Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. února 2023 18:11
Čas čtení 0:55
Ilona Hobzová TASR

Na pobřeží Anglie našli rekordně velkou stopu masožravého dinosaura

Na pobřeží Anglie našli rekordně velkou stopu masožravého dinosaura
Zdroj: TASR/AP
ZAJÍMAVOSTI VELKÁ BRITÁNIE ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Stopa vznikla před 166 miliony let, kdy se obrovský teropod přikrčil a nohu zatlačil hlouběji do země.

V anglickém hrabství Yorkshire objevili rekordně velkou zkamenělou stopu teropoda – masožravého dinosaura. Téměř metr velký tříprstý otisk našla už v roce 2021 místní archeoložka Marie Woods na tamní pláži nedaleko města Scarborough. Zprávu převzala agentura TASR.

Nález vrhá nové světlo na masožravé velikány

Woods podle svých slov nejprve nevěřila tomu, co vidí. „Musela jsem se podívat dvakrát. Dřív jsem viděla několik menších otisků, takhle velký ale nikdy,“ uvedla archeoložka. Následně oslovila svého známého, paleontologa Deana Lomaxe z Univerzity v Machesteru, zda by jí nepomohl otisk identifikovat.

Spolu s místním geologem Johnem Hudsonem se domnívají, že otisk mohl být vytvořen před 166 miliony let, kdy se obrovský teropod pravděpodobně přikrčil a nohu zatlačil hlouběji do země. Šlo zřejmě o megalosaura, který do podřádu teropodů patří. Mezi teropody řadíme ale i známějšího tyranosaura rexe. 

Podle Lomaxe nález otisku vrhá nové světlo na chování těchto masožravých velikánů. „Vlastnosti otisku mohou dokonce naznačovat, že tento velký dravec předtím, než se postavil, dřepěl,“ uvedl paleontolog.

Doporučeno
Prošlý pas, ukradený telefon a hotel pár minut od Buckinghamu. Když tě Netflix pozve na premiéru do Londýna, řekneš ano Prošlý pas, ukradený telefon a hotel pár minut od Buckinghamu. Když tě Netflix pozve na premiéru do Londýna, řekneš ano 19. ledna 2024 14:00

Tým zachránil křehký otisk z místa nálezu, protože mu hrozilo zničení v důsledku eroze nebo sesuvů půdy. Nyní bude po prozkoumání otisk vystavený v městském muzeu ve Scarborough, kde jsou vystavené i další fosílie.

Domů
Sdílet
Diskuse