Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Ilona Hobzová
27. ledna 2023 8:28
Čas čtení 0:54

Egyptologové objevili možná nejstarší a nejzachovalejší mumii

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Egyptologové objevili možná nejstarší a nejzachovalejší mumii
Zdroj: TASR/AP

Mumii starou asi 4300 let objevili archeologové na dně patnáctimetrové šachty v nedávno odkryté skupině hrobek páté a šesté dynastie faraonů nalezených nedaleko Džoserovy stupňovité pyramidy.

Egyptologové odkryli nedaleko Káhiry faraonskou hrobku a objevili v ní mumii, která by mohla být vůbec nejstarší a nejzachovalejší, jaká se dosud v Egyptě našla. Ve čtvrtek o tom veřejnost informoval vedoucí archeologického týmu a bývalý egyptský ministr pro památky Zahi Hawass.

Nález několika hrobek i soch

Mumii starou asi 4300 let objevili podle jeho slov na dně patnáctimetrové šachty v nedávno odkryté skupině hrobek páté a šesté dynastie faraonů nalezených nedaleko Džoserovy stupňovité pyramidy v blízkosti Sakkáry. Mumie muže jménem Hekašepes byla uložena v zapečetěném vápencovém sarkofágu. „Tato mumie je možná nejstarší a nejkompletnější mumií, která byla dosud v Egyptě nalezena,“citovala Hawasse agentura TASR.

Archeologický tým nalezl i hrobku patřící Chnumdžedefovi, který dohlížel na aristokracii i úředníky a byl také knězem během vlády Venise, posledního panovníka páté dynastie faraonů. Vyzdobená je výjevy z každodenního života. Další z nalezených hrobek zase patřila Merimu, „strážci tajemství a pobočníkovi velkého vůdce paláce“.

Kromě toho egyptologové objevili také množství soch včetně jedné znázorňující muže s manželkou a několika služebníky.

mumie, Egypt
Zdroj: TASR/AP

Sakkára je nejrozsáhlejší a nejstarší egyptské pohřebiště. Nachází se na západním břehu Nilu, třicet kilometrů od Káhiry. Celý areál měří sedm až osm kilometrů na délku a osm set až osmnáct set metrů na šířku. Egyptologové zde objevili mnoho památek a cenností, třeba první známý papyrus. Nejznámější památkou je ovšem stupňovitá pyramida faraona Džosera, což byl první král 3. dynastie. 

Domů
Sdílet
Diskuse