Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
17. února 2023 v 8:00
Čas čtení 0:42

Ruský jaderný průmysl není součástí nového sankčního balíčku EU

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Ruský jaderný průmysl není součástí nového sankčního balíčku EU
Zdroj: Wikimedia Commons/Sébastien Bertrand

Sankce na ruský jaderný průmysl ani na jeho představitele nejsou součástí nového sankčního balíčku Evropské unie vůči Rusku. Pro zpravodajský portál Politico to ve čtvrtek potvrdili tři nejmenovaní diplomaté, informuje TASR.

Evropská komise původně členským zemím Evropské unie oznámila, že se pokusí vypracovat sankce zaměřené na ruský civilní jaderný průmysl. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj minulý týden před setkáním s lídry Evropské unie vyzval euroblok, aby přinejmenším uvalil sankce na ruskou jadernou energetickou společnost Rosatom.

9. února 2023 v 11:07 Čas čtení 0:54 VIDEO: Ukrajinský prezident Zelenskyj v dojemném okamžiku objal reportérku VIDEO: Ukrajinský prezident Zelenskyj v dojemném okamžiku objal reportérku

Nakonec se však nic z toho nepodařilo, uvedli tři diplomaté pod podmínkou zachování anonymity. Nová opatření se zaměřují na konkrétní oblasti, jako je letectví nebo armáda, a obsahují i ​​zařazení dalších jednotlivců a společností na sankční seznam EU. Nejnovější návrhy však nezahrnují jaderný průmysl, píše portál Politico, který měl možnost do nich nahlédnout.

 
Maďarsko je dlouhodobě proti opatřením ovlivňujícím jaderný sektor a poukazuje na svou závislost na Rosatomu. K překonání potenciálního veta ze strany Maďarska EU uvažovala o zařazení jednotlivých zaměstnanců Rosatomu a jiných společností na sankční seznam, ale nakonec se tak rozhodla neučinit.

18. listopadu 2022 v 6:00 Čas čtení 6:09 Historie sere na to, co cítíme. Protest není jednoduchý a budete trpět, říkají Pussy Riot Historie sere na to, co cítíme. Protest není jednoduchý a budete trpět, říkají Pussy Riot

Podle vysokého představitele EU by sankce vůči jednotlivcům neměly mít vliv na energetickou bezpečnost Maďarska. I Francie v souvislosti s tím vyjádřila opatrnost. Představitel francouzského ministerstva hospodářství začátkem tohoto týdne řekl, že „hodně jaderných elektráren využívá jaderné palivo z Ruska“, dodává Politico.

Domů
Sdílet
Diskuse