Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
23. prosince 2022 11:00
Čas čtení 0:57

Maďarsko může přijít o 22 miliard eur, pokud nesplní podmínky EU. Ty se týkají i práv LGBT+

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Maďarsko může přijít o 22 miliard eur, pokud nesplní podmínky EU. Ty se týkají i práv LGBT+
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Evropská komise (EK) ve čtvrtek oznámila, že zadrží 22 miliard eur z kohezních fondů EU pro Maďarsko, dokud Orbánova vláda nesplní podmínky v oblasti nezávislosti soudnictví, akademických svobod, práv LGBT+ a azylového systému. Informuje o tom TASR.

Instituce EU již 12. prosince rozhodly o zmrazení 6,3 miliardy eur z těchto fondů, dokud vláda premiéra Viktora Orbána nesplní ještě přísnější soubor 17 podmínek, rovněž spojených se soudnictvím a bojem proti korupci na vysoké úrovni.

Maďarsko má zmíněných 22 miliard eur (cca 528 miliard korun) dostat z fondů soudržnosti v rámci rozpočtu EU na období 2021–2027. Tyto peníze jsou určeny na vyrovnávání životní úrovně mezi nejbohatšími a nejchudšími členy Unie. Vyplácejí se jako náhrada za peníze, které jednotlivé vlády vynaloží na dohodnuté cíle, cituje TASR agenturu Reuters.

23. prosince 2022 8:00 Čas čtení 1:39 Donald Trump konečně píše historii: Kongres USA doposud žádného jiného prezidenta nedoporučil trestně stíhat Donald Trump konečně píše historii: Kongres USA doposud žádného jiného prezidenta nedoporučil trestně stíhat

Celkově 22 miliard eur pro Maďarsko je vyčleněno na programy, jako je vzdělávání znevýhodněných dětí, modernizace železniční dopravy, přístup k širokopásmovému internetovému připojení a pomoc pro regiony zasažené zavíráním uhelných elektráren.
Rozhodnutí zadržet celou částku pro Maďarsko bylo přijato, protože EK a Budapešť ve čtvrtek podepsaly tzv. dohodu o partnerství, která podrobně popisuje, jak mají být peníze z rozpočtu EU využity.

„Evropská komise se domnívá, že podmínka týkající se Listiny základních práv (EU) zatím není splněna. Znamená to, že Evropská komise nemůže uhradit tyto výdaje. Budeme nadále s maďarskými představiteli pracovat na vyřešení této situace,“ uvedla komisařka EU pro soudržnost a reformy Elisa Ferreira.

20. prosince 2022 11:34 Čas čtení 5:05 Petr Fiala měl těžký rok, ostatně jako my všichni. Nezapomínat na marginalizované skupiny by ho ale nic nestálo Petr Fiala měl těžký rok, ostatně jako my všichni. Nezapomínat na marginalizované skupiny by ho ale nic nestálo

Maďarsko bude moci bez splnění podmínek získat pouze 1,5 procenta z fondů soudržnosti na předběžné financování a určité finance jako technickou pomoc na přípravu projektů. EU zadržuje Maďarsku kromě kohezních fondů i 5,8 miliardy eur z fondu obnovy EU. Budapešť musí k jejich uvolnění vyřešit obavy týkající se nezávislosti soudů.

Domů
Sdílet
Diskuse