Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková
24. ledna 2023 20:29
Čas čtení 0:53

Vědci posunuli hodiny posledního soudu. K apokalypse jsme o kousek blíže

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Vědci posunuli hodiny posledního soudu. K apokalypse jsme o kousek blíže
Zdroj: Wikipedia/Deep Rajwar/volně k užití

I přesto, že jde jen o metaforu, rozhodnutí posunout ručičky apokalyptických hodin blíže k půlnoci odráží reálná rizika dnešního světa.

Od naší zkázy nás nyní dělí pouhých 90 sekund, a to podle Bulletinu amerických jaderných vědců, který tento čas každoročně stanovuje na hodinách, přičemž půlnoc znamená apokalypsu. Nyní je metafora toho, jak blízko je lidstvo k sebezničení, k půlnoci nejblíže. Informoval o tom server Verge.

I přesto, že jde jen o metaforu, rozhodnutí posunout ručičky hodin blíže k půlnoci, jež značí apokalypsu, odráží reálná rizika. Letos k nim patřila válka na Ukrajině, zvýšené jaderné napětí, zhoršující se změna klimatu a šířící se dezinformační kampaně.

Hodiny začínaly na sedmi minutách před půlnocí, když je v roce 1947 vytvořil umělec Martyl Langsdorf, aby zdobily obálku časopisu Bulletin. Sedm prostě „mému oku lahodilo“, řekl údajně Langsdorf.

Bulletin zohledňuje další hrozby, které si lidé sami přivodili, jako je spalování fosilních paliv a šíření dezinformací. O čase rozhoduje Rada pro vědu a bezpečnost Bulletinu spolu s příspěvky Rady sponzorů, v níž letos zasedlo 11 laureátů Nobelovy ceny.


Naposledy se hodiny posunuly vpřed v roce 2020, kdy se posunuly na 100 sekund před půlnocí. V té době byly hodiny nejblíže k půlnoci jako nikdy dříve. Dobrou zprávou je, že ručičky hodin se mohou posunout i zpět, když lidé podniknou kroky k nastolení míru a ochraně planety. S koncem studené války v roce 1991 se ručičky hodin vrátily o 17 minut zpět – nejdále, kam se kdy od půlnoci dostaly.

Domů
Sdílet
Diskuse