Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
23. ledna 2023 12:27
Čas čtení 2:32

Američanka sdílela svůj 19denní potrat na TikToku. Nebyla jí poskytnuta pomoc kvůli tamní legislativě

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Američanka sdílela svůj 19denní potrat na TikToku. Nebyla jí poskytnuta pomoc kvůli tamní legislativě
Zdroj: Unsplash/Manny Becerra/volně k užití

Utrpení, kterým si musela pětatřicetiletá Carmen Broesder kvůli striktní potratové legislativě projít, sama natočila a seznámila s ním sledující na TikToku.

Jaký dopad může mít striktní potratová legislativa, demonstrativně ukázala Američanka, která musela devatenáct dní vydržet krvácet v bolestech. Pětatřicetiletá Carmen Broesder z Idaha upozornila na TikToku na svůj špatný zdravotní stav poté, co jí byla kvůli nedávno změněným zákonům v USA odepřena okamžitá zdravotní péče, přestože nemocnici navštívila celkem třikrát. Informuje ABC News.

14. prosince 2022 8:02 Čas čtení 1:04 Státy USA s omezeným přístupem k interrupcím evidují vyšší úmrtnost dětí a matek, vyplývá ze zprávy Státy USA s omezeným přístupem k interrupcím evidují vyšší úmrtnost dětí a matek, vyplývá ze zprávy

Broesder, která již jedno dítě má, měla potratit po šesti týdnech těhotenství 8. prosince, jenže vzhledem k tomu, jakým způsobem nyní funguje potratová legislativa, dostala první léky na vyrovnání se s bolestí a vypuzení embryonální tkáně až po celých osmi dnech. 

Žena se spojila nejprve skrze sociální síť TikTok se světem, aby ukázala, co změna legislativy opravdu dělá. ABC News následně získalo materiály, lékařské zprávy a další dokumenty, z nichž bylo patrné, že navzdory silnému krvácení a křečím jí byla odepřena dilatace a kyretáž odstraňující tkáň z dělohy.

Stát Idaho, poté co Nevyšší soud USA zrušil po padesáti letech verdikt soudu v případu Roe vs. Wade, který dával ženám právo na interrupci do 23. týdne těhotenství, přijal v srpnu roku 2022 zákon, jenž fakticky zakázal potraty. Výjimkou je znásilnění, incest nebo ohrožení života těhotné osoby.

Broesder údajně nejprve ani nechtěla jít na potrat. Se svým přítelem se snažila o druhé dítě, což se jim ale nedařilo, a ona sama potratila několikrát, nikdy ale nezažila takovou bolest s krvácením jako 8. prosince. Dopravila se proto do nemocnice, kde personálu oznámila, že nejspíš potratila. Ten však zareagoval až několik hodin poté, co se zaregistrovala na recepci.

2. března 2024 14:30 Čas čtení 0:11 KVÍZ: Poznáš hlavní města států USA podle indicií? KVÍZ: Poznáš hlavní města států USA podle indicií?

Na ultrazvuku se potvrdilo, že plodu již nebije srdce, ale vzhledem k tomu, že měla za čtyři dny naplánovanou schůzku u porodníka, jí řekli, ať počká. Na schůzce bylo potvrzeno, že plod nežije, nicméně jí bylo řečeno, ať se dostaví na další schůzku za dva dny. 

Nikdo neposlouchal

Unavená žena měla pocit, že ji nikdo neposlouchá. „Tito lidé by měli pomáhat. Tak jsem šla domů a trochu jsem to protrpěla,“ dodala pro ABC News. Krvácení a bolesti nicméně nepřestávaly, tak se dostavila do nemocnice znovu a nastal stejný koloběh. Hodiny čekání a žádná pomoc. Tehdy natočila první video na internet.

„Samovolně potrácím od 8. prosince. Šla jsem k lékaři a již podruhé jsem na pohotovosti, jen pokud by vás zajímalo, proč jsou ženská práva důležitá. Nejspíš jim tady vykrvácím na stole, než někdo přijde a opravdu mi pomůže,“ uvedla na videu ze 13. prosince.

Porodnice uvedla, že výjimka ze zákazu potratů, tedy možná smrt rodičky, je vágně charakterizována. Proto není jasné, kdy již přichází ten moment, kdy mohou doktoři legálně zasáhnout. V případě, že by nebylo dokazatelné, že se jednalo o potrat, který by zachránil život matky, ale o interrupci, tedy umělé přerušení těhotenství, by mohly hrozit právní problémy.

Takže ani v druhé nemocnici nedostala plnou péči. Byla jí aplikována látka, jež kontroluje krvácení a pomáhá předcházet nadměrné ztrátě krve, a byla poslána domů.

Do třetice

V té době se její video stalo virálním. Lidé Broeser radili, ať zkusí navštívit jinou pohotovost, proto se rozhodla odjet do hlavního města Boise. Ani zde jí ale „kvůli určitým obavám ze zásahu“ nechtěli pomoci. Doktoři se ve státech jako Idaho někdy musí radit i s právním týmem, aby nedostali nemocnici do problémů.

20. února 2024 16:30 Čas čtení 8:24 Když rapový track o vraždění odpovídá realitě. King Von dostal nálepku prvního rapového sériového vraha, víme proč Když rapový track o vraždění odpovídá realitě. King Von dostal nálepku prvního rapového sériového vraha, víme proč

Nakonec se ale ukázalo, že část embrya uvízla v jejím děložním čípku, takže jí byla umožněna procedura k odstranění části zbývající tkáně a byl jí předepsán misoprostol, který léčí poporodní krvácení, vyvolává porod a způsobuje potrat.

Celá tato procedura trvala 19 dní, během nichž žena krvácela a žila v bolestech. Přitom existují průzkumy, které dokazují, že restriktivnější interrupční politika a vyšší úmrtnost matek a dětí spolu souvisí. O výzkumu organizace The Commonwealth Fund jsme tě informovali

Z výsledků studie vyplývá, že omezení interrupcí je spojeno s horší dostupností zdravotní péče pro těhotné a kojence, což následně zvyšuje riziko negativních následků, jako jsou psychické problémy a úmrtí.

Domů
Sdílet
Diskuse