Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
10. ledna 2023 10:26
Čas čtení 1:19

Studie probíhala dlouhých 36 let. Zjistila 5 potravin, které sníží riziko úmrtí až o 20 %

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Studie probíhala dlouhých 36 let. Zjistila 5 potravin, které sníží riziko úmrtí až o 20 %
Zdroj: Unsplash/Caroline Attwood/volně k použití

Chceš si prodloužit život? Pak bys měl*a do svého jídelníčku zařadit těchto pět potravin.

Podle nové studie, která byla zveřejněna v časopise JAMA Internal Medicine, je možné snížit riziko předčasného úmrtí až o 20 %. Stačí, když do svého jídelníčku zařadíš větší množství těchto pěti potravin – celozrnných obilovin, ovoce, zeleniny, ořechů a luštěnin. Lidé, kteří dlouhodobě konzumovali tyto potraviny, měli také nižší pravděpodobnost úmrtí na rakovinu, kardiovaskulární onemocnění a respirační a neurodegenerativní onemocnění, píše CNN.

10. ledna 2023 7:37 Čas čtení 0:50 Na noční obloze se poprvé po 50 000 letech objeví zelená kometa. Jak ji sledovat? Na noční obloze se poprvé po 50 000 letech objeví zelená kometa. Jak ji sledovat?

Podle nové studie je možné prodloužit si život až o 20 %, a to jen díky správnému stravování. „To je skvělá zpráva. Znamená to, že máme velkou flexibilitu, pokud jde o vytváření vlastních zdravých stravovacích návyků, které lze přizpůsobit individuálním preferencím, zdravotnímu stavu a kultuře,“ komentoval výsledky doktor David Katz.  

Studie po dobu 36 let sledovala stravovací návyky 75 000 žen a 44 000 mužů. Žádný z účastníků na začátku studie netrpěl kardiovaskulárním onemocněním a jen malá část z nich byla kuřáky. „Jedná se o jednu z největších a nejdéle trvajících kohortových studií,“ pyšnil se autor studie doktor Frank Hu.

Účastníci studie pak během let dodržovali čtyři přísné stravovací styly – někdo jedl středomořskou stravu bohatou na ovoce a zeleninu, celozrnné výrobky, ořechy a luštěniny. Jiní zase zdravou rostlinnou stravu bez živočišných produktů, alkoholu atd.

Anketa:
Který z těchto typů potravin máš nejraději?
Luštěniny.
Zeleninu.
Ořechy.
Ovoce.
Celozrnné výrobky.
Luštěniny.
17 %
39 Hlasů
Zeleninu.
23 %
54 Hlasů
Ořechy.
24 %
56 Hlasů
Ovoce.
33 %
77 Hlasů
Celozrnné výrobky.
3 %
7 Hlasů

Stravovací návyky pak ukázaly, že nejzdravější jsou právě ti lidé, kteří konzumovali především ovoce, zeleninu, celozrnné výrobky, ořechy a luštěniny. „Výslovně jsme zahrnuli ořechy, semena, celozrnné výrobky a nižší spotřebu červeného a zpracovaného masa a nápojů slazených cukrem. Povolena je mírná konzumace alkoholu,“ komentoval Hu. 

Z výsledků sledovaných skupin pak vyplývá, že správnou stravou si lze prodloužit život až o 20 %. Studie rovněž zjistila, že úpravou jídelníčku v průběhu života lze i snížit riziko úmrtí na některé chronické nemoci. Účastníci, kteří zlepšili svůj jídelníček o 25 %, mohli snížit riziko úmrtí na kardiovaskulární onemocnění o 6 až 13 % a úmrtí na rakovinu o 7 až 18 %, uvedl. Až o 7 % se snížilo riziko úmrtí na neurodegenerativní onemocnění, jako je demence. „Snížení úmrtnosti na respirační onemocnění bylo ve skutečnosti mnohem větší, riziko se snížilo o 35 % až 46 %,“ dodal Hu.

Domů
Sdílet
Diskuse