Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
15. prosince 2022 13:13
Čas čtení 1:20

Dětský sirup Nurofen bude. Ministerstvo objednalo tři sta tisíc balení

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Dětský sirup Nurofen bude. Ministerstvo objednalo tři sta tisíc balení
Zdroj: Public Domain Pictures/volně k užití

K dispozici v lékárnách bude extra dodávka už před Vánoci.

V českých lékárnách chybí léky na horečku pro nejmenší děti. Jde zejména o sirup Nurofen. Jeho výrobce ohlásil přerušení dodávky z kapacitních a distribučních důvodů, k obnovení dodávky by mělo podle informací Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) dojít na jaře příštího roku.

Válek: Chystáme systémové řešení

„Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv se podařilo dojednat, že výrobce dodá do českých lékáren téměř 350 tisíc balení těchto sirupů, takový počet balení obvykle stačí na čtvrt roku a déle. K dispozici by měly být od příštího týdne,“uvedl ve středu SÚKL. Informaci potvrdil i ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) a dodal, že resort chystá také systémové řešení. „Ve vnitřním připomínkovém řízení je novela zákona o léčivech, která nedostatek léčiv řeší dlouhodobě.“ Problém s nedostatkem léčiv řeší podle něj nejen Česko, ale i další evropské země. 

Podle pediatričky Jany Kulhánkové ze Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost je v případě nejmenších dětí obtížné nahradit léky na horečku. „Na druhou stranu u dětí, které už jsou trochu větší –⁠ třeba okolo 10 kilogramů –⁠ lze lék nahradit dětskými tabletami nebo čtvrt tabletou pro dospělého. Ale pro miminka je to opravdu velmi svízelné. Některé lékárny jsou schopny vyrobit pro miminka čípky z paralenu, ale ne všechny mají tu možnost. Mohou tak také činit, jen dokud nedojde paracetamol,“řekla Seznamu Zprávám.

24. dubna 2024 7:00 Čas čtení 3:14 Lidé si nechávají v Turecku zbrousit zdravé zuby na pahýly, aby dosáhli amerického úsměvu. „Budou toho litovat,“ varuje zubařka Lidé si nechávají v Turecku zbrousit zdravé zuby na pahýly, aby dosáhli amerického úsměvu. „Budou toho litovat,“ varuje zubařka

S nedostatkem léků bojují české lékárny dlouhodobě. Výpadky se nejvíce týkají léčiv, která jsou volně prodejná a užívají se při chřipce či nachlazení. Lékárny hlásí nedostatek antibiotik, Panadolu, Ibalginu, Tantumu Verde, léku na trávení Hylak či přípravku na posílení imunity s názvem Wobenzym. Nejčastějšími důvody jsou problémy související s výrobním a dodavatelským procesem, obchodní nebo marketingové důvody, zánik, zrušení či změna registrace, zpoždění dodávky, zvýšené prodeje, nízká výše stanovené úhrady nebo maximální ceny.

Domů
Sdílet
Diskuse