Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. prosince 2022 12:00
Čas čtení 3:24
Radim Šlechta

Toto je 5 důvodů, proč letos vynechat ohňostroj, a možnosti, jak ho nahradit

Toto je 5 důvodů, proč letos vynechat ohňostroj, a možnosti, jak ho nahradit
Zdroj: Unsplash/Arthur Chauvineau/volně k užití
NEWS EKOLOGIE SILVESTR
Uložit Uložené

Ohňostroje jsou škodlivé hned z několika důvodů. Ať už se budeme bavit o ekologii, pohodě zvířat, nebo vlastním zdraví.

Pět, čtyři, tři, dva, jedna, šťastný nový třesk! Přání mnoha zdraví, štěstí a úspěchů do nového roku si často ani nestihneme přes všechen ohňostrojový rámus vyslechnout. Rachejtle, petardy, „římanky“ a mnoho dalších věcí jsou po celém světě s novoročními oslavami již úzce spjaté. Odpalují je města a obce na náměstích, pouští je lidé před domy a z balkónů svých bytů. Ano, kouká se na to hezky. Je to barevné, všechno tak hezky zavoní. Pouštění ohňostrojů je ale primárně problematické, a to jak pro přírodu a zvířata, tak i pro nás.


Články a audiovizuální reportáže o škodlivosti a problematice odpalování ohňostrojů se objevují pravidelně. V letošním roce jsme psali hned o několika organizacích, které vyzývají k tichému silvestru. Pojďme si ale ještě naposledy shrnout, proč by lahev šampusu (alkoholického nebo nealkoholického) mělo být to jediné, co v letošním roce odpálíš.

Doporučeno
První pomoc při silvestrovských zraněních. Co dělat při předávkování nebo výbuchu petardy v ruce První pomoc při silvestrovských zraněních. Co dělat při předávkování nebo výbuchu petardy v ruce 30. prosince 2022 14:27

Znečišťuješ vzduch, vodu i půdu

Jeden z hlavních důvodů, proč se letos i v jakémkoliv dalším roce ohňostrojů vyvarovat, je prostý. Rachejtle jednoduše škodí životnímu prostředí. Právě ty látky, které hypnotizují lidský zrak, totiž znečišťují přírodu zdaleka nejvíce. 


Tým vědců z Akademie věd České republiky překřtil ohňostroje na toxickou sprchu. Každý rok se podle jejich výpočtů uvolní do ovzduší přibližně 12,5 tuny hořčíku, 0,8 tuny titanu a 12,2 tuny rubidia. Dále asi tuna stroncia, které způsobuje červené zabarvení rachejtlí, a značné množství zeleně barvícího barya. Vedle toho se do vzduchu dostává také fosfor nebo síra.

silvester
Zdroj: TASR/Martin Baumann


Jenže vzduchem celý problém nekončí. Látky uvolněné do vzduchu se dostávají dále do vody a vsakují se do půdy. Pouštění ohňostrojů tedy škodí ještě dlouhou dobu poté, co zapálíš doutnák.

Zvyšuješ (si) riziko rakoviny

Pokud pro tebe není příroda dostatečným důvodem, proč se obejít bez ohňostroje, dost možná se jím stane vlastní zdraví a zdraví tvého okolí. Při odpalování raket se vystavuješ zvýšenému množství karcinogenního antimonu a thallia, které se řadí mezi komplexní jedy.


Do vzduchu se podle Akademie věd ČR dostává také značné množství olova, zdraví nebezpečného těžkého kovu. 


„Zvýšení olova v ovzduší při ohňostroji bývá až šedesátinásobné proti běžnému stavu. Tato skutečnost ukazuje právě na velký podíl nelegální pyrotechniky na evropském ohňostrojovém trhu,“ upozorňuje vědec Martin Pivokonský.

lekár, nemocnica, lôžko, interrupcia
Zdroj: Getty Images/Sean Gallup


Vedle toho, že jsou karcinogenní, představují ohňostroje nebezpečí také pro alergiky a astmatiky. Tím, že se do ovzduší uvolní velké množství dráždivých látek a prachu, se jim podle odborníků rozhodně nepřilepší.

Doporučeno
Mapa: Kde můžeš na silvestra v Praze používat pyrotechniku? Mapa: Kde můžeš na silvestra v Praze používat pyrotechniku? 28. prosince 2022 20:55

Ohňostroje trápí zvířata

Zvířata a psi prostě s hlučnými ohňostroji nejdou dohromady. Hlasité výbuchy jsou pro psy, kteří mají několikanásobně citlivější sluch než lidé, nepříjemné. Nezisková organizace Helppes upozorňuje, že se kvůli ohňostrojům ztratí 10 % všech zaběhlých psů. Děje se tak proto, že zvířata před hlukem utíkají a v tu chvíli je jim jedno, kam vlastně běží. V období od Vánoc do Nového roku se zvýší počet ztracených zvířat o 30 %.

pes
Zdroj: TASR/Dano Veselský

Zvukové znečištění

Kromě zdravotních a ekologických rizik jsou ohňostroje problematické také kvůli značnému zvukovému znečištění. To může mít negativní efekt především na malé děti a seniory a na jejich spánkovou hygienu. V současnosti existují také lidé, kteří jsou na hluk obecně citlivější a zvukové znečištění u nich může způsobit poruchy sluchu, v nejhorším případě i jeho ztrátu.

Doporučeno
Pouštíme do ovzduší toxickou sprchu pro nás i přírodu. Vědci varují před ohňostroji Pouštíme do ovzduší toxickou sprchu pro nás i přírodu. Vědci varují před ohňostroji 27. prosince 2022 12:10

Ohňostroje vedou k mnohým zraněním

Po Novém roce se zpravidla objevuje řada zpráv s příběhy lidí, kterým se stalo odpalování ohňostroje osudným. Kromě dlouhodobého efektu, který škodí lidskému zdraví a přírodě, je odpalovaní raket nebezpečné i z hlediska okamžitého zranění. Odpalování ohňostrojů způsobuje poranění od popálenin až k amputacím prstů. Obzvlášť u lidí, kteří si kupují neschválenou pyrotechniku nebo nerespektují návod k použití. 

bolesť, šitie, lekár, zranenie
Zdroj: Pexels/cottonbro

Jak tedy ohňostroje nahradit?

Existuje řada alternativ, jak letos oslavit silvestra a příchod nového roku i bez odpalování hlučných a škodlivých raket. Jednou z možností byly oblíbené lampiony s rukou napsaným přáním. Ty ale rovněž nejsou zcela bezpečné a nezávadné. Na pozoru bychom se před nimi měli mít především z důvodu nebezpečí požárů.


Lampiony štěstí způsobily například požár v německé zoo, kde usmrtily pět orangutanů. Bývala by vzplanula i pražská zoologická zahrada, nebýt toho, že lampion dopadl jen pár metrů mimo rizikové místo. O řadě požárů, za které oblíbené lampiony štěstí mohou, jsme psali v tomto článku. Co tedy zvolit místo nich?


Nezisková organizace Helppes nabízí hned několik alternativ, jak si užít oslavy nového roku i bez odpalování ohňostrojů. Sáhnout můžeš například po prskavkách nebo tiché pyrotechnice. Ta udělá jen slabou ránu při výstřelu, a není třeba se tak bát, že by na ni zvířata reagovala zbrklým útěkem.

Doporučeno
Nepouštěj letos lampiony štěstí, následky mohou být vážné Nepouštěj letos lampiony štěstí, následky mohou být vážné 30. prosince 2022 8:30
les, prskavka
Zdroj: Unsplash/Jamie Street


Pokud je ale pro tebe důležitá nejen ochrana zdraví a pohodlí zvířat, ale také ekologie, ani tichá pyrotechnika není tou správnou cestou. Sáhnout ale můžeš třeba po obyčejném projektoru, který si můžeš půjčit nebo pořídit vlastní (na trhu najdeš buď plně funkční projektory, nebo třeba projekční lampy, které mimochodem patřily k nejoblíbenějším dárkům letošních Vánoc).


Další alternativou mohou být laserové projekce. Promítačku si můžeš pořídit svou, vypůjčit si ji nebo navštívit některou z laserových projekcí ve svém okolí. A pokud projekci nechceš, doporučuje neziskovka Helppes třeba puštění novoroční hymny. Prostě si vezmi oblíbenou skladbu a zazpívej si ji s přáteli.


Poslední z možností může být novoroční zážitek. Organizuje se řada kulturních akcí, novoročních koncertů nebo divadelních představení a lístky seženeš i na poslední chvíli. Podívat se můžeš třeba na síť GoOut.

Domů
Sdílet
Diskuse