Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
22. prosince 2022 10:11
Čas čtení 1:05

USA: Množství zabaveného fentanylu v roce 2022 by zvládlo zabít všechny Američany

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
USA: Množství zabaveného fentanylu v roce 2022 by zvládlo zabít všechny Američany
Zdroj: Flickr/Inspirations Youth

Americký Úřad pro kontrolu obchodu s drogami (DEA) uvedl, že zachytil 379 milionů potenciálně smrtelných dávek fentanylu.

Americký Úřad pro kontrolu obchodu s drogami (DEA) v úterním prohlášení uvedl, že v roce 2022 zabavil tolik fentanylu, že by to stačilo na zabití každého člověka v USA. Celkem zabavil 50,6 milionu fentanylových pilulek na falešný předpis a více než 4,5 tuny fentanylového prášku – to v součtu představuje přes 379 milionů smrtelných dávek. Jak psal Refresher před časem, smrtelné přitom mohou být pouhé dva miligramy, což odpovídá 10 až 15 zrnkům kuchyňské soli.

12. listopadu 2022 11:00 Čas čtení 6:06 Předávkování fentanylem zabije v USA 195 lidí denně, smrtelné mohou být i dva miligramy Předávkování fentanylem zabije v USA 195 lidí denně, smrtelné mohou být i dva miligramy

Množství zabaveného fentanylu se tak oproti roku 2021 zdvojnásobilo. Podle DEA se jedná o nejsmrtelnější drogovou hrozbu, které USA v současnosti čelí. „Tyto záchyty – dostatečné množství smrtelných dávek fentanylu, které by zabily každého Američana – odrážejí neochvějné odhodlání DEA chránit Američany a zachraňovat životy tím, že houževnatě pronásleduje osoby odpovědné za obchodování s fentanylem na území Spojených států,“ uvedla šéfka DEA Anne Milgram.

Fentanyl se masově vyrábí v tajných mexických továrnách

Většina fentanylu zabaveného v USA se údajně masově vyrábí v tajných továrnách v Mexiku za použití chemikálií pocházejících převážně z Číny. „Hlavní operační prioritou DEA je porazit dva mexické drogové kartely – kartely Sinaloa a Jalisco –, které jsou primárně zodpovědné za fentanyl, který dnes zabíjí Američany,“ dodal DEA.

13. prosince 2022 12:08 Čas čtení 1:15 Mladík z Brna chtěl obchodovat s drogami na Darknetu. Celníci jej po půlroce zatkli Mladík z Brna chtěl obchodovat s drogami na Darknetu. Celníci jej po půlroce zatkli

Celkem v loňském roce zemřelo na předávkování drogami více než 100 tisíc Američanů – naprostá většina z nich byli dospělí. Jak ale připomíná BBC, nejrychleji rostoucí skupinou, která na předávkování zemřela, byli teenageři. Počet předávkování mezi dětmi školního věku v USA mezi lety 2019 a 2020 se zdvojnásobil a loni vzrostl o dalších 20 %. 

Pokud ty nebo někdo ve tvém okolí bojuje s drogovou závislostí, neváhej vyhledat pomoc. Obrátit se můžeš na kontaktní centra i adiktologické ambulance. Mapu pomoci nalezneš na tomto odkazu.

Domů
Sdílet
Diskuse