Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
27. prosince 2022 15:11
Čas čtení 1:05

Tchaj-wan prodlužuje povinnou vojenskou službu na jeden rok. Strach z napadení Čínou roste

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Tchaj-wan prodlužuje povinnou vojenskou službu na jeden rok. Strach z napadení Čínou roste
Zdroj: Kancelář prezidentky Tchaj-wanu

Povinná vojenská služba byla v minulosti na Tchaj-wanu mezi místními obyvateli velmi nepopulární. Při momentální situaci si však většina Tchajwanců myslí, že momentální čtyřměsíční služba je nedostatečná.

Tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen v úterý oznámila, že její země prodlužuje povinnou vojenskou službu ze čtyř měsíců na jeden rok. Důvodem je rostoucí hrozba z Číny. Informuje o tom TASR.

Prezidentka řekla, že čínské zastrašování a hrozby vůči Tchaj-wanu jsou stále zřetelnější. „Současná čtyřměsíční povinná vojenská služba nestačí ke zvládnutí rychlé a neustále se měnící situace... Od roku 2024 jsme se proto rozhodli obnovit roční vojenskou službu,“ uvedla. Dodala, že nikdo nechce válku, ale mír z nebe nespadne. Upřesnila, že se rozhodnutí vztahuje na muže narozené po 1. lednu 2005.

Povinná vojenská služba byla v minulosti na Tchaj-wanu mezi místními obyvateli velmi nepopulární. Předchozí vláda se proto rozhodla zkrátit tuto povinnost z jednoho roku na čtyři měsíce a vytvořit převážně dobrovolnické síly.

Nedávný průzkum veřejného mínění však ukázal, že přes tři čtvrtiny Tchajwanců se domnívají, že čtyřměsíční povinná vojenská služba je v současnosti nedostatečná.

Čína pořádá vojenská cvičení v blízkosti ostrova

Čína v neděli nasadila v rámci vojenského cvičení v okolí Tchaj-wanu až 71 stíhaček, které pronikly do tchajwanské zóny protivzdušné obrany, uvedlo tchajwanské ministerstvo obrany.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Čínská lidová republika považuje Tchaj-wan za součást svého území, a to i přesto, že tento ostrov má vlastní nezávislou vládu. Komunistická vláda v Pekingu letos pohrozila, že na Tchaj-wanu nebude tolerovat separatistické aktivity a v nevyhnutelném případě nevylučuje ani možnost vojenského zásahu na ostrov.

Domů
Sdílet
Diskuse