Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Ilona Hobzová TASR
23. prosince 2022 8:00
Čas čtení 1:39

Donald Trump konečně píše historii: Kongres USA doposud žádného jiného prezidenta nedoporučil trestně stíhat

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Donald Trump konečně píše historii: Kongres USA doposud žádného jiného prezidenta nedoporučil trestně stíhat
Zdroj: TASR/Michal Svítok

Sněmovní výbor obviňuje Trumpa mimo jiné ze spiknutí, nepravdivých prohlášení a údajné role při podněcování a podpoře davu, který v loňském roce vtrhl do Kapitolu.

Zvláštní výbor Sněmovny reprezentantů USA zveřejnil ve čtvrtek závěrečnou zprávu o vyšetřování útoku na Kapitol ze 6. ledna loňského roku. Dospěl v ní k závěru, že tehdejší prezident Donald Trump nezákonně plánoval zvrátit svou porážku ve volbách a útok svých příznivců na Kapitol se nepokusil zastavit. Na závěry 845stránkového dokumentu upozornila agentura TASR.

Výtržníky prý ovlivnila Trumpova nátlaková kampaň

Dokument, který Trumpa obviňuje mimo jiné ze spiknutí, nepravdivých prohlášení a údajné role při podněcování a podpoře davu, který vtrhl do Kapitolu, byl vypracován na základě více než tisíců pohovorů, deseti slyšení, milionů stran různých dokumentů a rok a půl trvajícího vyšetřování.

22. prosince 2022 10:11 Čas čtení 1:05 USA: Množství zabaveného fentanylu v roce 2022 by zvládlo zabít všechny Američany USA: Množství zabaveného fentanylu v roce 2022 by zvládlo zabít všechny Američany

„Hlavní příčinou událostí 6. ledna 2021 byl jeden člověk, a to bývalý prezident Donald Trump, kterého mnozí další následovali. Žádná z událostí ze 6. ledna by se nestala bez něj,“ uvedl výbor složený ze dvou republikánů a sedmi demokratů.

Dokument odkazuje také na svědky, od mnoha Trumpových nejbližších spolupracovníků až po ty, kteří se vtrhnutí do Kapitolu sami účastnili. Ti podrobně popsali Trumpovo jednání ještě před samotným útokem a uvedli, že je přímo ovlivnila Trumpova rozsáhlá nátlaková kampaň na zvrácení jeho porážky. Výbor uvedl, že Trumpova opakovaná, nepravdivá tvrzení o rozsáhlých podvodech ve volbách rezonovala u jeho příznivců a šířila se na sociálních sítích. Ve zprávě se uvádí, že bývalý prezident udělal málo, aby později útočníky zastavil.


Zpráva v osmi kapitolách popisuje také plán, který Trump a jeho poradci vymysleli, aby se pokusili překazit potvrzení vítězství Joea Bidena. Zákonodárci popisují Trumpův nátlak na státy, federální představitele, zákonodárce a viceprezidenta Mikea Pence.

Předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosi v předmluvě uvedla, že příslušná zjištění by měla být „jasnou výzvou všem Američanům, aby bděle hlídali naši demokracii a dali svůj hlas jen těm, kteří oddaně brání ústavu“.

2. května 2024 15:42 Čas čtení 0:57 Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie

Výbor v pondělí jednomyslně rozhodl, že doporučí zahájit trestní stíhání Trumpa a některých jeho spolupracovníků. Navrhuje to konkrétně za podněcování vzpoury, bránění v úředním výkonu, spiknutí s cílem podvést americkou vládu a za falešné výpovědi. Doporučení je nezávazné, konečné rozhodnutí je na ministerstvu spravedlnosti.

Výbor také začal zveřejňovat stovky přepisů svých výslechů. Ve čtvrtek zveřejnil přepisy dvou výpovědí bývalé asistentky v Trumpově administrativě Cassidy Hutchinson, která před výborem vypovídala v létě a podrobně popsala Trumpovo úsilí ovlivnit výsledky voleb. Hutchinson popsala tlak mnohých exprezidentových spojenců včetně svého právníka, aby při výslechu neřekla příliš mnoho.

21. prosince 2022 12:50 Čas čtení 1:39 Tvůrci seriálu South Park získali 20 milionů dolarů pro své deepfake studio. V čem je tato technologie nebezpečná? Tvůrci seriálu South Park získali 20 milionů dolarů pro své deepfake studio. V čem je tato technologie nebezpečná?

Přestože je podle většiny právních expertů nepravděpodobné, že by postoupení věci výborem mělo na kroky ministerstva výraznější vliv, představuje historický okamžik v dějinách amerického prezidentství. Kongres dosud žádného prezidenta Spojených států takto k trestnímu stíhání nedoporučil.

Domů
Sdílet
Diskuse