Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Martin Adam Pavlík
29. ledna 2023 17:05
Čas čtení 1:02

Americký generál předpovídá, že Amerika bude do dvou let ve válce s Čínou. Doufám, že se mýlím, říká

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Americký generál předpovídá, že Amerika bude do dvou let ve válce s Čínou. Doufám, že se mýlím, říká
Zdroj: Wikimedia/Creative Commons/volně k užití

Americký generál představil scénář, u kterého sám doufá, že se nikdy nenaplní.

Portál NBC News údajně získal písemnou zprávu, kterou čtyřhvězdičkový americký letecký generál Mike Minihan zaslal důstojníkům, jimž velí. Ve zprávě prý předpovídá, že Spojené státy americké budou do dvou let ve válce s Čínou. Informuje o tom i Washington Post.

Ve znepokojivém memorandu dále říká: „Doufám, že se mýlím. Něco mi však říká, že v roce 2025 budu bojovat.“ Minihan má na starost Velitelství letecké mobility (Air Mobility Command nebo AMC).

19. září 2022 8:00 Čas čtení 1:09 USA budou v případě čínské invaze bránit Tchaj-wan. Politiku jedné Číny ale respektují, řekl Biden USA budou v případě čínské invaze bránit Tchaj-wan. Politiku jedné Číny ale respektují, řekl Biden

Předpovídá, že napětí mezi Tchaj-wanem a Čínou se prohloubí ještě více v příštím roce, protože v USA i na Tchaj-wanu se v té době budou konat prezidentské volby, čehož by mohl využít čínský prezident a zaútočit na Tchaj-wan.

Podepsané memorandum je údajně určeno všem velitelům vzdušných křídel ve velitelství vzdušné mobility a dalším operačním velitelům vzdušných sil a nařizuje jim, aby se do 28. února připravili na trénink v boji.

Čína,čínska vlajka
Zdroj: TASR/AP

Mluvčí AMC v pátečním prohlášení potvrdil, že zpráva je skutečná. „Jde o autentickou interní zprávu od generála Minihana adresovanou jeho podřízeným velitelským týmům. Jeho rozkaz staví na loňském základním úsilí Velitelství vzdušné mobility připravit vojenské vzdušné síly na budoucí konflikt, pokud by odstrašování selhalo,“ řekl.

Napětí mezi Čínou a Tchaj-wanem v poslední době roste, což potvrdil i americký ministr obrany Lloyd Austin: „To, čeho jsme svědky, je velmi provokativní chování ze strany čínských sil a jejich pokus obnovit novou vládu.“

27. prosince 2022 15:11 Čas čtení 1:05 Tchaj-wan prodlužuje povinnou vojenskou službu na jeden rok. Strach z napadení Čínou roste Tchaj-wan prodlužuje povinnou vojenskou službu na jeden rok. Strach z napadení Čínou roste

Jak jsme informovali minulý měsíc, tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen oznámila, že její země prodlužuje povinnou vojenskou službu ze čtyř měsíců na jeden rok. Důvodem je právě rostoucí hrozba z Číny. Dodala, že čínské zastrašování a hrozby vůči Tchaj-wanu jsou stále zřetelnější.

Domů
Sdílet
Diskuse