Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Adéla Ježková
5. ledna 2023 18:07
Čas čtení 0:56

Nejtransparentnější kampaň má Nerudová. Nejhůře dopadl Zima, uvádí Transparency International

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Nejtransparentnější kampaň má Nerudová. Nejhůře dopadl Zima, uvádí Transparency International
Zdroj: Hnutí ANO/propagační materiál, Refresher

Nevládní protikorupční organizace Transparency International (TI) ve čtvrtek zveřejnila výsledky monitoringu transparentnosti prezidentských předvolebních kampaní.

Organizace v rámci svého projektu transparentnivolby.cz přiřazovala na základě 10 kritérií známky 1–5 jako ve škole. TI o tom informuje na svém webu.

Z devíti hodnocených prezidentských kandidátů a kandidátek nejlépe dopadla bývalá rektorka Danuše Nerudová, která si vysloužila známku 2,1. O druhé místo se dělí senátor Marek Hilšer a generál Petr Pavel s výsledkem 2,7. Za nimi skončil poslanec Andrej Babiš (ANO) se známkou 2,9.

Nejhůře dopadl Tomáš Zima

Podnikatel Karel Diviš a senátor Pavel Fischer získali shodný výsledek 3,4. Nejhorší známky za velmi netransparentní kampaně obdrželi poslanec Jaroslav Bašta (SPD) 4,2, odborář Josef Středula 4,6 a žebříček uzavírá lékař a bývalý rektor Tomáš Zima s nejhorší známkou 4,9.

4. ledna 2023 6:00 Čas čtení 4:11 Prezidentská volba 2023: Toto je vše, co potřebuješ vědět Prezidentská volba 2023: Toto je vše, co potřebuješ vědět

„Známky nám ukazují, že transparentnost prezidentské kampaně je v Česku spíše podprůměrná. Nejlepší známka 2,1 Danuše Nerudové naznačuje, že je stále třeba zapracovat na průhlednosti financování kampaní a otevřené komunikaci související s politickým marketingem uchazečů o Hrad,“ popsal ředitel TI Ondřej Kopečný. Dodává, že nikdo z kandidátů a kandidátek si nevzal téma transparentnosti kampaně opravdu za své. 

Prezidentští finalisté a finalistky jsou nejméně transparentní ve zprůhledňování subdodavatelských řetězců. Druhým největším nedostatkem je neprůhlednost online kampaní. Většina za ni získala známky 4 až 5 – výjimku tvoří Nerudová, která dostala jedničku. Dalším podstatným nedostatkem je absence informací o budoucím personálním obsazení Kanceláře prezidenta republiky (KPR). Jména oznámili pouze Pavel a Babiš.

První kolo prezidentských voleb se bude konat 13. a 14. ledna 2023. Sleduj Refresher, ať ti nic neunikne.
Domů
Sdílet
Diskuse