to zhruba 10 tisíc monitor a dalších 10 tisíc periferie, ale je třeba si uvědomit, že jsou to nejlepší věci na trhu a budou sloužit dlouhá léta,“ shrnuje.

Jestli po přečtení článku přemýšlíš, že si uděláš radost novými herními doplňky, koukni na web HyperX, kde najdeš produkty, které používá i Mazarini. S novými komponenty bude tvůj zážitek ze hry ještě o něco lepší a intenzivnější.

Domů
Sdílet
Diskuse