Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková ČTK
24. února 2023 8:00
Čas čtení 1:00

Vědci z ČVUT budou spolupracovat s NATO na vývoji technologií

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Vědci z ČVUT budou spolupracovat s NATO na vývoji technologií
Zdroj: Wikimedia Commons/Packa/volně k užití

České vysoké učení technické (ČVUT) bude spolupracovat s NATO na projektech věnujících se umělé inteligenci, kvantovým a dalším technologiím. Zástupci školy jednali s velitelem spojeneckých sil NATO pro transformaci, generálem Philippem Lavignem.

Pražská technická univerzita bude pomáhat s rozvojem a využitím umělé inteligence a kvantových technologií kognitivního válčení nebo s aditivními technologiemi, sdělilo ve čtvrtek ČVUT v tiskové zprávě pro ČTK. Mezi další obory spolupráce, ve kterých může být ČVUT partnerem pro NATO, patří cyber defence (kyber obrana) či wargaming.

Wargames jsou analytické hry, které simulují aspekty válčení na taktické, operační nebo strategické úrovni. Používají se k prozkoumání konceptů válečných bojů, výcviku a vzdělávání velitelů a analytiků, zkoumání scénářů a hodnocení toho, jak plánování sil a volby formací ovlivňují výsledky bojů.


O podobě spolupráce jednali zástupci univerzity a neziskové organizace DefSec Innovation Hub s vrchním velitelem spojeneckých sil NATO pro transformaci (SACT) generálem Philippem Lavignem a delegací NATO.

23. února 2023 6:00 Čas čtení 4:57 Venku znásilnění, doma bití od manžela. Na Ukrajinky dopadá válka jinak než na Ukrajince, říká feministka Marta Chumalo Venku znásilnění, doma bití od manžela. Na Ukrajinky dopadá válka jinak než na Ukrajince, říká feministka Marta Chumalo

„Jsem rád, že naše univerzita se může zapojit do projektů, jejichž součástí je tak významný partner, jakým je velitelství pro transformaci NATO. A v budování této spolupráce oceňuji i podporu týmu DefSec,“ uvedl rektor ČVUT Vojtěch Petráček.

Systém, který může vojákům zachránit život

Akademici z ČVUT budou pracovat například na výzkumném projektu ke kognitivnímu válčení, jehož cílem je mimo jiné popsat fyziologické účinky metod kognitivního působení na jednotlivce. Výzkumníci pracují na systému digitální triáže, který může vojákům pomoci zvýšit šance na přežití při vojenské operaci. Umožňuje totiž monitorování jejich základních životních funkcí a jejich velícímu důstojníkovi pak slouží jako zdroj informací o jejich poloze a stavu.

23. února 2023 18:14 Čas čtení 0:53 V Praze proběhne summit, na kterém se bude řešit navrácení Krymu Ukrajině V Praze proběhne summit, na kterém se bude řešit navrácení Krymu Ukrajině

Vědci z jedné z největších a nejstarších technických univerzit v Evropě budou vyvíjet i autonomní roboty k mapování neznámého prostředí, kteří se umí pohybovat bez mobilních sítí i lidských operátorů.

Domů
Sdílet
Diskuse