Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
19. září 2022 8:00
Čas čtení 1:09

USA budou v případě čínské invaze bránit Tchaj-wan. Politiku jedné Číny ale respektují, řekl Biden

Kategorie:
News
Uložit Uložené
USA budou v případě čínské invaze bránit Tchaj-wan. Politiku jedné Číny ale respektují, řekl Biden
Zdroj: Getty Images/Drew Angerer

Americký prezident Joe Biden v rozhovoru v rámci pořadu 60 Minutes uvedl, že přestože USA respektují politiku jedné Číny, v případě čínské invaze na Tchaj-wan by ostrov bránily.

Americký prezident Joe Biden se vyjádřil k situaci okolo Tchaj-wanu. V pořadu 60 Minutes od CBS News dostal otázku, co by měl čínský prezident vědět o amerických závazcích vůči ostrovu. Na to Biden odpověděl, že politiku jedné Číny, tedy že Tchaj-wan je součástí Číny, nadále respektuje. V případě, že by byl ostrov napaden, by jej ale Spojené státy bránily.

17. září 2022 13:50 Čas čtení 1:23 „Nedělejte to.“ Biden varoval Putina před použitím nukleárních zbraní „Nedělejte to.“ Biden varoval Putina před použitím nukleárních zbraní

„Držíme se toho, k čemu jsme se zavázali již před nějakou dobou,“ uvedl Biden. „Máme tu politiku jedné Číny, Tchaj-wan nemluví o své nezávislosti a my ho v získání nezávislosti nepodporujeme. Necháváme to čistě na něm,“ řekl. V případě, že by byl ale ostrov napaden pevninskou Čínou, měl prezident jasnou odpověď.

„V případě bezprecedentního útoku by americká armáda ostrov bránila,“ uvedl rozhodně. Toto tvrzení je ale poměrně zvláštní vzhledem k tomu, že se úplně neshoduje s agendou Bílého domu. Bílý dům podle tiskového vyjádření pro CBS nespecifikoval, že by Tchaj-wan bránil. Naopak uvedl, že oficiálně nemůže uvést, jestli by byl Tchaj-wan americkými silami chráněn.

Biden si však v rozhovoru stál za svým. Když se jej redaktor zeptal, jestli by na rozdíl od Ukrajiny byl Tchaj-wan chráněn americkou armádou, prezident dodal prosté ano.

Čína vs. USA

Situace mezi Čínou a Spojenými státy je již více než měsíc a půl poměrně zjitřená. Může za to návštěva předsedkyně Sněmovny reprezentantů Spojených států Nancy Pelosi na Tchaj-wanu, kterou doprovázely velké bezpečnostní manévry ze strany USA včetně rozmístění vojenských lodí kolem ostrova. Návštěva nebyla předem ohlášena a Čína tehdy uvedla, že si Amerika „hraje s ohněm“. 

18. září 2022 19:14 Čas čtení 1:59 V Americe začnou prodávat fialová rajčata. Vydrží déle a mají prospívat zdraví V Americe začnou prodávat fialová rajčata. Vydrží déle a mají prospívat zdraví

Cestu na Tchaj-wan přitom Pelosi podnikla nedlouho poté, co se americký prezident Biden setkal s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem, kde jej ujistil, že USA „důrazně odmítají jednostranné snahy o změnu statu quo nebo podkopání míry a stability v Tchajwanské úžině“.

Domů
Sdílet
Diskuse