Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda TASR
29. prosince 2022 12:47
Čas čtení 0:55

Rusko vyslalo rakety na celou Ukrajinu. Dopadly i ve Lvově, 65 kilometrů od hranic s Polskem

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Rusko vyslalo rakety na celou Ukrajinu. Dopadly i ve Lvově, 65 kilometrů od hranic s Polskem
Zdroj: TASR/AP

Ruská federace spustila ve čtvrtek rozsáhlé raketové útoky, které zasáhly kromě obvyklých cílů i město Lvov nedaleko Polska. Útočící strana údajně vyslala přes 100 střel.

Nové rozsáhlé raketové útoky, které ve čtvrtek ráno zasáhly Ukrajinu, postihly i město Lvov. Informoval o tom starosta města Andrij Sadovyj, kterého citovala webová stránka britské zpravodajské televize Sky News. Informaci přinesla TASR.

29. prosince 2022 9:42 Čas čtení 1:20 Rusové se chystají na velkou operaci v Luhanské oblasti Rusové se chystají na velkou operaci v Luhanské oblasti

Sadovyj na Twitteru napsal: „Lvov zasáhlo pět raket. Příslušné pohotovostní služby byly vyslány na místo. Zjišťujeme další informace.“


Lvov se nachází na západě Ukrajiny přibližně 65 kilometrů od polských hranic a před boji na východě země se v něm ukrylo mnoho civilistů, kteří odtud často pokračují v cestě do Polska.


Ukrajina hlásila ve čtvrtek ráno nový rozsáhlý raketový útok Ruska. Výbuchy byly slyšet ve více městech, podle úřadů v důsledku sestřelování raket systémem protivzdušné obrany. TASR převzala informace od agentur Reuters, AFP a AP.


Poradce ukrajinského prezidenta Olexij Arestovyč na sociální síti napsal, že na území země směřuje ve více vlnách přes 100 střel. Sirény leteckého poplachu podle něj zněly po celé Ukrajině. Exploze byly podle zpravodaje agentury Reuters a místních médií slyšet v Kyjevě i ve městech Žytomyr a Oděsa.

Rusko plánuje velkou akci

Ve čtvrtek jsme tě také informovali o velkých přesunech armádní techniky, které ruská armáda podniká v Luhanské oblasti. Podle americké neziskové organizace Institut pro studium války (ISW), která monitoruje dění v rámci konfliktu od jeho začátku, ale prozatím není jasné, jestli jde o posílení obranných či útočných snah.

Prioritu má dokládat nejen kumulace techniky, ale také přítomnost termobarických dělostřeleckých zařízení včetně změny vojenského velitele oblasti. 

Domů
Sdílet
Diskuse