Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
2. ledna 2023 11:37
Čas čtení 1:20

Hasiči vyjeli na Nový rok k více požárům než v minulých 3 letech

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Hasiči vyjeli na Nový rok k více požárům než v minulých 3 letech
Zdroj: HZS Olomouckého kraje

Přestože spousta měst v České republice rázně vystoupila proti ohňostrojům, hasiči nemohli o letošním silvestru tvrdit, že by měli méně práce. Dle statistik hasičů museli řešit skoro 300 požárů.

Oficiální omezování ohňostrojů práci hasičům neubralo. Jak tvrdí HZS, letos museli na přelomu roku 2022 zasahovat u 286 požárů, což je více než v posledních třech letech. Požáry spojené se silvestrovskými oslavami pak tvořily hned 75 % celkových výjezdů. Přitom ještě v sobotu odpoledne se zdálo, že by poslední oslavy mohly být naopak nejklidnější.

31. prosince 2022 12:00 Čas čtení 3:24 Toto je 5 důvodů, proč letos vynechat ohňostroj, a možnosti, jak ho nahradit Toto je 5 důvodů, proč letos vynechat ohňostroj, a možnosti, jak ho nahradit

Nepomohly zákazy, nepomohla ani doporučení. Například v Praze hrozila za odpalování rachejtlí na zakázaných místech pokuta až 100 tisíc korun ve správním řízení. Přesto měl hasičský záchranný sbor po celé republice náročnou službu. Těžké časy nastaly hasičům kolem 20:00.

„O dvě hodiny později již bylo jasné, že hasiči klidnou službu neprožijí, nárůst požárů oproti loňskému roku byl téměř dvacetiprocentní a o půlnoci téměř třicetiprocentní,“ uvedla k situaci mluvčí hasičů Pavla Jakoubková. 

A bylo hůř. „Největší nárůst výjezdů k požárům hasiči zaznamenali v prvních dvou hodinách po půlnoci. Operační střediska jim vyhlásila poplach celkem 186krát, což je téměř stejně jako za dva předchozí roky dohromady. Po třetí hodině ráno pak počet nově vzniklých požárů začal stoupat pouze po jednotkách,“ dodala.

Praha byla místem jednoho z největších počtů výjezdů kvůli požárům. Sekundovaly jí Moravskoslezský a Středočeský kraj. Nejméně takových výjezdů bylo zaregistrováno na Vysočině.

Hořely i popelnice

Mezi osmou hodinou večerní a šestou hodinou ranní měla největší podíl na požárech pochopitelně zábavní pyrotechnika, nicméně řešily se i další problémy. Na mnoha místech v Česku hořely popelnice, kontejnery, okrasné dřeviny nebo tráva. A to se také neobešlo bez zranění a peněžitých škod.

25. dubna 2024 15:00 Čas čtení 3:53 „Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují „Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují

„Za prvních šest hodin nového roku se při požárech zranily 3 osoby a škody dosáhly téměř na 7 milionů korun,“ doplnila Jakoubková, podle níž byla největší škoda napáchána při požáru skladovací haly skláren v Poděbradech. Výše škody přesáhla částku 5 milionů korun. Tu však nejspíš nezpůsobila zbloudilá petarda, nýbrž závada na elektroinstalaci.

Hasiči byli však potřeba i jinde. Zasahovali u dopravních nehod, úniků nebezpečných látek nebo i u pátrání po lidech. I Refresher tě informoval o pátrání po ženě s dítětem, která se ztratila v okolí Pece pod Sněžkou. Ani jeden z nich dosud nebyl nalezen.

Domů
Sdílet
Diskuse