Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
29. prosince 2022 9:42
Čas čtení 1:20

Rusové se chystají na velkou operaci v Luhanské oblasti

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Rusové se chystají na velkou operaci v Luhanské oblasti
Zdroj: TASR/AP

Americká nezisková organizace Institut pro studium války sleduje vysokou kumulaci ruské vojenské techniky v Luhanské oblasti, což značí přípravu na velkou vojenskou operaci. Zatím ale není jasné, jestli bude sloužit k útoku nebo obraně.

Luhanská oblast na východě Ukrajiny bude nejspíš dějištěm další velké vojenské operace ze strany Ruska. Informovala o tom americká nezisková organizace Institut pro studium války (ISW), která monitoruje dění v rámci konfliktu od jeho začátku. Byla zde totiž registrována kumulace bojových vozidel. Prozatím ale není jasné, jestli jde o posílení obranných či útočných snah.

28. prosince 2022 17:03 Čas čtení 1:27 Zelenskyj představil mírový plán. Kreml nesouhlasí a trvá na připojení anektovaných oblastí k Rusku Zelenskyj představil mírový plán. Kreml nesouhlasí a trvá na připojení anektovaných oblastí k Rusku

Dle ISW má však jít o rozhodující snahy. „Ruské síly pokračují v hromadění vybavení a sil v Luhansku. Zdá se, že vozidla, která pravděpodobně dříve operovala v Chersonské oblasti, se přesunula do Luhanské oblasti po listopadovém stažení ze západního břehu Chersonské oblasti,“ komentoval Institut obrázky z místa, které se objevily na sociálních sítích na konci prosince.

Prioritu pro oblast v rámci ruského dobyvačného snažení mají dokládat termobarická dělostřelecká zařízení, jež byla na místě identifikována. Ruská strana navíc podle ukrajinské rozvědky změnila velitele tzv. Západního vojenského okruhu, což může naznačovat snahy o podporu nového úsilí o rozhodující snahy. Nemůže být vyloučen útok ani obrana, a to zejména proto, že zde Rusko v posledních měsících horlivě budovalo rozsáhlé zákopy a opevnění.

Ruský útok v Záporoží se jeví nereálně

Přesuny techniky do Luhanské oblasti proto naznačují, že útok v Záporožské oblasti, kde se nachází také nejvýkonnější jaderná elektrárna v Evropě, je čím dál méně reálný. ISW tvrdí, že veškeré snahy se zde soustředí do obranné činnosti. 

„Ruské síly 28. prosince pravděpodobně zničily most přes řeku u města Polohy. Vysoký ukrajinský vojenský představitel ve středu prohlásil, že neexistují žádné známky toho, že by ruské síly v Záporožské oblasti tvořily úderné skupiny, a to ani přes určité rotace a rozmístění,“ dodal Institut s tím, že ani Ukrajina, vzhledem k bahnitému terénu, zde v nejbližší době protiofenzivu nepovede.

Mírová jednání váznou

Válka tak bude pokračovat ještě nějakou dobu, o čemž svědčí i zprávy ze středy. Refresher tě informoval o mírovém plánu ukrajinského prezidenta Zelenského, který představil svou vizi. Kreml však desetibodový mírový plán zavrhl s tím, že návrh na ukončení konfliktu na Ukrajině musí přihlížet i k nové „realitě“, kterou je anexe čtyř ukrajinských administrativních oblastí k Rusku. 

Domů
Sdílet
Diskuse