Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková ČTK
20. února 2023 11:12
Čas čtení 0:45

V Krkonoších platí lavinová výstraha

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
V Krkonoších platí lavinová výstraha
Zdroj: Wikimedia Commons/Scientif83

V Krkonoších hrozí laviny z mokrého sněhu, platí 2. stupeň lavinového nebezpečí z pěti.

V Krkonoších stále platí druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné mezinárodní stupnice, podmínky pro túry jsou převážně bezpečné. V lavinových lokalitách hrozí laviny z mokrého sněhu, informovala Horská služba ČR

Na hřebenech Krkonoš je 80 až 140 centimetrů sněhu, za posledních 24 hodin napadlo na hřebenech dalších pět centimetrů. „Na povrchu sněhové pokrývky se vytvořila krusta, pod krustou je sněhová pokrývka vlhká až mokrá. Odpoledne se bude oteplovat a srážky budou dešťové. Zde se mohou vyskytnout laviny z mokrého sněhu,“ uvedl Robert Dlouhý z krkonošské horské služby.

Velké laviny nehrozí 

Uvolnění laviny je podle něj možné hlavně při velkém dodatečném zatížení, a to zejména na strmých svazích uvedených v lavinové předpovědi. Možnost samovolného uvolnění velkých lavin Dlouhý nepředpokládá. „Dají se očekávat pouze laviny středních rozměrů, které se většinou zastaví ještě na svahu. Tendence lavinového nebezpečí je setrvávající,“ pokračuje. 

20. února 2023 9:59 Čas čtení 1:00 Meta zavede placené ověření účtu na Facebooku a Instagramu Meta zavede placené ověření účtu na Facebooku a Instagramu

Lavinovými lokalitami na české straně Krkonoš jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl, na polské straně Sněžné jámy, Kociol Lomniczki nebo Biały Jar. Ročně v Krkonoších spadne několik desítek lavin, které však nezasahují obydlená místa, lyžařské sjezdové tratě ani přístupové cesty.

Domů
Sdílet
Diskuse