Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
21. prosince 2022 18:00
Čas čtení 1:33

Náhledy zpravodajských článků již neukazuje ani Facebook. Reaguje na přijetí novely autorského zákona

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Náhledy zpravodajských článků již neukazuje ani Facebook. Reaguje na přijetí novely autorského zákona
Zdroj: Pixabay

Nejprve Google, poté Facebook. Novela autorského zákona, podle které by musely weby platit licenční poplatky zpravodajským vydavatelům, začíná měnit podobu zpravodajských příspěvků. Místo obrázku a výňatku textu se zobrazuje pouze titulek.

Společnost Meta začala na své sociální síti Facebook s úpravou náhledu zpravodajských článků. Stejně jako společnost Google začíná kvůli novele autorského zákona zobrazovat pouze titulek článku bez náhledového obrázku a výňatku z textu. Důvod je ten, že podle novely budou muset poskytovatelé internetových služeb platit médiím a tvůrcům za použití jejich obsahu. Píše web MediaGuru.

1. prosince 2022 21:44 Čas čtení 0:38 Google v Česku přestane ukazovat náhledy článků. Podle novely autorského zákona by musel platit online médiím Google v Česku přestane ukazovat náhledy článků. Podle novely autorského zákona by musel platit online médiím

O rozhodnutí společnosti Google jsme tě informovali již na začátku prosince. Z platformy se u zpravodajských textů začaly vytrácet náhledové obrázky s textovými výňatky kvůli nedávno schválené novele autorského zákona. Google dokonce uzavřel tuzemský projekt News Showcase.

Změna v prostý odkaz v podobě titulku byla pro firmu údajně nutná hlavně z toho důvodu, že se dle jejích slov jedná o velké finanční zatížení. Novela požaduje, aby internetová služba odesílala poplatky za užívání cizího obsahu, pokud nejde o odkazy, případně velmi krátké úryvky. Česká implementace evropské směrnice o jednotném digitálním trhu donutila jednat i další společnosti.

Facebook bude mít jen odkazy

Meta začala se změnou vzhledu příspěvků již v úterý. „V reakci na transpozici článku 15 směrnice EU o autorských právech do české legislativy měníme způsob, jakým se na Facebooku zobrazují příspěvky odkazující na zpravodajské weby pro uživatele v České republice,“ uvedlo pro MediaGuru tiskové oddělení společnosti Meta s dodatkem, že možnost zveřejňování zpravodajských článků odstraněna není, a příslibem, že legislativní vývoj bude dále sledovat.

Český vydavatelský trh bije na poplach

Pro český vydavatelský trh se ale jedná o krok značící poměrně velkou hrozbu, jelikož se váže k návštěvnosti. Atraktivita článků může klesnout, což může znamenat menší návštěvnost webů. Proto se Asociace online vydavatelů (AOV), Sdružení pro internetový rozvoj (SPIR) a Unie vydavatelů (UV) rozhodly vydat společné prohlášení, ve kterém prosí zejména společnost Google, aby se nerozhodovala jednostranně, ale snažila se společně s asociacemi najít společnou řeč. 

23. dubna 2024 9:12 Čas čtení 5:39 Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu

„Vyzýváme proto společnost Google ke konstruktivnímu dialogu o tom, jak v České republice naplnit povinnosti vyplývající z Evropské směrnice o autorském právu na jednotném digitálním trhu, které aktuální novela autorského zákona transponuje do českého právního řádu,“ uvedly.

„Očekáváme, že se společnost Google postaví čelem k povinnostem vyplývajícím z Evropské směrnice přijaté již v roce 2018 a vstoupí do vzájemných jednání s vydavateli o budoucí výši odměn, které bude vydavatelům za užívání jejich obsahu v souladu s Evropskou směrnicí odvádět,“ znělo v prohlášení.

Domů
Sdílet
Diskuse