Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda TASR
13. ledna 2023 16:38
Čas čtení 1:41

Zelenskyj pozval Čaputovou, aby se připojila k jeho mírovému plánu

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Zelenskyj pozval Čaputovou, aby se připojila k jeho mírovému plánu
Zdroj: FOTO TASR - Kancelária prezidenta SR

Zprávu zveřejnil ukrajinský prezident na sociální síti Twitter. Jeho plán je zaměřen na ukončení války na Ukrajině.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navrhl slovenské prezidentce Zuzaně Čaputové, aby se připojila k jeho mírovému plánu zaměřenému na ukončení války na Ukrajině. Oznámil to v pátek na sociálních sítích, informovala TASR.

23. prosince 2022 11:00 Čas čtení 0:57 Maďarsko může přijít o 22 miliard eur, pokud nesplní podmínky EU. Ty se týkají i práv LGBT+ Maďarsko může přijít o 22 miliard eur, pokud nesplní podmínky EU. Ty se týkají i práv LGBT+

„S prezidentkou Zuzanou Čaputovou jsme mluvili o další obranné spolupráci mezi Ukrajinou a Slovenskem. Pozval jsem ji, aby se připojila k implementaci mírového plánu. Mluvili jsme o společných mezinárodních akcích,“ napsal Zelenskyj na Twitter.


Čaputová ujistila Zelenského, že Slovensko bude v rámci svých možností a kapacit pokračovat v podpoře Ukrajiny. Potvrdila, že jí prezident představil desetibodový plán, který má dosáhnout spravedlivého míru a je v souladu s Chartou Organizace spojených národů. „Všechny kroky, které povedou k ukončení této brutální vojenské agrese Ruska a nastolení trvalého míru na Ukrajině, jako Slovensko podpoříme,“ prohlásila taktéž na sociální síti.


Jak dodala slovenská prezidentka, Zelenskyj jí v telefonátu také pogratuloval ke 30. výročí vzniku Slovenské republiky a občanům Slovenska popřál v novém roce vše dobré. Zároveň poděkoval za podporu, kterou Slovensko poskytuje Ukrajině, včetně pomoci lidem, jež válka vyhnala ze své země.

Recept na mír

Ukrajinský prezident vyzývá k zorganizování celosvětového mírového summitu, kde by představil svůj plán na ukončení války, nazývaný také „recept na mír“ (Peace Formula). Zahrnuje například stažení ruských vojáků z mezinárodně uznaného území Ukrajiny. To by znamenalo, že se Rusko vzdá čtyř oblastí, které anektovalo v září, a Krymského poloostrova, který anektovalo ještě v roce 2014.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Rusko však opakovaně prohlašuje, že o tomto bodě odmítá diskutovat. „Nemůže existovat takový mírový plán pro Ukrajinu, který nebude přihlížet k současné realitě související s ruským územím a připojením čtyř regionů k Rusku. Plány, které na tyto skutečnosti nebudou brát ohled, nemohou být mírové,“prohlásil tehdy mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Kromě tohoto bodu se však plán zaměřuje i na jadernou bezpečnost v souvislosti se Záporožskou jadernou elektrárnou či potravinovou bezpečností související se zabezpečením vývozu ukrajinského obilí. Kyjev kromě toho v rámci energetické bezpečnosti požaduje zavedení omezení na ceny ruských energií a obnovení ukrajinské energetické infrastruktury, která byla poškozena při ruských útocích.

Jeho součástí je také řešení situace válečných zajatců a vzniku speciálního tribunálu, který bude soudit ruské válečné zločiny. Další podmínky, které plán zahrnuje, včetně ochrany životního prostředí nebo smlouvy stvrzené podpisem, jež hovoří o jasném ukončení konfliktu a míru mezi stranami, si přečteš v jednom z našich předchozích článků.

Domů
Sdílet
Diskuse