Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Adéla Ježková
22. prosince 2022 v 10:11
Čas čtení 1:05

USA: Množství zabaveného fentanylu v roce 2022 by zvládlo zabít všechny Američany

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
USA: Množství zabaveného fentanylu v roce 2022 by zvládlo zabít všechny Američany
Zdroj: Flickr/Inspirations Youth

Americký Úřad pro kontrolu obchodu s drogami (DEA) uvedl, že zachytil 379 milionů potenciálně smrtelných dávek fentanylu.

Americký Úřad pro kontrolu obchodu s drogami (DEA) v úterním prohlášení uvedl, že v roce 2022 zabavil tolik fentanylu, že by to stačilo na zabití každého člověka v USA. Celkem zabavil 50,6 milionu fentanylových pilulek na falešný předpis a více než 4,5 tuny fentanylového prášku – to v součtu představuje přes 379 milionů smrtelných dávek. Jak psal Refresher před časem, smrtelné přitom mohou být pouhé dva miligramy, což odpovídá 10 až 15 zrnkům kuchyňské soli.

12. listopadu 2022 v 11:00 Čas čtení 6:06 Předávkování fentanylem zabije v USA 195 lidí denně, smrtelné mohou být i dva miligramy Předávkování fentanylem zabije v USA 195 lidí denně, smrtelné mohou být i dva miligramy

Množství zabaveného fentanylu se tak oproti roku 2021 zdvojnásobilo. Podle DEA se jedná o nejsmrtelnější drogovou hrozbu, které USA v současnosti čelí. „Tyto záchyty – dostatečné množství smrtelných dávek fentanylu, které by zabily každého Američana – odrážejí neochvějné odhodlání DEA chránit Američany a zachraňovat životy tím, že houževnatě pronásleduje osoby odpovědné za obchodování s fentanylem na území Spojených států,“ uvedla šéfka DEA Anne Milgram.

Fentanyl se masově vyrábí v tajných mexických továrnách

Většina fentanylu zabaveného v USA se údajně masově vyrábí v tajných továrnách v Mexiku za použití chemikálií pocházejících převážně z Číny. „Hlavní operační prioritou DEA je porazit dva mexické drogové kartely – kartely Sinaloa a Jalisco –, které jsou primárně zodpovědné za fentanyl, který dnes zabíjí Američany,“ dodal DEA.

13. prosince 2022 v 12:08 Čas čtení 1:15 Mladík z Brna chtěl obchodovat s drogami na Darknetu. Celníci jej po půlroce zatkli Mladík z Brna chtěl obchodovat s drogami na Darknetu. Celníci jej po půlroce zatkli

Celkem v loňském roce zemřelo na předávkování drogami více než 100 tisíc Američanů – naprostá většina z nich byli dospělí. Jak ale připomíná BBC, nejrychleji rostoucí skupinou, která na předávkování zemřela, byli teenageři. Počet předávkování mezi dětmi školního věku v USA mezi lety 2019 a 2020 se zdvojnásobil a loni vzrostl o dalších 20 %. 

Pokud ty nebo někdo ve tvém okolí bojuje s drogovou závislostí, neváhej vyhledat pomoc. Obrátit se můžeš na kontaktní centra i adiktologické ambulance. Mapu pomoci nalezneš na tomto odkazu.

Domů
Sdílet
Diskuse