Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
21. prosince 2022 18:54
Čas čtení 2:29

Nurofen pro děti je v Česku. Je ho dost, nekupujte si zásoby, varuje Válek

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Nurofen pro děti je v Česku. Je ho dost, nekupujte si zásoby, varuje Válek
Zdroj: Wikimedia/Ben Skála, Benfoto/volně k užití

Nedostatek léku Nurofen pro děti proti horečce evidovaly v posledních dnech lékárny na celém území republiky. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) ve středu potvrdil, že Česko získalo dostatek léku. Konkrétní číslo ale neuvedl.

Lék Nurofen je v Česku a nyní by měl být distribuován do lékáren, uvedl ve středu na Twitteru ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Reagoval tak na množící se dotazy ohledně nedostatku dětského léku proti horečce v českých lékárnách. Válek ale lidi vyzval, ať lék neskupují do zásoby. 

15. prosince 2022 13:13 Čas čtení 1:20 Dětský sirup Nurofen bude. Ministerstvo objednalo tři sta tisíc balení Dětský sirup Nurofen bude. Ministerstvo objednalo tři sta tisíc balení

I podle reakcí na sociálních sítích v poslední době panikařili rodiče malých dětí, kteří chtěli pro své nemocné děti nakoupit lék Nurofen. Jeho výrobce totiž ohlásil přerušení dodávky z kapacitních a distribučních důvodů, jak jsme tě informovali

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) ale pro Česko vyjednal 350 tisíc balení sirupů Nurofen. Taková dávka obvykle stačí na čtvrt roku, jak zmínil SÚKL na Facebooku. Také ministr Válek o tom informoval na svých sociálních sítích.

„Včera se podařilo dojednat dodávku 300 tisíc balení, která budou k dispozici už před Vánoci,“ napsal však na Twitter číslo o 50 tisíc menší, než uvedl úřad. Slíbil systémové řešení, kterým se má zabývat jeho rezort. „Ve vnitřním přípravném řízení je novela zákona o léčivech, která nedostatek léčiv řeší dlouhodobě,“ dodal.

K úplnému obnovení dodávek Nurofenu by podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv mělo dojít až v březnu, respektive v květnu.

Nurofeny v lékárnách

Válek ve středu, tedy o týden později, oznámil, že slíbených 300 tisíc balení Nurofenu je již v Česku a pomalu se distribuuje do lékáren. „Je ho dost, přesto apeluji na všechny, aby ho hromadně neskupovali do zásoby,“ oznámil závěrem. Česko má však problémy i s dalšími dodávkami jiných léků. Lékárnám chybí Panadol, Ibalgin nebo Tantum Verde. V podobné situaci je ale celá Evropa.

16. dubna 2024 7:00 Čas čtení 4:41 Jedna návštěva Vietnamu změnila můj pohled na svět. Proč jsem nyní v Česku nešťastná? Jedna návštěva Vietnamu změnila můj pohled na svět. Proč jsem nyní v Česku nešťastná?

Podle SÚKL patří mezi nejčastější důvody nedostatku léčiv problémy související s výrobním a dodavatelským procesem. Dále pak marketingové důvody, zánik, zrušení či změna registrace, zpoždění dodávky, zvýšené prodeje, nízká výše stanovené úhrady nebo maximální ceny.

Jak zjistit dostupnost léků

Pokud tě zajímá, jak je na tom Česko s dostupností léků v lékárnách, pomůže ti databáze Státního ústavu pro kontrolu léčiv. „Dodavatelé léčivých přípravků mají povinnost Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv nahlásit zahájení uvádění léčivého přípravku na trh, případné přerušení, následné obnovení či ukončení dodávek. SÚKL je tak o aktuálním stavu léčivého přípravku informován, pokud je hlášení provedeno,“ uvádí ústav.

Po kliknutí na tento odkaz si můžeš v kolonce „Vyhledávání“ najít svůj lék, u něhož budeš mít vypsány všechny aktuální informace. „Ústav všechna tato hlášení každý den zpracovává a vyhodnocuje nahraditelnost takových léků jak z pohledu generické substituce, tak z pohledu klinické praxe (dotazujeme se i odborných společností),“ komentuje instituce.

„Pokud zjistíme, že lék není nahraditelný, ověřujeme i případný vývoz do zahraničí. Pakliže SÚKL zjistí, že vývoz ohrožuje dostupnost na českém trhu, informuje obratem Ministerstvo zdravotnictví České republiky, které může v případě závažné nedostupnosti vývoz konkrétního léčiva zakázat formou opatření obecné povahy,“ dodává.

Kvůli výpadkům léčiv nepanikařte, radí Česká lékárnická komora

Situaci monitoruje i Česká lékárnická komora, jež se na svém webu pokusila poradit těm, kterým výpadek léků pro děti obsahujících ibuprofen a paracetamol komplikuje situaci. „Důležité je zachovat klid a nehromadit léčivé přípravky doma. Léky, které ještě k dispozici jsou, by měly být do obnovení dodávek k dispozici především akutně nemocným dětem,“ vysvětlila.

12. dubna 2024 13:00 Čas čtení 5:17 Češka z Cambridge vyhrála za svou esej prestižní filmové ocenění. „Musím toho pro studium hodně obětovat,“ říká Češka z Cambridge vyhrála za svou esej prestižní filmové ocenění. „Musím toho pro studium hodně obětovat,“ říká

V případě, že dojde k nedostatku, se mají rodiče řídit čtyřmi body: „Pokud nemáte dítě nemocné, nepodléhejte panice. Pokud doma máte zásobu, taktéž nepodléhejte panice,“ radila. Po domluvě s lékárníkem je možné upravit pro – zejména starší – dítě dávku léku. Rodiče nicméně musí myslet na to, že některé léky se připravují individuálně. 

„Individuálně připravované léky připravují jen některé lékárny, podle toho, zda mají suroviny, pomůcky, přístroje či personální kapacity. Individuální léky mají kratší expiraci a nemá smysl je pořizovat do zásoby, případně pro větší děti,“ dodali zástupci komory. „Situace je pro lékárníky stejně náročná a stresující jako pro rodiče, ale za nedostatek léků nemohou. Pro jejich zajištění pro své pacienty dělají maximum,“ uzavřeli.

Domů
Sdílet
Diskuse