Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
4. února 2023 11:37
Čas čtení 1:02

Jak dlouhá bude zima? V Kanadě měl podle tradice svišť předpovědět počasí, našli ho mrtvého

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Jak dlouhá bude zima? V Kanadě měl podle tradice svišť předpovědět počasí, našli ho mrtvého
Zdroj: TASR/AP

Podle sviště Phila z USA zima potrvá ještě šest týdnů. Jeho „kolegu“ z Kanady však našli mrtvého ještě předtím, než stihl počasí předpovědět.

Severoamerický kontinent podle tradice spoléhá v předpovědí počasí i na zvířecí „meteorology“. Svišť Phil v pensylvánském městečku Punxsutawney svou prognózu v rámci každoroční tradice 2. února zveřejnil: zima má trvat dalších šest týdnů. Smutná zpráva přišla z Kanady, kde zemřel Philův „kolega“, svišť Fred. Informuje o tom deník The Guardian.

Každoroční tradice se dostala i do filmu

Tradice sviští předpovědi probíhá v USA a Kanadě každý rok. Na Hromnice vytáhnou členové tamního spolku svištího meteorologa z jeho obydlí, zvíře následně naznačí předpověď. Pokud je zataženo a svišť nevidí svůj stín, přijde brzy jaro a zbytek zimy bude mírný. Když ale svítí slunce a svišť svůj stín vidí, zima potrvá ještě šest týdnů.

Přesně tak se to mělo stát i letos v kanadském Quebecu. Jenže jeden z organizátorů tradice Roberto Blondin našel Freda 2. února bez známek života. Nestihl tak předpovědět, jak dlouho ještě potrvá chladné počasí.

To v pensylvánském městečku Punxsutawney tamní svišť Phil předpověď zveřejnil. A protože tam na Hromnice bylo slunečné počasí, Phil svůj stín uviděl, a předpověděl tak ještě šest týdnů zimy, informuje TASR.

2. března 2024 14:30 Čas čtení 0:11 KVÍZ: Poznáš hlavní města států USA podle indicií? KVÍZ: Poznáš hlavní města států USA podle indicií?

Tato Philova každoroční předpověď je v Punxsutawney velkou událostí a scházejí se na ní desítky lidí – dostala se dokonce i do filmu Na Hromnice o den více (1993) s Billem Murraym v hlavní roli. 

Phil předpovídá letošní zimu.
Phil předpovídá letošní zimu. Zdroj: TASR/AP

Phil přitom není jediným zvířecím meteorologem ve Spojených státech. V Dunkirku ve státě New York předpovídá délku zimy svišť Dave, na Staten Islandu mají zase Chucka. V Punxsutawney má však tato tradice nejdelší trvání – od 2. února 1887. Za posledních deset let měl ale Phil jen čtyřicetiprocentní přesnost předpovědi. 

Domů
Sdílet
Diskuse