Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová ČTK
11. února 2023 9:50
Čas čtení 2:00

České zákony nejsou v boji proti sexuálnímu zneužívání dětí dostatečné, tvrdí europoslanec

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
České zákony nejsou v boji proti sexuálnímu zneužívání dětí dostatečné, tvrdí europoslanec
Zdroj: Unsplash/David Werbrouck/volně k užití

Dosud bylo hlášení a odstraňování příspěvků zobrazujících sexuální zneužívání dětí dobrovolné, což je podle unijní exekutivy nedostatečné. Otevřít diskuzi nyní plánuje i Česko.

Ačkoliv Evropská unie představila loni v květnu směrnici o boji proti pohlavnímu zneužívání dětí a proti dětské pornografii z roku 2011, Česko ji do své legislativy dostatečně nepřeneslo. Týká se opatření k posílení prevence a ochrany. Hrozí za to sankce. Na páteční tiskové konferenci to řekli europoslanec Marcel Kolaja (Piráti) a vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková. Informovala o tom ČTK.

Brusel tehdy směrnicí reagoval na celosvětový trend rostoucího počtu příspěvků zobrazujících sexuální zneužívání dětí. Jejich počet v roce 2021 narostl o dvě třetiny na 85 milionů. Dosud bylo jejich hlášení a odstraňování dobrovolné, což je podle unijní exekutivy nedostatečné.

Trest zneužívání dětí na internetu by se měl zpřísnit

Podle Kolaji nyní EU připravuje předpis nový, který se zaměřuje na ochranu dětí před zneužíváním na internetu. O zpřísnění trestů by se podle europoslance měla vést diskuze. „Ten problém přesahuje hranice České republiky. Dává smysl řešit ho na evropské úrovni,“ uvedl Kolaja. „Na velké platformy jako Facebook či Google dokáže Evropská unie vyvíjet větší tlak než samotná ČR. Evropská koordinace je důležitá,“ dodal.

26. března 2024 11:00 Čas čtení 6:20 REPORTÁŽ: Obědval jsem v „nejhorší restauraci v Brně“ podle turistů. Zjistil jsem, že mám asi nízký standard REPORTÁŽ: Obědval jsem v „nejhorší restauraci v Brně“ podle turistů. Zjistil jsem, že mám asi nízký standard

V nové směrnici se aktuálně vyjednávají kompromisní návrhy. Jedná se mimo jiné i o vyvážení ochrany dětí a práva na soukromí. Česko podle Kolaji sice minulou směrnici do své legislativy přeneslo, avšak nedostatečně. Kvůli nesplnění povinnosti řízení s Evropskou komisí tak hrozí ČR vysoké pokuty.

Konec soukromí?

Nové povinnosti se mají vztahovat také na rizikové mobilní aplikace a seznamky. Firmy by měly podle Komise povinně ověřovat věk uživatelů a obsah příspěvků včetně fotek na sítích monitorovat a případně je odstraňovat. Přesný postup sice Komise nedefinovala, nicméně návrh v této souvislosti tehdy vyvolal od organizací, které hájí právo na soukromí, značné pozdvižení.

Kriticky se ozvali i někteří europoslanci. „Bude to znamenat konec soukromí digitální korespondence,“ konstatoval na Twitteru německý europoslanec Moritz Körner. I další zákonodárci se připojili do diskuze o tom, že potřebu předcházet zneužívání dětí na internetu s ochranu soukromé komunikace je potřeba vyvážit.

Do školních osnov a k rodičům

Ochrana dětí před sexuálním zneužíváním či výpady na internetu by se také měly dostat do školních osnov, míní vládní zmocněnkyně Šimáčková Laurenčíková. Součástí osvěty by podle ní měla být moderní sexuální výchova a důraz na duševní zdraví. Neméně důležitým bodem by měla být také výuka o svých právech, aby děti rozpoznaly rizika a nevhodné jednání.

22. března 2024 9:00 Čas čtení 8:14 Kdyby chtěl, zhypnotizuje tě i přes telefon. „Hypnóza je nástroj. Je nezávadná, ale dá se zneužít,“ říká Jakub Kdyby chtěl, zhypnotizuje tě i přes telefon. „Hypnóza je nástroj. Je nezávadná, ale dá se zneužít,“ říká Jakub

Do boje proti pohlavnímu zneužívání dětí by se podle zmocněnkyně měli zapojit i rodiče. Pro osoby s „atypickou sexuální preferencí“, například s pedofilií, by navíc měla být dostupná pomoc, poradenství či terapie. Školit by se měli i profesionálové, kteří s dětmi pracují. 

Informace o bezplatné a anonymní pomoci mohou lidé s problematickým sexuálním chováním najít na webu projektu Parafilik, který pořádá Národní ústav duševního zdraví. Zaměřuje se v něm hlavně na ty, které sexuálně přitahují děti a nezletilí či je vzrušuje násilí bez partnerova souhlasu. O projektu si v Refresheru přečteš ZDE.

Podle Kolaji a Laurenčíkové by se mělo k ochraně dětí uskutečnit setkání odborníků u kulatého stolu, a to především zástupců ministerstva spravedlnosti, školství, zdravotnictví, vnitra a práce. Termín však zatím neupřesnili.

Domů
Sdílet
Diskuse