Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
1. prosince 2022 21:44
Čas čtení 0:38

Google v Česku přestane ukazovat náhledy článků. Podle novely autorského zákona by musel platit online médiím

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Google v Česku přestane ukazovat náhledy článků. Podle novely autorského zákona by musel platit online médiím
Zdroj: TASR/AP

Google v reakci na novelu autorského zákona změní způsob zobrazování obsahu.

Podle novely autorského zákona budou muset poskytovatelé internetových služeb platit médiím a tvůrcům za použití jejich obsahu. Z Googlu tak nejspíš zmizí náhledy článků s obrázkem a několika větami textu. Skončí také program News Showcase. Informuje o tom server Lupa.

Novelu autorského zákona schválila Poslanecká sněmovna, Senát k ní dnes nevznesl žádný návrh, před prezidenta tedy půjde ve znění schváleném poslanci. V momentě, kdy prezident Miloš Zeman návrh novely podepíše, začne Google svůj obsah postupně měnit. Z původních náhledových obrázků a úryvků textu se nyní stanou prosté odkazy.

„Autorský zákon pro nás v současné podobě představuje tak nepřiměřené finanční a provozní riziko, že nám bohužel nezbývá než přestat v Česku zobrazovat náhledy zpravodajského obsahu ve Vyhledávání a Zprávách a zavřít program News Showcase,“potvrdila Lupě mluvčí českého Googlu Alžběta Houzarová.

Novela zákona má být implementací evropské směrnice o jednotném digitálním trhu. V podstatě dává právo chtít po poskytovatelích internetových služeb poplatky za užívání cizího obsahu, pokud nejde o odkazy, případně velmi krátké úryvky.

Domů
Sdílet
Diskuse