Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Tereza Patočková
1. února 2023 8:30
Čas čtení 4:22

Kauzy Ovčáčka a Mynáře: Zabijačka, opice či neexistující prověrka. Připomeň si jejich deset let na Hradě a hlasuj o největší bizár

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Kauzy Ovčáčka a Mynáře: Zabijačka, opice či neexistující prověrka. Připomeň si jejich deset let na Hradě a hlasuj o největší bizár
Zdroj: Kancelář prezidenta republiky

Funkční období hradního kancléře Vratislava Mynáře a tiskového mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka se chýlí ke konci. Oba stáli po boku Miloše Zemana dlouhou dekádu. Podívej se na výběr nejzásadnějších kauz obou mužů.

Je tomu deset let, co se s prezidentem Milošem Zemanem dostali na Hrad také jeho nejbližší spolupracovníci. Tiskový mluvčí Jiří Ovčáček a kancléř Vratislav Mynář. Přinášíme ti shrnutí jejich deseti let v úřadu, připomeň si jejich nejzásadnější či nejbizarnější kauzy. A na konci článku nezapomeň hlasovat, která se ti nejvíce vryla do paměti.

28. ledna 2023 16:30 Čas čtení 0:32 Profil: Toto je nový český prezident Petr Pavel Profil: Toto je nový český prezident Petr Pavel

Hradní kancléř Vratislav Mynář zastává funkci od roku 2013. Za tu dobu se jeho jméno v médiích často skloňovalo například kvůli chybějící bezpečnostní prověrce, dlouho nezveřejněným majetkovým příjmům, ale i zabijačce během lockdownu.

Mynářova bezpečnostní prověrka 

O bezpečnostní prověrku jej jako pracovníka hradní kanceláře zažádal Národní bezpečnostní úřad po jeho nástupu na Hrad. Prověrkou však neprošel a osvědčení nezískal. Prezidentu Miloši Zemanovi to až tak nevadilo a uvedl, že pro Mynáře vždy místo najde. Mynář se proti rozhodnutí úřadu ohradil a neudělení prověrky napadl. Nejprve rozkladem a poté i soudně. Zeman uvedl, že Mynářovi umožní odvolávat se tak dlouho, jak jen to bude nutné, a z Hradu jej do verdiktu stahovat nebude. 


V roce 2019 Mynář svou žalobu stáhl s důvodem, že nevěří nezávislosti soudců Štěpána Výborného a Jana Kratochvíla. O rok později potom uvedl, že už o prověrku neusiluje, protože mu ji zákon neukládá povinně. 

Vratislav Mynář
Zdroj: Wikimedia Commons/David Sedlecký/volně k užití

Majetková přiznání

Kromě bezpečnostní prověrky chybělo dlouho Vratislavu Mynářovi také dodané majetkové přiznání. V roce 2014 médii proběhl nákup jeho vily, která byla podle odborníků podezřele levná. Majetkové přiznání zveřejnil až v roce 2018. Objevil se v něm majetek za sto milionů korun. Na základě soudního verdiktu v roce 2020 potom Hrad zveřejnil také jeho příjmy. Od roku 2016 do roku 2020 činil jeho čistý plat téměř osm milionů korun. Téměř třetina přitom byly odměny.

Zabijačka v nouzovém stavu 

O zabijačce v době vyhlášeného nouzového stavu informoval server Blesk.cz. Deník tehdy napsal, že se jí zúčastnilo šest lidí. Mynář zabijačku přiznal, uvedl však, že při porážce prasete dodržel všechna nařízení a předpisy. Pro média navíc uvedl, že nešlo o zabijačku s hostinou, ale o sanitární porážku prasete a rozporcování. Účastníci porážky absolvovali testy na koronavirus, podle Mynáře je nakoupila jeho lékařka.

25. ledna 2023 14:00 Čas čtení 4:10 Kdo nahradí Ovčáčka a Mynáře? Podívej se, kdo půjde s jedním z kandidátů na Hrad Kdo nahradí Ovčáčka a Mynáře? Podívej se, kdo půjde s jedním z kandidátů na Hrad

Kancléř Mynář se také hájil tím, že porážka byla nutná kvůli zdravotnímu stavu prasete. Uskutečnila se podle něj ve stanu na trávě v místě, kde má trvalé bydliště. „Nebyli tam kamarádi, ale příbuzní, nejbližší spolupracovníci a řezník,“ uvedl Mynář. Při usmrcení byli potřeba kvůli síle zvířete minimálně čtyři lidé, dodal. Mynářovu zabijačku řešili následně také veterináři, od kterých dostal pokutu 1300 korun, protože prase neměl zaregistrované.

Dopis Kuberovi

Podle zjištění Aktuálně.cz předalo čínské velvyslanectví v lednu Hradu dopis, v němž hrozilo trestem Kuberovi i českým firmám v Číně, pokud se uskuteční jeho plánovaná návštěva Tchaj-wanu. Dopis se v médiích objevil až po Kuberově smrti. Podle informací Deníku N to byl právě kancléř Mynář, kdo požádal čínské velvyslanectví o vypracování dopisu „na zakázku“ s cílem zjistit, jak bude Čína reagovat. Mynář však tato tvrzení nekompromisně odmítá.  


„Kategoricky odmítám, že si Kancelář prezidenta republiky měla mým prostřednictvím objednat tzv. výhrůžný dopis čínské ambasády bývalému předsedovi Senátu Jaroslavu Kuberovi. Je to naprostá lež,“ uvedl Mynář. „Žádný výhružný dopis Jaroslavu Kuberovi ve skutečnosti ani neexistuje. Dokument, který média takto prezentují, není ani oficiálním dopisem, není podepsán a rozhodně není adresován panu Jaroslavu Kuberovi,“ dodal kancléř.

Asociace: Ovčáček nedělá oboru službu 

Jiří Ovčáček stál po boku prezidenta Miloše Zemana obě a celá jeho funkční období. Za tu dobu si však mezi novináři vybudoval pověst neoslovitelného mluvčího. Rozhovory téměř nedával a často odpovídal pouze na to, na co chtěl. Mnohdy se museli novináři odkazovat na zákon 106 o svobodném přístupu k informacím, aby z něj dostali odpovědi, které potřebovali. Ovčáček se zapsal také například svým mnohdy až bizarním způsobem komunikace na sociálních sítích, kdy na Twitteru často tweetoval různé žalmy a mnohdy nebylo jasné, co jsou informace Hradu a co je jeho osobní projev. 

17. ledna 2023 10:00 Čas čtení 1:28 Šárka, nebo Aneta? Politická kultura u nás není nic víc než televizní show (Glosa) Šárka, nebo Aneta? Politická kultura u nás není nic víc než televizní show (Glosa)

Proti jeho práci se vymezila také profesní Asociace Public Relations, podle které Ovčáček jednal neeticky a ve své funkci porušoval principy oboru. Rostislav Starý v rozhovoru pro Aktuálně.cz označil Ovčáčkovu práci za dehonestaci oboru. Mluvčí Hradu podle něj neříká pravdu a jeho styl komunikace je nesrozumitelný.

jiří ovčáček
Zdroj: ČTK/Kamaryt Michal

Kauza „vlevo dole“

Kauza Ferdinanda Peroutky je s Ovčáčkem a Zemanem již pevně spjatá téměř jako nějaká legenda. Zeman 27. ledna 2015 hovořil na Pražském fóru k holokaustu o selhání intelektuálů v krizové situaci, jako byl nástup nacismu. „Jeden z největších českých novinářů, Ferdinand Peroutka, uveřejnil v prestižním časopise Přítomnost článek s titulkem ‚Hitler je gentleman‘,“ řekl tehdy. „Tentýž novinář po mnichovské dohodě napsal: ‚Nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky,‘ “ pronesl také Zeman.

31. ledna 2023 6:00 Čas čtení 6:33 Babiš ho chtěl na Hrad, co s Lojzou teď bude? Navštívili jsme útulek Dášenka, kterému v kampani přinesli granule i nevraživost Babiš ho chtěl na Hrad, co s Lojzou teď bude? Navštívili jsme útulek Dášenka, kterému v kampani přinesli granule i nevraživost

Peroutka byl přitom nacismem tvrdě pronásledován, prošel nacistickým koncentračním táborem a jeho noviny Přítomnost mu byly protektorátem zabaveny. Článek nikde nebyl k nalezení, a Miloš Zeman tak za svá slova sklízel značnou dávku kritiky. Ihned se proti prezidentovým slovům ohradili jak historici, tak Sdružení Ferdinanda Peroutky a novinářova vnučka Terezie Kaslová. Upozornili zejména na to, že žádný takový Peroutkův článek nelze dohledat a že autorem článku s citací o andělech a vlcích není Peroutka, ale novinář a vydavatel Jan Stránský, který ho napsal pod pseudonymem Petr Bílý.


Ovčáček však existenci článku hájil i poté, co jej marně hledal a nenašel, a i přesto, že soud konstatoval, že článek neexistuje a Hrad se za slova o něm musí omluvit, dokonce vypsal 100tisícovou odměnu pro nálezce. Text nakonec objevil český historik, docent Jan Galandauer.

Nebyl však v Peroutkově Přítomnosti, ale v Rudém právu a rozhodně nevykresloval Hitlera v pozitivním světle. „Tento nález je velmi zajímavou indicií, ale nic více. (...) Ten článek, respektive ten nález, je velmi zajímavý z jednoho hlediska, protože on poukazuje na politiku agrárníků za první republiky a je paradoxem doby, že právě tyto agrárníky Ferdinand Peroutka svými články podporoval,“ prohlásil tehdy Ovčáček. Následně na svém twitterovém účtu napsal, že novináři nerozumí historii.

Napadení záchranářů v opilosti

Tiskový mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček skončil minulý rok v nemocnici, důvodem byl jeho silně podnapilý stav. Kolem třetí ráno odmítal opustit taxi, byl opilý a agresivní a po zásahu policie potřeboval lékařské vyšetření. 

„Bylo to v pátek okolo třetí hodiny ranní. Mohu potvrdit, že policisté vyjížděli na oznámení do ulice Dělnická v pražských Holešovicích, kde se nacházel muž ve vozidle taxislužby a odmítal vozidlo opustit,“ řekl tehdy pro server iDNES.cz mluvčí pražské policie Richard Hrdina. Ovčáček později incident přiznal, omluvil se za něj a označil jej jako „výjimečné selhání“.

Anketa:
Která kauza byla podle tebe největší bizár?
Prověrka.
Majetkové přiznání.
Zabijačka.
Dopis Kuberovi.
Ne/komunikace mluvčího.
Kauza Peroutka.
Opilost a agresivita.
Je těžké si vybrat.
Prověrka.
23 %
920 Hlasů
Majetkové přiznání.
2 %
68 Hlasů
Zabijačka.
4 %
169 Hlasů
Dopis Kuberovi.
9 %
352 Hlasů
Ne/komunikace mluvčího.
3 %
138 Hlasů
Kauza Peroutka.
9 %
344 Hlasů
Opilost a agresivita.
5 %
196 Hlasů
Je těžké si vybrat.
45 %
1764 Hlasů

A pokud ti v paměti utkvěla nějaká jiná kauza tohoto Zemanova dua, určitě nám napiš do komentářů, která to je.

Domů
Sdílet
Diskuse